Trivsel i nærmiljøet

Med nærmiljøet menes de omgivelsene vi lever i og samspillet mellom natur, sosiale forhold og infrastruktur. Nærmiljø kan forstås som nabolag, bomiljø, grøntområder, utearealer der man bor ol. Å leve i et dårlig nærmiljø kan påvirke livskvaliteten på flere måter. Man kan være plaget av støy og forurensning i nabolaget, noe som kan gå ut over helsa. Mangel på gangveier, sykkelveier og grøntområder i nærområdet kan redusere muligheten til uteaktivitet.

Nærmiljøet kan være en arena som fremmer trivsel og helse (1) og spesielt knyttet til tilrettelagte uteområder og grøntarealer. Trivsel i nærmiljøet er et mål på en subjektiv vurdering av hvor godt man har det i sitt nærmiljø, hvor fornøyd man er med omgivelsene der man bor og ferdes og lever sine liv. Som trivselsmål kan dette gi uttrykk for hvor sterk tilknytning man har til sitt nærmiljø.

Vurdering av situasjonen i Trondheim

Andelen som oppgir at de trives svært godt i sitt nærmiljø varierer blant Trondheims levekårssoner. I levekårsonene oppgir mellom 54 prosent til 81 prosent av kvinnene at de trives svært godt i nærmiljøet, mens for menn ligger tilsvarende andel fra 51 prosent til 81 prosent. Det er dermed ganske store variasjoner i opplevd trivsel mellom enkelte levekårssoner. Det er i sonene Brundalen og Saupstad det er lavest andel som oppgir at de i stor grad trives i sitt nærmiljø. Motsatt er det i levekårssonene Hammersborg-Trolla, Sverresborg, Stavset og Berg-Tyholt vi finner høyest andel som sier de i stor grad trives i nærmiljøet sitt.

Andel kvinner som oppgir å trives i stor grad i nærmiljøet sitt, kvinner (øverst) og menn (nederst). Aldersstandardisert 18-69 år. (2019)


Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):
lav -59,9 %, middels lav 60-64,9 %, middels 65-69,9 %, middels høy 70-74,9 % og høy 75 %
-

Kilder

Datagrunnlag: Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT4)Variabelbeskrivelse: Spørsmål om i hvilken grad man trives i sitt nærmiljø. Svarkategoriene er på en skala fra i stor grad til ikke i det hele tatt. Aldersstandardisert mot en befolkning på 18-69 år.Litteratur:
  1. Hemsett, G. (2016): Torshovdalen - grønn og trygg? En kvalitativ studie om kvinners opplevde trivsel og trygghet i nærmiljøet. Masteroppgave. Ås: NMBU https://nmbu.brage.unit.no/nmbu-xmlui/handle/11250/2401982
Foto: Trondheim kommune