Offentlig transport

Det er et nasjonalt mål om å redusere bruken av bil, og øke gåing, sykling og bruk av offentlige transportmidler (tog, buss, trikk og bane). Gjennom å få flere til å bruke offentlig kollektivtransport kan man redusere både omfanget og avhengigheten av bilbruken i framtida (1). Med offentlig transport menes eksempelvis buss, tog, T-bane, trikk, fly, ferge og hurtigbåter ol. som går i fast rute. Kollektivtrafikk er også en ofte brukt fellesbetegnelse for transportsystemer som er tilgjengelig for alle, og er organisert i faste rutestrekninger med faste rutetider.

I Norge gjennomføres jevnlig Reisevaneundersøkelsen for å kartlegge hvordan og hvor ofte nordmenn reiser. Siste undersøkelse fra 2018 viste at i Trondheim oppga 72 prosent at de opplevde å ha enten svært god eller god tilgang til kollektivtransport (2). For landet var tilsvarende tall 42 prosent, for Trondheimsregionen var det 56 prosent. I Trondheim oppga 12 prosent at å reise kollektivt var deres hovedtransportmiddel. Til sammenligning var det 41 prosent som oppga at bil (som fører) og 9 prosent (som passasjer) var det transportmiddelet de brukte mest.

Vurdering av situasjonen i Trondheim

Tilgang til offentlig transport oppleves noe ulikt i Trondheim, og henger naturlig nok sammen med sentralitet og nærhet til tilbudet for rutegående buss og trikk i byen. Det er i sentrumsnære strøk og langs strekninger hvor det ofte går buss og trikk at andelen som oppgir at tilgjengeligheten til offentlig transport oppleves som best. Jo lengre vekk fra sentrumsnære områder og hovedfartsårene i byen, jo lavere skår gis det på at tilgjengeligheten til offentlig transportmidler er god.

Andel som oppgir svært god tilgjengelighet til offentlig transport, kvinner (øverst) og menn (nederst). Aldersstandardisert 18-69 år. (2019)


Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):
lav -19,9 %, middels lav 20-29,9 %, middels 30-39,9 %, middels høy 40-49,9 % og høy 50 %
-

Kilder

Datagrunnlag: Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT)Variabelbeskrivelse: Spørsmål om man opplever at offentlig transport er lett tilgjengelig. Man kan svare på en skala fra svært god til svært dårlig tilgjengelighet. Aldersstandardisert mot en befolkning på 18-69 år.Litteratur:
  1. Uteng, T. P og N. G. Voll (2016): Tilgang til kollektivtransport og bruk. TØI-rapport 1502/2016. Oslo: Transportøkonomisk institutt. https://www.toi.no/getfile.php?mmfileid=44038
  2. Statens vegvesen (2019): Nasjonal reisevaneundersøkelse 2018. Hovedrapport. https://www.vegvesen.no/_attachment/2674990/binary/1361215?fast_title=N%C3%B8kkelrapport+Reisevaneunders%C3%B8kelsen+2018+-+november+2019.PDF
Foto: Trondheim kommune