Service- og fritidstilbud

Det å ha god og lett tilgang til viktige servicefunksjoner, butikker, restauranter, arbeidsplasser ol. i sitt nærområde er med på si noe om hvor sentralt man bor. Slike funksjoner er viktige for de fleste, og korte reiseavstander er med på å gjøre hverdagen lettere. Sentralitet handler derfor om avstand og tilgjengelighet til tilbud av for eksempel varer og tjenester som er viktige i folks liv.

Statistisk sentralbyrå opererer med en sentralitetsindeks for kommuner i Norge. I følge denne indeksen skårer Trondheim kommune høyt på sentralitet sammenlignet med de fleste andre av landets kommuner (Trondheim er på sentralitetsnivå 2 som er nest høyeste nivå, etter nivå 1 med Oslo inkl. fem nabokommuner) (1). Det innebærer at Trondheims innbyggere sett under ett vil ha god tilgang til sentrale funksjoner, sammenlignet med kommuner som f.eks. ligger i distriktene. Innad i kommunen kan det likevel forekomme variasjoner på opplevelsen av hvor tilgjengelig ulike servicefunksjoner er.

Vurdering av situasjonen i Trondheim

I Trondheim oppleves tilgjengeligheten til service-, kultur-, og idrettstilbud som god. Andelen som oppgir å ha svært god tilgjengelighet til butikker, spisesteder og andre servicetilbud er høyest i de sentrumsnære levekårsonene. Det samme gjelder for andelen som oppgir å ha svært god tilgjengelighet til kultur- og idrettstilbud (kino, bibliotek, svømmehall, idrettshall ol.). Levekårssonene på Byneset, i Klæbu og ved Jonsvannet ligger lengst fra sentrum, og det er her det er lavest andel som oppgir at de har svært god tilgjengelighet til service- og fritidstilbud. Opplevelsen av tilgjengelighet til ulike service- og fritidstilbud er nokså lik for kvinner og menn.

Andel som oppgir å ha svært god tilgjengelighet til butikker, spisesteder og andre servicetilbud, kvinner (øverst) og menn (nederst). Aldersstandardisert 18-69 år. (2019)


Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):
lav -44,9 %, middels lav 45-54,9 %, middels 55-64,9 %, middels høy 65-74,9 % og høy 75 %
-

Andel som oppgir svært god tilgjengelighet til kultur- og idrettstilbud (kino, bibliotek, svømmehall, idrettshall etc.) kvinner (øverst) og menn (nederst). Aldersstandardisert 18-69 år. (2019).


Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):
lav -29,9 %, middels lav
30-39,9 %, middels 40-49,9 %, middels høy 50-59,9 % og høy 60 % -

Kilder

Datagrunnlag: Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT4)Variabelbeskrivelse: Spørsmål om hvor lett man opplever at tilgangen er til butikker, spisesteder og andre servicetilbud. Man kan svare om tilgjengeligheten er fra svært god til svært dårlig. Aldersstandardisert mot en befolkning på 18-69 år.Litteratur:
  1. SSB (2017): Ny sentralitetsindeks for kommunene. Notater 2017/40. Statistisk sentralbyrå: Oslo/Kongsvinger. https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/_attachment/330194?_ts=15fdd63c098
Foto: Trondheim kommune