Hvorfor levekår- og folkehelserapport?

Det har nå gått ti år siden forrige levekårsrapport for Trondheim, og en ny kommuneplan er under utarbeidelse. Siden den gang har Trondheim kommune blitt større gjennom kommunesammenslåingen med Klæbu kommune. Dette taler for at tidspunktet for en ny stor kunnskapssamling på dette området nå er riktig. Økt kunnskap om utviklingen i befolkningens levekår og folkehelse er viktig i kommunens plan- og utviklingsarbeid. Alle kommuner i Norge har også et lovkrav om å holde oversikt over folkehelsen og de forhold som påvirker folkehelsen gjennom Plan og bygningsloven og Lov om folkehelsearbeid. Kommunen skal ha oversikt over bakenforliggende faktorer som befolkningssammensetning, økonomi, oppvekst- og levekårsforhold og miljøfaktorer som fysisk, biologisk, kjemisk og sosialt miljø. Oversikten skal også inneholde skader og ulykker, helserelatert atferd og helsetilstand. Kommunen skal særlig være oppmerksom på trekk ved utviklingen som kan skape eller opprettholde sosiale eller helsemessige problemer eller sosiale helseforskjeller (Lov om folkehelsearbeid § 5).

To ganger tidligere er det samlet inn levekårsdata om kommunens befolkning, og som gir et viktig grunnlag for å avdekke utviklingstrekk. Tidligere levekårsrapporter finnes her: https://www.trondheim.kommune.no/aktuelt/om-kommunen/statistikk/levekar/. Et viktig formål med gjentakende undersøkelser av levekår og folkehelse er å følge med på utviklingen i befolkningens levekår og helse over tid. Dette kan både være for å undersøke om forskjeller øker eller minker, om noen grupper blir hengende etter andre, om det er uønskede forskjeller mellom grupper eller geografiske områder, eller om man kan avdekke trekk ved utviklingen som trenger økt oppmerksomhet eller en ekstra innsats for å motvirke. Helse- og sosialpolitisk er det viktig å ha oppmerksomheten rettet mot om noen grupper faller utenfor, eller har for dårlige kår og som må møtes med likestillingstiltak eller helsefremmende innsats. Regjeringen la i 2020 fram NOU 2020:16 Levekår i byer, gode levekår for alle. Denne gir et mindre detaljert bilde av situasjonen i Trondheim, men sammenligner byene i Norge slik at den kan danne et bilde av forholdene i Trondheim sett opp i mot andre større byer i Norge.

“Levekår- og folkehelserapport 2021gir et oversiktsbilde med vurderinger i henhold til de innholdskrav som er gitt i Forskrift om oversikt over folkehelsen. Dette omfatter befolkningssammensetning, oppvekst- og levekårsforhold, miljøfaktorer, skader og ulykker, helserelatert atferd og helsetilstand.

I kommunens arbeid med FNs bærekraftsmål er levekår som i helse, utdanning, likestilling, fordeling og nærmiljø sentrale områder. Vi behøver god kunnskap om status på disse områdene for å kunne planlegge gode mål og utvikle treffsikre tiltak for å ta Trondheim i en mer bærekraftig retning.

Rapporten er utarbeidet av en prosjektgruppe bestående av Ingvild Heggstad (prosjektleder), Liv Riseth og Thomas Hugaas Molden fra Kommunedirektørens fagstab og John Stefan Schistad fra Eierskapsenheten. Byplankontoret ved Sveinung Eiksund og Bente Kristine Gravaas har bistått med statistikkrådgivning, levering av datagrunnlag og utforming av nye levekårssoner. Justus Fredrik Stelpstrad, Bendik Øverhus Hassel og Martin Vitsø fra Enhet for kart og arkitektur har laget kartene.