Papiroflèxia amb pinzellades de matemàtiques

Us compartim els vídeos fets per Eulàlia Tramuns, professora de matemàtiques de l'Institut Politècnic de Torino, i que ha agrupat sota el títol Papiroflèxia amb pinzellades de matemàtiques. Un d'ells està fet per al MMACA. Ens agrada destacar-los per diferents motius. Entre ells la claredat de les explicacions dels procediments de plegat i la intercalació de petites preguntes de caràcter matemàtic. Però també que hem trobat interessants connexions amb algunes de les activitats que hem proposat en altres seccions d'aquest web.


  • Els quatre sabaters

És el més apropiat per a les primeres edats. Tenim una activitat relacionada en aquest web per als primers cursos de primària (Els quatre sabaters . Durant el vídeo, a més d'explicar la construcció, s'intercalen dues preguntes per pensar-hi. Una sobre la comparació de quadrats i rombes i l'altra sobre la quantitat de costats i vèrtexs dels polígons.

  • El repte de les barquetes

És una construcció una mica més complexa que l'anterior. Se'ns proposa fer una barqueta, amb la que podrem jugar a fer curses bufant sobre la taula, però també s'inclouen dues qüestions sobre la quantitat de barquetes que ens caldrien utilitzar per a tancar un polígon regular. Podem investigar la mesura dels angles per a fer les conjectures i comprovar-les després fent-ho nosaltres o mirant el propi vídeo.

  • La capsa xinesa

Se'ns explica com fer una capsa tot plegant paper. Inclou dues preguntes per als més petits sobre com podem plegar en dues meitats el full rectangular i sobre l'argumentació d'aquests plecs. També en aquest web tenim una activitat relacionada per a primària (Fem meitats). Però amb la tercera pregunta podem fer un gran salt i convertir-la en tota una investigació per al final de l'ESO o, fins i tot, per a batxillerat, ja que demana relacionar el volum de la capsa amb la longitud dels costats del rectangle inicial. Podeu mirar una activitat relacionada d'aquest web (Mesurem Capses)