Trafikkulykker

Vi ønsker her å belyse hvilke bomiljø som er utsatt for trafikkulykker. Gjennomfartsveier som europavei og riksvei er holdt utenfor i den grad vegstrekningen ikke berører tettbygd strøk. Videre er det bare valgt trafikkulykker der syklister og gående er involvert. Hendelser der passasjer eller fører av motorkjøretøy er skadd, er derfor holdt utenfor (jf. variabelbeskrivelse nedenfor).

Datasettet har fire åpenbare begrensninger slik at resultatet må tolkes med varsomhet:

  1. I den nasjonale statistikken for trafikkulykker finnes det mørketall. Det er politiet som har ansvar for å melde trafikkulykker med personskade til Statistisk sentralbyrå, men ikke alle trafikkulykker kommer til politiets kjennskap. Det nasjonale registeret for trafikkulykker i Norge teller om lag 8000 skadde personer i Norge per år, mens tall fra sykehusene viser at det skades over 40 000 personer som følge av en vegtrafikkulykke årlig. Det er sannsynlig at det i realiteten er en betydelig større andel personskader blant fotgjengere og syklister enn den offisielle ulykkesstatistikken viser (1).

  2. Når trafikkulykkene i Trondheim brytes ned på de 60 levekårssonene blir tallene innenfor hver sone lave. Resultatet kan da bli lite robust og utsatt for tilfeldige årvise variasjoner. Som datagrunnlag har vi derfor summert alle trafikkulykker fra 2010 til og med halve 2020 for å øke antallet. Like fullt har om lag 2/3 av levekårssonene færre en 10 registrerte trafikkulykker i denne perioden.

  3. Resultatet gjelder summarisk for levekårssonene og er ikke relatert til forhold som lengde vei i sonen, antall trafikanter i sonen eller andre relevante størrelser.

  4. Tallene er ikke differensiert på skadegrad, slik at eksempelvis lettere skadd og drept telles begge som én skade.

Til punkt nummer 1 kan det anføres at Trondheims bystyre ved behandling av Trafikksikkerhetsplanen 2020-2024 etterlyser en mer helhetlig registrering, og særlig der myke trafikanter er involvert (2).

Nullvekstmålet er sentralt i norsk klimapolitikk. Trondheim kommune sluttet seg til nullvekstmålet, både gjennom tiltredelse av bymiljøavtalen i 2016 og byvekstavtalen i 2019. Byvekstavtalen har som et overordnet mål å sikre at veksten i persontransport tas med kollektivtransport, sykling og gange (3). En utvikling i samsvar med nullvekstmålet gir gevinster for folkehelsen, både via mindre helseskadelige utslipp og at ved at flere går og sykler. Gåing og sykling er imidlertid forbundet med høyere risiko for å bli hardt skadd eller drept per reiste kilometer. Nasjonal transportplan 2022-2033 uttrykker derfor at det er en ambisjon om at målet om økt gang- og sykkeltrafikk skal nås uten at dette fører til flere hardt skadde og drepte fotgjengere og syklister. Beregninger fra Statens vegvesen viser at risikoen for å bli drept eller hardt skadd per kilometer da må reduseres med 30 prosent. Satsingen i byområdene må i følge transportplanen reflektere dette (4).

Vurdering av situasjonen i Trondheim

Som kartet under viser er det flest trafikkulykker der fotgjengere er involvert i sentrumsområdene. Flest ulykker har levekårsonen Midtbyen (90), fulgt av Øya-Elgeseter (27) og Tempe-Sorgenfri (24). De sentrumsnære østområdene er også temmelig høyt representert ved Nardo (17), Lademoen (17), Singsaker (17), Strindheim (16), Møllenberg (16) og Moholt (15), men i syd er Breidablikk (17) høyt representert.

Trondheims kommunedelplan for trafikksikkerhet 2020-2024 analyserer trafikkulykker i Trondheim. Av planens vedlegg 4 konkluderes det med at for perioden 2008-2017 har antall ulykker går ned, samlet for alle typer trafikanter. Antall drepte og hardt skadde går imidlertid ikke ned. Videre fremkommer det at det er høyest konsentrasjon av ulykker med drepte og hardt skadde i Midtbyen, langs Elgeseter gate, Olav Tryggvasons gate og Innherredsveien, samt på Heimdal og Tiller. Videre viser planen til at det er 9 ulykkespunkt i Trondheim, gitt ved en definisjon at en strekning på 100 meter har fire eller flere trafikkulykker i løpet av en periode på fem år. Av disse ligger fire ulykkespunkt i Elgeseter gate (2).

Skadde og drepte fotgjengere og syklister i trafikken (2010-2020)

Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):
lav 0-4 , middels lav 5-9 , middels 11-14 middels høy 15-19, høy 20 +

Kilder

Datagrunnlag: TRINE (Trafikkulykkeregisteret), Statens vegvesen (1.1.2010-10.6.2020)Variabelbeskrivelse: Utplukk er basert på:
  • Alvorligste skade: lettere skadet, alvorlig skadet, meget alvorlig skadet og drept (5).
  • Vegkategori: fylkesveg, kommunal veg, privat veg, skogsveg, europaveg (forutsatt tettbygd strøk) og riksveg (forutsatt tettbygd strøk) (6).
  • Trafikant involvert: fotgjenger/akende og sykelist.
Litteratur:
  1. Statens vegvesen. Om ulykkesstatistikk. Lastet ned fra nettet.
  2. Trondheim kommune. Kommunedelplan for trafikksikkerhet 2020-2024. Lastet ned fra nettet.
  3. Trondheim kommune. Byvekstavtale for Trondheimsområdet 2019-2029. Lastet ned fra nettet.
  4. Meld. St. 20 (2020-2021): Nasjonal transportplan 2022-2033. Lastet ned fra nettet.
  5. Statistisk sentralbyrå. Standard for skadegrad. Lastet ned fra nettet.
  6. Statistisk sentralbyrå. Standard for trafikanttype. Lastet ned fra nettet.
Foto: Trondheim kommune