Agafem corbates

El pare de l'Ot s'ha de posar corbata cada dia per anar a la feina. Li fa mandra triar-la i cada matí obre el calaix on guarda les seves vuit corbates i agafa una a cegues. Quan torna de la feina se la treu i la torna a deixar al calaix. Això ho fa de dilluns a divendres.

Un dia l'Ot li va dir al seu pare: "T'agrada aquesta corbata? De vegades la portes dos cops per setmana?". El pare li va contestar: "No és possible. Tinc vuit corbates i treballo cinc dies a la setmana. No puc repetir-ne en una setmana". L'Ot li va dir: "He vist que portaves aquesta corbata dues vegades en cinc de les deu darreres setmanes que m'has acompanyat a l'escola". I el pare va respondre: Demostra'm que és possible!".

Farem un experiment per a simular el que fa el pare de l'Ot. Pots imprimir un full com el que trobaràs en aquest enllaç amb vuit corbates diferents o fer-te vuit papers amb els nombres de l'1 al 8. També prepararem una taula amb 20 files, que representaran vint setmanes, i cinc columnes, que representaran els dies de dilluns a divendres. Posarem els dibuixos de les corbates (o els nombres) en una capsa, traurem una corbata sense mirar i anotarem el resultat a la 1º casella. Després la tornarem a posar a la capsa, remenarem, tornem a treure una corbata a l'atzar i ho anotarem a la següent casella. Així fins a completar la taula.

En el vostre experiment:

  • Quantes setmanes ha portat corbates repetides? Quantes no?

  • Quantes setmanes ha repetit cadascuna de les corbates? Pots fer un gràfic que ho representi?

  • Hi hagut setmanes amb més d'una repetició?

  • Qui té raó, l'Ot o el pare?

Informació per a mestres i famílies. Per què és interessant aquesta activitat?

  • Aquesta activitat és una de les proposades al web NRICH per a probabilitat: It's a Tie. Us recomanem que mireu els apartats de solució i el de recursos per a mestres.

  • L'activitat es basa en trobar la probabilitat experimentalment. Quan fem probabilitat experimental s'han de fer molts experiments, en el nostre cas moltes setmanes, perquè aquesta probabilitat s'acosti a la teòrica. Per tant no seria mala idea sumar els resultats de tota la classe, fer els gràfics corresponents i comparar-los després amb els resultats individuals.

  • Podem compatibilitzar i fer gràfics que mostrin aspectes diferents:

      • Setmanes sense repetició, setmanes amb un repetició, setmanes amb dues repeticions...

      • Setmanes que s'ha repetit cada corbata per separat o bé un gràfic per a cada corbata indicant les setmanes que no ha sortit cap vegada, les que ha sortit una, les que ha sortit dues, tres...

  • Després podem fer escriure o verbalitzar frases per a diferents preguntes on graduïn les probabilitats amb algun adjectiu i argumentin les respostes basant-se en les dades i observacions recollides. "És possible que tots els dies d'una setmana surti la mateixa corbata?", "És fàcil o difícil treure corbates diferents cada dia?", "I treure una ratxa de vuit dies on es porti sempre una corbata diferent?"

  • Si estan avessats a fer activitats amb el full de càlcul els podeu suggerir que enlloc de treure les "corbates" a ma poden fer servir la funció =RANDBETWEEN(1;8) al full de càlcul de drive o =aleatorio.entre(1;8) a excel a les caselles del full de càlcul.