Sosialhjelp

Økonomisk sosialhjelp er en stønad som gis fra NAV til personer som ikke er i stand til å sørge for eget livsopphold. Den som ikke kan sørge for eget livsopphold gjennom arbeid eller andre inntektsgivende ordninger (f.eks. trygderettigheter), har krav på økonomisk stønad. Utgangspunktet er imidlertid at hver enkelt først skal utnytte egne muligheter og hjelpeordninger for å kunne forsørge seg selv. Når alle reelle muligheter er utnyttet fullt ut, men likevel ikke strekker til, har den som ikke kan sørge for seg selv krav på økonomisk stønad til livsopphold (1).

Økonomisk sosialhjelp er en skjønnsmessig ytelse og Sosialtjenesten har både rett og plikt til å utøve skjønnsmessig vurdering om det skal gis ytelse, og ved utmåling av stønaden. Utmåling gjøres på grunnlag av en vurdering av den enkeltes faktiske behov, og loven gir ingen veiledning om det konkrete stønadsnivået.

I Norge var det i 2019 rundt 60 000 personer som mottok økonomisk sosialhjelp i måneden. Totalt mottok i underkant av 130 000 personer sosialhjelp gjennom året. Gjennomsnittlig stønadstid i 2019 var 5,5 måneder, og 14 prosent av de som mottok stønad i 2019 fikk dette gjennom hele året. Det er i aldersgruppen 50-59 år at andelen sosialhjelpsmottakere er høyest, og andelen innvandrere som mottar økonomisk sosialhjelp er også høy blant mottakerne (2).

Vurdering av situasjonen i Trondheim

I Trondheim har 4,2 prosent av unge i alderen 16-25 år mottatt sosialhjelp siste år. Høyest andel finner på Heimdalsområdet, i sonene Heimdal, Åsheim og Breidablikk, etterfulgt av Ila. Lavest andel unge sosialhjelpsmottakere finner vi på Bakklandet, Flatåsen-Huseby og Hammersborg-Trolla. Det gir ikke så mye mening å se på andelen sosialhjelpsmottakere over tid. Bruk av ulike trygde- og støtteordninger henger tett sammen og endringer i bruk av sosialhjelp kan si mer om endringer i andre ytelser enn om behovet for slike ytelser i befolkningen faktisk endrer seg.

Sammenlignet med andre storkommuner viser tall for Trondheim en relativt høy andel unge sosialhjelpsmottakere (4,2 %). Dette er på nivå med Bergen (4,1 %), men høyere enn i Oslo (3,2 %) og Bærum (2,2 %). Vi vet fra annet materiale at unge i Trondheim mottar sosialhjelp i kortere periode enn de øvrige byene.

Andel mottakere av sosialhjelp 16-25 år. (2018)

Intervallgrenser (2018) (fastsatt slik at det blir tilnærmet samme antall levekårssoner innenfor hver av de fem intervallene):
lav
1,5-2,6 %, middels lav 2,9-3,6 %, middels 3,7-4,4 %, middels høy 4,5-5,4 %, høy 5,4-8,9 %
ASSS-kommuner (2018): Bergen 4,1 %, Bærum 2,2 %, Drammen 3,8 %, Fredrikstad 4,4 %, Kristiansand 4,6 %, Oslo 3,2 %, Sandnes 4,8 %, Stavanger 5,1 %, Tromsø 3,7 %,
Trondheim 4,2 %

Kilder

Datagrunnlag: Statistisk sentralbyrå, økonomisk sosialhjelpVariabelbeskrivelse: Andel mottakere av økonomisk sosialhjelpLitteratur:
  1. Regjeringen.no - Sosialhjelp: https://www.regjeringen.no/no/tema/pensjon-trygd-og-sosiale-tjenester/innsikt/sosiale-tjenester/okonomisk-sosialhjelp/id570200/
  2. SSB (2020): Nedgang i antall sosialhjelpsmottakere. https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/nedgang-i-antall-sosialhjelpsmottakere
Foto: Markus Spiske, Unsplash