Mulighet til å få hjelp ved behov

Med muligheter til å få hjelp av andre ved behov betyr at man kan spørre andre om bistand eller hjelp til praktiske problemer i det dagligdagse, dersom man skulle trenge det. Som indikator kan dette brukes som mål på sosial tilknytning og nettverk, og om man står andre så nær at man kan regne med dem ved behov for andres hjelp eller råd om praktiske ting.

I Norge er det mange som har noen de kan spørre om hjelp om de skulle trenge det. Av hele befolkningen svarer 85 prosent av de over 16 år at de har noen å spørre om hjelp i minst 3 av 4 situasjoner; ved helseproblemer, vedlikehold eller reparasjon av boligen, behov for å finne fram i offentlig byråkrati eller når en trenger et mindre lån (1).

Vurdering av situasjonen i Trondheim

I Trondheim er det en høy andel av innbyggerne som svarer at de kan få hjelp fra andre dersom de har behov for det. Både blant kvinner og menn oppgir 97 prosent at de har noen de kan spørre om hjelp når de trenger bistand. Det er små variasjoner mellom levekårssonene i hvor stor andel som oppgir at de har noen å spørre om hjelp, men noen forskjeller er det. For kvinner er andelen lavest i Saupstad med 92 prosent, og høyest andel finner vi på Sverresborg (98 %). For menn er andelen lavest i Brundalen (90%) og høyest i Hammersborg-Trolla (98 %).

Andel som oppgir å får hjelp ved behov, kvinner (øverst) og menn (nederst). Aldersstandardisert 18 +. (2019)


Intervallgrenser (2019) (fastsatt med åpne klasser øverst og nederst, og med lik bredde for de tre midtre klassene):lav -93,9 %, middels lav 94-94,9 %, middels 95-95,9 %, middels høy 96-96,9 %, høy 97 % -

Kilder

Datagrunnlag: Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT4).Variabelbeskrivelse: Det stilles et spørsmål om man har noen som kan gi en hjelp når man skulle trenge det, med svarmulighetene ja eller nei. De som svarer ja følges videre opp med spørsmål om dette er familie, venner eller naboer. Aldersstandardisert mot befolkningen 18 år +.Litteratur:
  1. SSB (2017): Slik har vi det - levekår og livskvalitet. Sosiale relasjoner. https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/sosiale-relasjoner
Foto: Remi Walle, Unsplash