Classifiquem logos i tapaboques de cotxes

Moltes vegades veiem imatges objectes que trobem estètics gràcies a les seves simetries. Leonardo da Vinci va proposar una manera de classificar alguns d'aquests objectes segons la quantitat de girs invariants i d'eixos de simetria que presenten. Els coneixem com a Grups de Leonardo. Et mostrarem aquesta forma de classificar i et proposarem que l'apliquis a classificar logos, que pots trobar per internet, o tapaboques de cotxes, que pots trobar passejant pel carrer... ara que pots!

Invariàncies al gir

De vegades, si girem una figura, només la tornem a veure com era abans després de donar-li tota una volta. És a dir, girant-la 360º. Però d'altres les podem veure invariants amb girs més petits, per exemple de 72º. Això vol dir que admet cinc "moments" invariants en una volta completa.

Figura amb un sol gir

Figura amb cinc girs

A aquests tipus de figures els hi va dir cícliques. Es simbolitzen amb una lletra C i un subíndex que indica la quantitat de girs que té. De les figures anteriors la de l'esquerra seria C1 i la de la dreta C5.

Simetries

Hi ha figures que, a més de girs, poden tenir eixos de simetria. Tindran tants girs com eixos. A continuació tens una figura amb un eix, i un gir, i una altra amb quatre eixos, i quatre girs.

Aquestes figures és diuen diedrals. Es simbolitzen amb una D i un subíndex que indica la quantitat d'eixos. Les figures anteriors serien D1 i D4 respectivament.

Grups de Leonardo

Ara ja podem classificar les figures. Només cal mirar si només tenen girs (cícliques) o si, a més, tenen simetries (diedrals) i, amb un subíndex, indicar la quantitat de girs i simetries.

Molinet de vent

Cíclica (C4)

Cúpula de la Can Negre de Sant Joan Despí

Cíclica (C8)

Papallona Morpho acchilles

Diedral (D1)

Flor vinca petita

Diedral (D5)

  • Ara et toca investigar a tu. Pots cercar logos a internet i classificar-los.

Ferrocarrils de la Generalitat

Jocs Olímpics de Calgary

  • Quan vagis pel carrer pots fer fotografies de tapaboques de cotxes i fer una col·lecció de cíclics i diedrals. Després els pots compartir amb els teus companys i companyes.

Informació per a mestres i famílies. Per què és interessant aquesta activitat?

  • És una activitat que educa la "mirada matemàtica" ja que fa observar l'entorn tot cercant invariances per simetria o gir. No cal que ens reduïm a logos i tapaboques. Podem observar també rajoles, rosasses d'esglésies, cúpules... o senzillament polígons.

  • L'activitat es pot ampliar buscant el motiu mínim de cada logo o tapaboques. És a dir, el tros més petit de la figura que per reproducció (fent simetries, girs o combinant tots dos) ens permet reconstruir la figura sencera.

  • Podeu veure una versió interactiva d'aquesta activitat i ampliar informació al web Calaix+ie buscant l'activitat de geometria "Lletres, logos, rosasses, rajoles..."