Noen å snakke fortrolig med

Å ha noen man kan snakke fortrolig med vil si at man kan dele små og store gleder og sorger med en annen, og samtidig ha trygghet og tillit til andre i samtalen. Styrkeforholdet i sosiale bånd til andre kan måles gjennom hvor stor tillit man har i vennskap med andre, og hvor mye man føler at man kan dele. Fortrolighet kan som indikator brukes som et mål på sosial tilknytning, tillit og nettverk, og om man står andre så nær at man kan regne med dem når man for eksempel opplever vanskeligheter eller har større personlige problemer.

I den norske befolkningen over 16 år svarer 8 prosent at de har to eller færre personer de kan regne med ved store personlige problemer (1).

Vurdering av situasjonen i Trondheim

I Trondheim har nær ni av ti noen å snakke fortrolig med. Andelen er litt høyere blant kvinner (95 %) enn blant menn (91 %). Mellom levekårssonene er variasjonene i andel som oppgir å ha en fortrolig samtalepartner relativt små. For kvinner er det lavest andel på Saupstad (88 %) og høyest andel på Singsaker (98 %), mens for menn er det lavest andel på Brundalen (85 %) og høyest andel på Singsaker og Rosenborg (97 %).

Andel som oppgir å ha noen å snakke fortrolig med, kvinner (øverst) og menn (nederst) Aldersstandardisert 18 +. (2019)


Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):
lav -89,9 %, middels lav 90-91,9 %, middels 92-93,9 %, middels høy 94-95,9 %, høy 96 %
-

Kilder

Datagrunnlag: Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT4)Variabelbeskrivelse: Det spørres om man har noen å snakke fortrolig med, med svarmulighetene ja eller nei. De som svarer ja følges opp med spørsmål om dette er familie, venner eller naboer. Aldersstandardisert mot befolkningen 18-104 år. Litteratur:
  1. SSB (2017): Slik har vi det - levekår og livskvalitet. Sosiale relasjoner. https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/sosiale-relasjoner
Foto: Charles Deluvio, Unsplash