Datagrunnlaget

I denne levekårs- og folkehelserapporten er det hentet data fra et vidt spekter av datakilder. Statistisk sentralbyrå har levert sosialstatistiske data og tall for demografi og bolig. Videre er data for Trondheim fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT4) benyttet. I tillegg er det hentet data fra andre kilder, som Politiets straffesaksregister, Vegvesenets ulykkeregister, Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse, Valgdirektoratets valgstatistikk, Eiendomsverdi AS sin boligprisstatistikk, Fylkestannlegens tannhelsestatistikk og Trondheim kommunes register for kommunale utleieboliger.

Vi vil i det videre kort si noe om datagrunnlaget og hvordan dette er hentet ut.

Statistisk sentralbyrå

En vesentlig del av undersøkelsen er basert på registerdata som omhandler befolkningens sosiale forhold og tall knyttet til demografi og bolig. Tilgang til slike data skjer gjennom Statistisk sentralbyrå. Imidlertid er det en begrensning at Statistisk sentralbyrå helt unntaksvis publiserer slike data på et geografisk nivå som kan innpasses til våre levekårssoner. For denne undersøkelsen er det derfor bestilt egne data fra Statistisk sentralbyrå, og SSB har tilrettelagt dataene for oss innenfor levekårssoner. Videre er noen data knyttet til bolig og befolkning produsert av oss via plan- og analysesystemet KOMPAS som gir kommunen mulighet til å behandle og hente ut data selv. Endelig er noe av dataene innhentet fra Statistisk sentralbyrå sin statistikkbank. Dette gjelder bakgrunnstall som undersøkelsen viser til.

Statistisk sentralbyrå sin hjemmeside

Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT)

HUNT er en av verdens største befolkningsstudier og en av våre viktigste kilder til kunnskap om folkehelsen i Norge. Denne helseundersøkelsen vil gi viktig kunnskap om helse, livskvalitet og levekår, og gjennom det bidra til utvikling av en bedre folkehelsepolitikk og mer effektive helsetjenester i fremtiden.

Data er framskaffet gjennom fire befolkningsundersøkelser og omfatter også en egen ungdomsundersøkelse. Befolkningen i Trondheim ble med i den fjerde runden av HUNT-undersøkelsen i 2019 (HUNT4). Til sammen har cirka 150 000 personer samtykket til at avidentifiserte helseopplysninger kan gjøres tilgjengelig for godkjente forskningsprosjekter, og over 100 000 har avgitt blodprøver. Dette gjør HUNT til en betydningsfull samling av helsedata og biologisk materiale, både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

Data fra HUNT brukes til en rekke forskningsprosjekter innenfor flere fagområder knyttet til sykdom og helse. Mange HUNT-prosjekter omhandler de største helseutfordringene i befolkningen, både i dag og i nær framtid.

Mer informasjon om HUNT finner du ved å følge lenken til HUNTs hjemmeside nedenfor:

HUNT nettside

Andre datakilder

Kriminalstatistikk er basert på politiets straffesaksregister (STRASAK). Noen av lovbruddene er relatert til gjerningspersonens bosted, mens andre lovbrudd er knyttet til åsted. Trøndelag politidistrikt har bearbeidet kriminalstatistikken for oss og levert data basert på levekårssoner.
Politiets nettside om statistikk

Drepte og skadde i trafikken er data som administreres av Statens vegvesen. Her kan data hentes ut enten via vegvesenets statistikkgenerator (TRINE) eller i kartløsningen (Vegkart). Til vårt formål har vi benyttet Vegkart der ulykkene er geografisk koordinatbestemt. På basis av koordinater har vi henledet ulykkene til levekårssoner.
Statens vegvesens nettside om statistikk

Skoleelevenes trivsel og læring på skolen belyses gjennom elevundersøkelsen. Det er Utdanningsdirektoratet som samler inn og tilgjengeliggjør disse dataene. Siden undersøkelsen gjelder for de ulike skolene, foreligger data innenfor skolekretser. Data er innhentet fra Utdanningsdirektoratet sin hjemmeside der data ligger åpent.
Utdanningsdirektoratets nettside om statistikk

Valgdata administreres og publiseres av Valgdirektoratet. Her finnes tall for blant annet valgoppslutning og stemmegivning. Siden valg skjer innenfor valgkretser er data følgelig fremstilt innenfor valgkretser.
Valgdirektoratets nettside om statistikk

Boligpriser er utledet gjennom databasen Eiendomsverdi som administreres av Eiendomsverdi AS. Databasen viser prisen på omsatte nye og brukte boliger tilbake til 1985. Siden hver enkelt boligomsetning er registrert innenfor grunnkrets, er det mulig å innordne disse dataene innenfor levekårssoner. Trondheim kommune har avtale om tilgang til å hente ut data fra denne databasen.
Eiendomsverdi AS sin nettside om statistikk

Tannhelse hos skoleelever er data som finnes hos Statistisk sentralbyrå. Tall for tannhelse er innsamlet og publisert fylkesvis. Fylkestannlegen i Trondheim har derfor bistått oss med å tilrettelegge data innenfor Trondheims skolekretser.
Statistisk sentralbyrå sin nettside om tannhelse

Kommunale utleieboliger er data som også finnes hos Statistisk sentralbyrå. Tall for dette er innsamlet og publisert kommunevis. I vår undersøkelse er det derfor hentet data fra kommunens system for boligforvaltning (BOEI) der boligene er innordnet etter grunnkretser.
Statistisk sentralbyrå sin nettside om kommunale boliger

Kilder

Foto: Glenn Carstens-Peters, Unsplash