Estadística amb el COVID-19

Aquests dies, durant el mes de març del 2020, tenim una pluja constant de dades i gràfics sobre l'evolució de la pandèmia generada pel COVID-19. Aquestes dades venen donades per diferents institucions, tant locals, estatals com internacionals, i també, de mitjans de comunicació. És per això, que com a ciutadans hem de poder analitzar aquestes dades amb rigor i esperit crític, per veure què ens diuen les dades i què ens volen dir amb elles.

Capacitat del Sistema Sanitari

Sentim molt a parlar de no col·lapsar el sistema sanitari, és per això, que s'ha difós molt gràfics on es veu com la corba d'infectats, tot i tenir una semblança de forma, pot tenir diferents pendents,. Us en deixem dos extrets del diari el periòdico i de @drewaharris.

Tens dos imatges amb les dues mateixes gràfiques. El segon dibuix, t'ensenya el procés de transformació d'una gràfica a l'altra. Un cop observades les gràfiques, ens fem les següents preguntes:

  • Quina és la variable dependent i la independent d'aquestes funcions?

  • Descriu què mesuren els eixos horitzontals i verticals.

  • Els casos diaris representats a l'eix horitzontal són casos actius que hi ha cada dia o són els que apareixen nous aquell dia? Per què?

  • Què vol dir en cada funció el creixement i decreixement que s'hi observa?

  • Quines diferències veieu entre els dos gràfics? Canvia el nombre total d'infectats a cada gràfic? A quin n'hi ha més? Amb quin terme matemàtic podem descriure aquest nombre d'infectats?

  • Observa la línia horitzontal sobre el sistema sanitari. En funció de quins paràmetres està situada? Com es podria variar?

Dades de Center for Systems Science and Engineering de Johns Hopkins University

Ara, ens fixarem en el web ArcGis que s'actualitza cada dia amb les dades de les persones infectades, de les defuncions i i de les recuperades de tot el món pel COVID-19.

D'aquest web, ens fixarem en dos països: Espanya i la Xina. Si hi cliques pots observar-ne el nombre d'infectats (en vermell), el de morts (en blanc) i en verd (els recuperats). Un cop has clicat al país, ens fixarem en la gràfica que tenim a baix a la dreta. Pots mirar l'evolució de tres maneres, per dies com evoluciona el nombre de casos infectats, fer-ho en escala logarítmica o veure l'increment diari.

  • Digues quin és el domini i recorregut de cadascuna de les gràfiques

  • La gràfica dels casos confirmats és del mateix tipus que l'apartat anterior, comenteu les semblances de la gràfica d'Espanya i de la Xina amb l'anterior.

  • Quin dia va arribar al màxim de casos actius a la Xina? Quants n'hi havia?

  • A Espanya s'ha arribat al màxim? Quin dia? Quants n'hi havia?

  • Són sempre creixents les dues gràfiques? Perquè?

  • Quin tipus de funcions et recorden cada gràfica? T'atreviries a intentar deduir-ne l'equació? Pots fer proves amb GeoGebra.

Dades a Offloop.net

Aquesta altre web de OffLoop.net que també recull les dades actualitzades de tot el món, et permet comparar les dades de diferents països clicant segons el país que vols veure.

Pots comparar els casos confirmats d'infectats, les morts o les persones recuperades. En aquest cas pots veure la gràfica acumulativa, en escala logarítmica i dividida segons la població del país, i ,per tant, en la mateixa proporció. En aquest últim cas podem comparar quin és el grau d'infecció proporcionalment a la població de cada país. Compararem la Xina, Espanya, Estats Units i Corea del Sud.

  • A quina data s'arriba al màxim d'infectats a cada país?

  • Es veuen punts d'inflexió? A quin país i a quina data?

  • Proporcionalment segons la població quina diferència veus entre països?

  • Amb les dates a dia d'avui, pots predir el punts d'inflexió de tots els països i a quina data serà el pic?

Si cliques a la icona de dalt a la dreta de la gràfica, obtindràs un document en format CSV que podràs importar a un full de càlcul. Pren les dades d'aquests països i importa'ls. Et posarà les dades dels països per nombre d'infectats i ordenats per data.

Ara, per reproduir el gràfic, marca totes les dades i insereix un gràfic al full de càlcul, hauràs de posar que les dades estant per files en comptes de tenir-les per columnes. Hauries de veure un gràfic molt semblant al del propi web.

Si ara copiem els noms dels països de la columna B i copiem les dades a una taula com la de sota, ens interessa calcular la diferència dia per dia. El que farem és posar la diferència a la primera cel·la, per exemple, en la imatge anterior, seria escriure (a la nova casella on voleu posar la noves dades), "=D2-C2" i després ho arrossegarem. D'aquesta manera obtindrem la diferència dia per dia i podem fer la gràfica dels increments diaris d'infectats de tots els països. T'hauria de quedar una taula d'aquest estil i amb aquestes dades.

Un cop tenim les dades, també les podem passar al GeoGebra, i des d'allà podem intentar dibuixar quina és l'equació de la funció que representa el comportament de qualsevol d'aquestes funcions. Podem veure que al principi es comporten com funcions exponencials. Ens caldrà precisar quins són els paràmetres perquè la gràfica es correspongui al núvol de punts.

Però en canvi, quan tenim el pic, ja tenim funcions més complicades. Podem cercar quin tipus de funció pot ser, o podem comparar les dades amb una Campana de Gauss.

Dades actualitzades del departament de Salut

Pots continuar aquests estudis a nivell més local i fer estudis segons pobles, comarques, províncies o tots Catalunya. En aquests enllaços tens diferents maneres per accedir a les dades actualitzades en temps real del que tenim a Catalunya. Fes-te les mateixes preguntes, compara poblacions, comarques, i estudia els mapes.

Informació per a professorat i famílies. Per què és interessant aquesta activitat?

Aquest article està basat en una idea de Sandro Macarrone que us enllacem aquí.


  • És una activitat que et permet estudiar dades reals i actualitzades al dia de diferents maneres, fins i tot, amb mapes.

  • Estudia el comportament de les funcions i n'estudia les característiques importants: màxims, mínims, creixement, decreixement i punts d'inflexió.

  • Et permet treballar en full de càlcul per comprovar que les dades es corresponen amb les gràfiques mostrades, per tant, ajuda a l'alumne a ser crític i a fer comprovacions de les que se li estant donant des de molts llocs diferents. Es pot ampliar amb aquesta entrada de la campanya d'Estadística.

  • Fa estudiar quina és el comportament de les funcions exponencial i la distribució normal amb la campana de Gauss.