Støy

Opplevelse av støy er som regel individuelt. Støy forbindes gjerne med uønsket eller sterk lyd, og kan ha ulike former og kilder. Eksempler kan være industristøy, trafikkstøy, skytestøy eller lignende. Støy er å anse som lydforurensing og kan være helseskadelig, enten i form av langvarig støybelastning, eller ved at man f.eks. utsettes for et kraftig høyt smell. Støy er derfor en ofte årsak til hørselsskader.

Det å bli utsatt for støy når vi er hjemme er plagsomt, det kan forringe livskvaliteten, gi søvnvansker og redusert helse. I Norge er over to millioner utsatt for støy over anbefalt nivå ved boligen (1). Det kan være ulike kilder til støy i nærmiljøet, ofte fra trafikkerte veier, men eksempelvis kan også høy lyd skyldes jernbanetrafikk, fly, en skytebane eller maskiner på et industriområde.

Vurdering av situasjonen i Trondheim

De som er mest plaget av støy fra veitrafikk i Trondheim bor naturlig nok i nærheten av de ferdselsårene som har mye trafikk, og gjerne langs inn- og utfartsveiene til sentrum av byen. Rundt 11 prosent av Trondheims befolkning oppgir å være middels, mye eller svært mye plaget av støy fra veitrafikk når de er hjemme, og dette er nokså likt fordelt blant kvinner (11,0 %) og menn (10,8 %). Selv om det er forskjeller i levekårssonene for hvor plaget av støy fra veitrafikk menn og kvinner er, så er det i de sentrumsnære levekårssonene og i de sonene hvor hovedtrafikken er til og fra sentrum at flest oppgir å være plaget. Eksempelvis ser vi at andelen som er plaget av støy fra veitrafikk er høy i levekårssonene Nedre Elvehavn, Øya-Elgeseter og Tempe-Sorgenfri. Dette gjelder også for hovedfartsårene lenger ut fra sentrum, og i levekårssonene langs Omkjøringsvegen (E6), eksempelvis i sonene Nidarvoll, Nardo og Moholt. Tilsvarende ser vi at det er i levekårssonene i sør som ligger nært på hovedveien inn og ut av byen at det er en høy andel som oppgir å være plaget av støy fra veitrafikk. Dette gjelder spesielt for levekårsonene Nypvang, Tiller-Sør og Breidablikk.

Det er rundt 9 prosent av befolkningen i Trondheim som oppgir å være middels, mye eller svært mye plaget av støy fra andre kilder en veitrafikk når de er hjemme. Det er marginale forskjeller mellom kvinner (9,4 %) og menn (9,1 %). Høyest andel av de som er plaget av støy fra andre kilder enn trafikk finner vi i levekårssonene som utgjør aksen fra Nidarvoll via Midtbyen og videre til Lilleby-Ladesletta. Sør i byen finner vi også levekårssonene Saupstad og Breidablikk hvor andelen som opplever plager med støy fra annet enn veitrafikk er noe høyere enn i andre soner. Her finner vi at kvinner oppgir å være litt mer plaget enn hva menn er.

Andel som oppgir å være middels, mye eller svært mye plaget av støy fra veitrafikk når de er hjemme de siste 12 månedene, kvinner (øverst) og menn (nederst). Aldersstandardisert 18-69 år. (2019)


Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):
lav -7,4 %, middels lav 7,5-9,9 %, middels 10-12,4 %, middels høy 12,5-14,9 % og høy 15 %
-

Andel som oppgir å være middels, mye eller svært mye plaget av støy fra andre kilder enn veitrafikk når de er hjemme de siste 12 månedene, kvinner (øverst) og menn (nederst). Aldersstandardisert 18-69 år (2019).


Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):
lav -7,4 %, middels lav 7,5-9,9 %, middels 10-12,4 %, middels høy 12,5-14,9 % og høy 15 %
-

Kilder

Datagrunnlag: Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT4)Variabelbeskrivelse: Spørsmål om hvor plaget man er av støy i hjemmet det siste året, enten som følge av at støyen kommer fra veitrafikk, eller fra andre støykilder i nærheten til hjemmet. Man kan svare på en skala fra ikke plaget til svært mye plaget. Aldersstandardisert mot en befolkning på 18-69 år.Litteratur:
  1. FHI (2018): Støy, helseplager og hørselstap i Norge. https://www.fhi.no/nettpub/hin/miljo/stoy/
Foto: C D-X, Unsplash