Natur- og friluftsområder

Friluftslivets egenart er for mange nordmenn preget av en nasjonal identitet og en del av den norske kulturarven. Det å kunne komme seg ut i skog og mark blir ansett som en viktig kilde til mosjon, avkobling og rekreasjon i hverdagen. Friluftsliv har en dokumentert helseeffekt, og er en viktig faktor for befolkningens livskvalitet (1). Tilgjengelighet og nærhet til natur- og friluftsområder er derfor av betydning for hvor lett det er å ha et aktivt friluftsliv.

Nordmenn er glade i friluftsliv, og det å ferdes i skog og fjell er i følge SSBs levekårsundersøkelse (2017) den mest populære friluftsaktiviteten. Nærmere åtte av ti oppgir at de det siste året har vært på kortere fotturer i skogen eller på fjellet (2). I Trondheim er det god nærhet til ulike friluftsområder, og byen er omgitt av større naturområder. Opplevelsen av tilgjengeligheten og hvor enkelt man kan oppsøke disse natur- og friluftsområdene kan likevel være varierende.

Vurdering av situasjonen i Trondheim

Jo nærmere markagrensa man bor i Trondheim, jo høyere er andelen som oppgir at tilgjengeligheten til natur- og friluftsområder er god. Spesielt rapporterer mange av de som bor vest i byen og nærmest Bymarka svært god tilgjengelighet til naturen. På samme måte ser man også at de som bor øst i byen og nær grensen mot Estenstadmarka opplever at de har god tilgang til natur- og friluftsområder, men i noe lavere grad enn hva tilfellet er blant befolkningen vest i byen. I sentrumsnære områder, og i en sørgående akse gjennom byen fra sentrum, er opplevelsen av tilgjengelighet til natur- og friluftsområder dårligst. Tilgjengeligheten til natur- og friluftsområder vurderes som noe bedre blant menn enn blant kvinner i Trondheim.

Andel som oppgir svært god tilgjengelighet til natur- og friluftslivsområder, kvinner (øverst) og menn (nederst). Aldersstandardisert 18-69 år. (2019).

Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):
lav -44,9 %, middels lav 45-54,9 %, middels 55-64,9 %, middels høy 65,9-74,9 % og høy 75 %
-

Kilder

Datagrunnlag: Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT)Variabelbeskrivelse: Spørsmål om man opplever at det er enkelt å komme seg til natur- og friluftsområder. Man kan svare på en skala fra svært god til svært dårlig tilgjengelighet. Aldersstandardisert mot en befolkning på 18-69 år. Litteratur:
  1. Meld.St. 18 (2015-2016): Friluftsliv. Natur som kilde til helse og livskvalitet. https://www.regjeringen.no/contentassets/9147361515a74ec8822c8dac5f43a95a/no/pdfs/stm201520160018000dddpdfs.pdf
  2. SSB (2017): Åtte av ti går i skog og fjell. https://www.ssb.no/kultur-og-fritid/artikler-og-publikasjoner/atte-av-ti-gar-i-skog-og-fjell
Foto: Trondheim kommune