Slik har vi delt inn byen

Denne levekårsundersøkelsen viser hvordan opphopning av ulike helse- og levekårsforhold fordeler seg geografisk mellom forskjellige deler av byen. Som i de to forutgående levekårsundersøkelsene er det i all hovedsak lagt til grunn såkalte levekårssoner som er konstruert i anledning undersøkelsen. Levekårssonene er opprettet ved å slå sammen flere grunnkretser som er den minste enheten i kartsystemet. Grunnkretser er de minste geografiske enheter hvor det finnes offentlig statistikk om befolkningen. Den første undersøkelsen i 2000 hadde 46 levekårssoner, mens antallet for undersøkelsen i 2011 utgjorde 49 levekårssoner. Det er nå gjort en ny revisjon av levekårssonene hvorpå antallet er økt til 60 levekårssoner. Økningen i antall levekårssoner skyldes boligbygging i nye felt, sammenslåing med Klæbu og et ønske om å få frem forskjeller på et mer detaljert nivå. Fremdeles er det brukt omtrentlig de samme prinsippene for inndeling av levekårssonene som ved den første undersøkelsen i 2000 var slik:

  • ha et folketall på helst 2 000- 5 000 personer

  • utgjøre områder som naturlig henger sammen via kommunikasjonsårer

  • oppfattes som tydelige avgrensede steder der befolkningen føler en tilhørighet

  • har et enhetlig strøkspreg med mest mulig homogene bygningstyper og bomiljø

  • baseres på graden av jordbruksdrift i utkantstrøk

  • inndeles slik at sonene kunne slås sammen til de statistiske delområdene og dernest til de seks dagjeldende administrative bydelene, og samtidig følge skolekretsene mest mulig

I praksis er det det ikke mulig å innfri alle disse kriterier for samtlige soner og det er derfor benyttet vesentlig grad av skjønn.

Noen av dataene som er brukt i undersøkelsen har det ikke vært mulig å fordele på levekårssoner siden data ikke er organisert etter grunnkretser. Dette gjelder eksempelvis data fra elevundersøkelsen og data for valgoppslutning. Her er det benyttet henholdsvis skolekretser og valgkretser.

Levekårssonene er vist i kartet under. De mørke strekene i kartet angir grensene mellom levekårsoner. Farge (brun) er bare avsatt i områder med tettstedsbebyggelse. Områder i sonene som i hovedsak er ubebygde har lys grå bakgrunn. Av kartets tilhørende tabell under fremkommer navn på levekårssonene og det er også satt inn antall folkeregistrerte personer (2018).

Levekårssonene

Kilder

Foto: delfi de la Runa, Unsplash