ההעפלה

לא בכדי התקרבה האניה לחוף נהריה באותה עת, זהו התאריך של חג המולד 1945 , רוב הבריטים העדיפו לחגוג את חגם , ותושבי נהריה תרמו לעובדה זאת , והזמינו אותם לבתי הקפה. מול פינגוין היה בית קפה שבערב דמה יותר לפאב, מעט אפלולי, שולחנות קטנים, היה זה בית הקפה של פייבלמן. באותו ערב המה המקום מחיילים בריטים ששתו לשוכרה לכבוד החג , ובאותה עת התקרבה האניה חנה סנש אל החוף, מעט צפונה משפך הגעתון, ועל החוף המתינו לה כבר אנשי הפל"ים תושבי נהריה , אנשי הימיה ובני נוער. כולם באו לעזור. הים היה גלי. חבל נמתח מהחוף אל האוניה ואנשים רבים החזיקו בו . חלק מהעולים ירד מהאוניה והגיע לחוף בשחיה , אבל את הרוב העבירו בסירות שקרבו לאוניה והורידו אליהן את העולים. לא ברור אם טבעו שתי עולות או אחת, בעת שהסירה בה הורדו התהפכה , גרסה אחת טוענת שהיו אלה שתי חברות שעלו ממולדובה : שושנה רוטמן ורחל טיבור. ישנה גרסה אחרת האומרת שבחדר החולים של האניה נשכחה אחת המעפילות והיא טבעה יחד עם האניה

מיד עם הגיעם לחוף פינו אותם לבתי התושבים כדי שהבריטים לא יוכלו לאתרם, ומשם הם פוזרו בקיבוצי הגליל המערבי. הבריטים סיימו לחגוג ואז כבר לא היה זכר לעולים. האניה עצמה התהפכה על שרטון בסמוך לחוף ורק לאחר כשנה חברת "עוגן" הצליחה לאזן אותה וגררה אותה לנמל לתיקון.

לאחר מספר ימים התקבלה כרזה ואנשי נהריה נתבקשו לתלות אותה על האוניה . נאמר בה :

האניה חנה סנש הורדה בעזרת ארגון ההגנה.

ספינה זאת בחוף נהריה אחת המצבות לששת מיליוני אחינו ואחיותינו

אות קלון לממשלה הבריטית

האניה הוכנה לקראת הפלגתה לארץ בנמל גינואה, באיטליה, בידי אנשי פלמ"ח בראשותם של אברהם זכאי, ישראל לברטובסקי ושלהבת פראייר. רב החובל של האונייה היה אנסלדו (איטלקי). מפקד האונייה היה איש הפלי"ם ישראל אוירבך. ה'גדעוני' היה חיים פרטקין (פורת) שהשתלם בקורס אלחוטאים בפלמ"ח. מלווה נוסף היה איש הפלי"ם אליעזר ורש (ערמוני). "חנה סנש" הייתה אוניית המעפילים הראשונה שהפליגה לארץ-ישראל לאחר שכוחות הביטחון הבריטים הידקו את הסגר על חופיה, ומבחינה זו היא נחשבת לאונייה הראשונה שפרצה את הסגר.

על סיפונה היו 252 מעפילים.

האניה חנה סנש באדיבות אנדריאס מאייר

בתמונה רואים הכנות להקמתה של האוניה אשר עלתה על סירטון על החוף

סיפורה של אנית המעפילים "חנה סנש" כפי שסיפר מנדל פירסט למשה מור.

אנית המעפילים "חנה סנש" הגיעה לחוף נהריה בליל ה 24-25.12.1945 מול שפך הגעתון. תחזית מזג האויר הגרועה שהתקבלה באניה , וכדי להימט מאוניות הצי המלכותי הבריטי הביאו להחלטה להתקרב לחוף נהריה עד כמה שאפשר. תקשורת עם החוף לא קוימה עקב תקלות במכשירים . כך מסרה בת שבע אריאל שהיתה בין הראשונות לרדת לחוף מבין המעפילים. כיום תושבת נהריה.

ההכנות לקראת בואבה של האוניה נשמרו בסוד כמוס ורק מתי מעט ידעו על כך , ביניהם מנדל פירשט שבאותה תקופה היה אחראי מטעם "ההגנה" על פיתוח הימיה והימאות בנהריה.

כדי להוריד את המעפילים לחוף הובאה לצורך זה סירה שהוסתרה מעיניים סקרניות ברחוב ז'בוטינסקי. היה חשש שהידיעה על בוא האוניה תגיע לאזני החיילים הבריטיים ששהו בעיר. הורדת המעפילים החלה עם ערב. מפקד הפעולה מטעם "ההגנה" היה דוידקה מקיבוץ אפיקים שהיה אחראי על עליה ב'.

הסירה הראשונה שהורידה מעפילים לחוף התהפכה בגלי החוף שהחלו להתרומם. שתי מעפילות שהיו בסירה טבעו. נסיונות החיפוש אחריהן לא נשאו פרי וגופותיהן נמצאו מאוחר יותר. היו אלה רוטמן שושנה (רוזיקה ז"ל) הקבורה בנהריה ורחל טיבור ז"ל הקבורה בחיפה.

במהלך הורדת המעפילים התקרבה האוניה לחוף ועלתה על שרטון. דוידקה החליט להודיע על כך לבריטים כדי שהם יטלו את האחריות למעפילים. תוך כדי עלייתה של האוניה על השרטון, נמשכו פעולות הורדת המעפילים וריכוזם בבית הספר נהריה , לימים וייצמן.

החיילים והקצינים הבריטיים שהו באותה עת בבית הקפה של מקס פייבלמן והיו שתויים משתיה חריפה שניתנה להם ע"י תושבי נהריה, כדי להסיח דעתם מהנעשה בחוף.

הבריטים לא התייחסו להודעתו של דוידקה על הסכנה המרחפת על ראשם של המעפילים והאוניה , התעלמו ממנה ולא ירדו כלל לחוף. באותו זמן החלה האוניה להסתובב במקביל לחוף כשדופנה מופנה לגלים, כאשר המרחק , כעת, לחוף היה כ- 10 מטר בלבד.

למנדל היה ברור שהאוניה החלה בלב זה לנטות על צידה, תתהפך בסופו של דבר כאשר סיפונה פונה לכיוון מערב, דהיינו, לגלים המתנפצים והוא החליט לקרא לילדי הימיה ולמדריכם שמשון בובר כדי שיעזרו בחילוץ. שמשון ריכז את כל ילדי הימיה והם החלו בהגשת עזרה בהורדת המעפילים. היה צורך לעשות זאת במהירות , מאחר שברור היה שבמידה שהאניה תתהפך הדבר יגרום לאסון כבד. בתחילה לא הצליחו הנערים לטפס על החבלים הרטובים אל הסיפון, ואז מנדל עשה זאת, והוריד עוד מספר חבלים ובעזרתם הורדו המעפילים. על הפעילות בחוף ניצח שמשון, העולים שהורדו לחוף הועברו במהירות למקום הריכוז, שהיה , כאמור , בבית הספר. דוידקה ששהה באותה עת בבית הספר הופתע לראות שזרם העולים לא פוסק מלהגיע למקום הריכוז, הוא קרא למנדל שימסור לו סקירה על הנעשה בחוף. מנדל עשה זאת והבהיר לדוידקה שקרוב לודאי האוניה תתהפך תוך זמן קצר. דוידקה נתן למנדל את הכרזה המפורסמת עם ההודעה שזוהי תעודת קלון לממשלה הבריטית שאינה מתירה את עליית הניצולים היהודיים לארצם לאחר השואה שפקדה אותם. (כרזה זו נמצאת היום ב "מוזיאון ההעפלה וחיל הים" בחיפה). משחזר מנדל לחוף היתה האוניה כבר הפוכה , כאשר כל הציוד והמיטלטלים היו מפוזרים בים ובחוף. מנדל ושמשון תלו את הכרזה על מתקן העשוי מחביות וקרשים. האוניה " חנה סנש" היתה מוטלת על חוף, הפוכה על צידה מספר חודשים עד שחברת "העוגן" חילצה אותה, גררה אותה לחיפה והצליחה להשמיש אותה מחדש ובזמן המצור על נהריה היא שרתה את המושבה והיתה לאוניית הקשר עם חיפה.

באותו לילה הורדו לחוף, בעזרת נערי הימיה, 282 מעפילים והודות להם נמנע , ללא כל ספק, אסון כבד.

מתוך ראיון של מנדל פירסט שנתן למשה מור

האניה "עליה " הגיעה מצרפת בתאריך 15.11.1947 עם 182 עולים.

זה היה בשבת , שיחקנו כדורגל ב"הפועל" נהריה באמצע המשחק באים :" יוסי, אחרי המשחק , אתה בא תיכף לבית ספר וייצמן, צריכה להגיע אוניית מעפילים. הגענו כולנו לבית ספר , נאמר כל חברי הימיה , חברי ה"הגנה" , ותיקי נהריה . מחכים בבית ספר עד 1 בלילה. אנחנו היינו אז ילדים בני 16-17 ,ב- 1 בלילה אמרו לרדת לבית הסירות. בסביבות 4 בבוקר, לקראת סוף הלילה , אלחנן ואני שכבנו על הגג של הבית סירות ,פתאום ראינו ספינה במקביל לחוף מצפון לדרום כ- 100 מטר מהחוף. מראש היו מוכנים שני לפידים, שני הלפידים מכוונים בדיוק לאותו מקום שהגיעה ה"חנה סנש". האניה הסתובבה ועלתה על החוף, והיו כמובן מהפל"ים יחידה גדולה התחלנו להוריד את כל המעפילים עם הסירות שלנו עם החבלים שלנו. איך שהאיר היום כל חברי הפל"ים הסתלקו שלא יעצרו אותם הבריטים ואנחנו סיימנו להוריד את המעפילים. לנו ניתנה הוראה לחכות עד שיגיע השלט: "אנית ההגנה עליה" האניה עם השלט הופיעה בעיתון "דבר השבוע " באותו שבוע. בה רואים את כולנו תולים את השלט. את השלט כאשר כבר הבריטים הקיפו את החוף. חתרנו לחוף וכולנו רצנו ל"נווה הילד" והתחבאנו ב"נווה הילד". לאחר מכן יצאנו והלכנו כל אחד הביתה והלך לעבודתו. את האניה הזאת , תיכף באותו יום באה גוררת של המשטרה הבריטית ולקחה אותה לנמל . אני לא יודע מה קרה עם האניה.

יוסי פריזם

האניה "עליה" והורדת מעפילים באמצעות הסירות של הימיה באדיבות אנדריאס מאייר

אניית המעפילים "אומות מאוחדות". האחרונה שהגיעה לחוף נהריה. היא הגיע ב-1 לינואר 1948 בצהרי היום ועל סיפונה 537 מעפילים. הם הורדו במהירות לחוף ופוזרו בנהריה. המשטרה הבריטית הגיעה כעבור שעתיים ועוצר הוכרז על נהריה. בחיפוש מבית לבית נעצרו כ - 140מעפילים. השאר לא נמצאו על ידי הבריטים והם נשארו חופשיים. בתמונה רואים שהימיה של נוער נהריה מעבירה את המעפילים לחוף ואנשי נהריה מתאספים לאורך החוף

עוד באותו יום מטילים הבריטים עוצר על נהריה ועוברים מבית לבית בחפשם אחר מעפילים. תושבי נהריה הסתירו אותם בבתיהם והקשו על הבריטים בחיפוש. כל מי שנמצא טוען שהוא תושב נהריה זה מכבר, והבריטים מתקשים במשימתם


ידיעה שהופיעה בעיתון "על במשמר" בתאריך 4.1.1948

132 חשודי ה"אומות המאוחדות" הובאו למחנה קרית שמואל.

בחיפושים שנערכו בנהריה, אחר שהוטל מצור ועוצר בית על המושבה, נעצרו ביום ו' 131 אנשים החשודים כמעפילי הספינה "האומות המאוחדות" , שהגיעה יום קודם לחוף נהריה. העצורים , שביניהם גם מתושבי נהריה, הובלו אל מחנה קרית שמואל.מושבה נצורה מצאו שני עיתונאים- יהודי וערבי – שהוזמנו ביום ו'ע"י הצבא ובאו לראות את המצור והחיפושים. צבא רב ועמדות סביב המושבה, מכונות ירייה, טלפוני שדה, גדרי תיל , כל זה כדי לזהות מעפילים.

המועצה המקומית שאליה פנה הצבא בבקשת "שיתוף פעולה" ענתה בסירוב.

המשמרות עברו מבית לבית. מאחר שאיש לא הראה תעודות זהות, נעצרו אנשים " למראה עיניים". על כל דירה שהחיפוש נגמר בה, הודבק פתק. העוצר נמשך במושבה משעה 6 במוצאי יום ה' עד 1 בצהרי יום ו'. בנהריה שרר מצב רוח מרומם, מאחר שידוע היה, כי המעפילים הועברו ברובם למקום אחר. הגברים העצורים הובלו אל בניין תחנת האוטובוסים, הנשים אל בית הקולנוע. בין 131 העצורים יש 67 גברים ,46 נשים ו-18 ילדים. בכלל זה – גבר ואשה חולים. המועצה המקומית דאגה להגיש להם אוכל, העצורים הובלו במכוניות משא צבאיות אל מחנה הסוכנות בקרית שמואל. שני החולים נאספו באמבולנס. בשעה 1 הוסר המצור וב- 3 עזב הצבא את המקום.

"האומות המאוחדות " בת 200 טונות בערך עוגנת כ- 50 מטר מהחוף, לידה נמצאת ספינת גרר המנסה לגרור אותה.. הספינה אינה נושאת שום דגל ולא כתובת. כאשר הגיעה לנהריה ביום ה' אחה"צ, לא היה איש בחוף. הראשונים שהגיעו וראו את המעפילים באים היו ילדים. כשנודע הדבר במושבה, החל תכונה רבה. אנשים שזרמו אל החוף הביאו איתם אוכל ומשקה וכיבדו את המעפילים.

בהיותי כבן 11, ביום 31-לדצמבר 1947, כחודש לאחר החלטת האו"ם בדבר חלוקת ארץ ישראל, אני מסתכל מחלון ספריית בית-הספר לכוון הים, ורואה ספינה ליד החוף והמון אנשים על שפת הים מול הספינה. חצר בית-הספר ריקה מילדים. אני פורץ בריצה לחוף ,....ספינת מעפילים עוגנת במרחק כ-100 מטר מהחוף מול בית-הסירות של הימייה של "הפועל",. חבל מתוח מהספינה לחוף ומעפילים צעירים מגיעים לחוף ב-"הליכת זיקית". הספינה היא ספינת דייג, ועליה 700 מעפילים, וקבלה את השם "האומות-המאוחדות" לציון החלטת האו"ם לחלוקת הארץ והקמת מדינת ישראל. חברים של הימייה הוציאו את הסירות ומשיטים מעפילים מהספינה לחוף. אני מצטרף לבני כתתי, וכל קבוצה של מעפילים, שמגיעה לחוף מצורפת לילד והוא מוביל אותם למלון או למשפחה בנהריה. תושבי נהריה מחכים להם בפתחי הבתים וקולטים אותם בבתיהם, כאילו גרו שם מאז ומתמיד. ,

מהלך הדברים היה כלהלן:

הספינה, היא ספינה עשויה עץ. תחזית מזג האוויר היא, שצפויה סערה בלילה, וקברניט הספינה מודיע, שהספינה תתפרק בסערה. ההגנה פונה לבעל בית-הקפה, פייבלמן, שהחיילים הבריטיים ששוכנים במחנה הצבאי בדרום המושבה, נוהגים לאכול אצלו וללגום בירה., פייבלמן מארגן מסיבת סילבסטר לחיילים הבריטיים. על חשבונו, בשעה 11.

בשעה 2 בצהרים, כטוב ליבם ביין ובשיכר, שם-לב קצין בריטי, שרחובות המושבה התרוקנו. השקט המוזר הזה מעורר את חשדו, והוא יוצא לסיור עם הג'יפ שלו. כשהוא מגיע לחוף חושכות עיניו, והוא מבין את גודל המחדל והבושה. מיד מזעיק את כל החיילים, והם מגיעים לחוף. חברי ההגנה, שמבינים, שהבריטים גילו את המבצע, מבקשים מכל הילדים לעזוב את החוף ומנסים לארגן סיום מהיר של המבצע. 500 איש כבר פוזרו במושבה ו- 200 עוד נשארו על הספינה. הבריטים, שמבינים, שהפסידו בסיבוב הזה, מתירים להוריד את שאר המעפילים. ומודיעים על עוצר באזור. ,

למחרת בבוקר מורים הבריטים לכל התושבים להישאר בבתיהם והם עורכים חיפוש מבית-לבית.

ברוב המקרים מחליפים תושבי נהריה את זהותם עם המעפילים, כך שבסופו של החיפוש, נעצרים כ- 100 מתושבי נהריה וכ- 30 מעפילים. הבריטים מודים בכישלונם, ומשחררים את כולם ומסירים את העוצר. המעפילים מועברים למרכז קליטה.

יורם יתום תומר

האניה " האומות המאוחדות " באדיבות אנדריאס מאייר

בתאריך 1.1.48 אני עוד עבדתי בנגריה, ב- 12 בצהריים אני נוסע מהנגריה עם האופניים הביתה לאכול ארוחת צהריים, ואומרים לי :" יוסי , סע לשפת הים". ראיתי אניית מעפילים גדולה בעלת שני תרנים ניצבת לחוף, בדיוק באותו מקום שאליו הגיעו "חנה סנש" וה"עליה". אניה זו הגיעה ללא כל התראה במפתיע. בימים ההם שלא היה טלפונים או תקשורת, תוך דקות הגיעו חברי הפלוגה הימית ורבים מתושבי נהריה. בניהול חברי הפלוגה הימית החלה הורדת המעפילים על ידי סירות הימיה וחבלי הימיה שנמתחו מהחוף לאניה. תוך שלוש שעות הורדו כל המעפילים, 537 איש בצורה הטובה והבטוחה ביותר לחוף. הם פוזרו בין ישובי הסביבה ובבתי התושבים.

את הקצינים הבריטיים החזיק פייבלמן בבית הקפה שלו , בעזרת מספר נשים שעבדו אצלו עד השעה שלוש בערך. בשעה שלוש בערך התחילו המשטרה והצבא הבריטי להקיף את החוף. הם חסמו את המקום כאשר אנחנו הורדנו את העולים האחרונים. דבר ראשון עשו עוצר בנהריה. העולים התערבבו בין התושבים והיה קשה להבחין מי זה מי, הם קבלו בגדים מהמקומיים והוסתרו בבתי המשפחות. אנחנו שהיינו עם סירות בים, לקחנו את את הציוד החשוב , מכשירי קשר , נשק, ספר האניה וחתרנו לשבי ציון. לאחר כשלושה ימי ם הותר העוצר ואנחנו חזרנו לנהריה. היינו חבולים מחבילות העולים שנזרקו אלינו מהאניה ומהנעליים הכבדות של העולים בעת ירידתם אל הסירה.

עם גמר הורדת המעפילים החלה סערה בים. האניה שהיתה בנויה מעץ התפרקה על חוף הים למחרת בלילה. שנים עוד היו על החוף שברים מהאוניה.

יוסי פריזם

סיפורי ההעפלה מזוית ראיה של תושבת נהריה :

כך היינו מעורבים במבצעי העלייה במסגרתם אוניות מעפילים הגיעו לחופי נהרייה. למעשה כל נהרייה הקטנה הייתה מעורבת בזה. עם כל עגינה של אוניית מעפילים, כל תושבי נהרייה התגייסו, הגיעו לשפת הים, ואירחו את העולים הבלתי לגאליים. יוחנן, בנו של ד"ר רילף, היה מתאם ומארגן העלייה ולימים הוא נהרג. תפקיד הנשים היה להכין קפה ולחכות להם עם המשקה על החוף, והגברים כמובן לקחו חלק במרכיבים הפיזיים של המבצע. האנגלים ניסו להתנגד בכך שהגיעו לבתים באופן אקראי או מכוון כדי לבדוק אם מחביאים שם עולים.

באחת הפעמים שגם אני החבאתי שני עולים בביתי, מעט לפני שהאנגלים הגיעו לבדיקה השגרתית שלהם, עשיתי כביסה עם שכני. כמובן שבימים מוקדמים אלה זו הייתה פעולה מורכבת שלא לקחו בה חלק מכונות אלא נעשתה באמצעות אש ומים. את גיגית הכביסה הנחתי על ארגז גדול, ובתוך הארגז הסתרתי את שני העולים, ואת הכביסה דאגתי לעשות כמובן בדיוק כשהאנגלים באו. האמת היא שאם האנגלים רצו למצוא את העולים "שלי" יכלו, כי הסתרתי אותם בצורה פרימיטיבית, אבל האמת היא שהחיילים האנגלים בעצמם לא נענו לפקודות בדיוק כפי שקיבלו אותן, אולי כי לא ראו בנו אויבים והרגישו בארץ-ישראל בכלל ובנהריה בפרט בחופשה, יתכן גם שלא רצו או שהבינו שהם לא באמת יכולים להפריע למפעל הציוני לרקום עור וגידים. העלייה הבלתי-לגאלית בנהריה המשיכה להזרים אל חופי נהרייה מאות עולים עד קום המדינה, כשאז כבר הייתה לגאלית ונעשתה בצורה אחרת לגמרי.

אסתי הירשפלד

משפחת שטרן ואנחנו קלטנו 7 מעפילים שאותם איחסנו באינטרסול הגג שאמנם היה גדול (כ- 150מ"ר) אך בודאי שלא נוח לתקופה כה ארוכה לשהות של 7 נפשות. הבריטים הכריזו עוצר מלא בשעות הלילה והגבלות תנועה משך היום. נהריה שרצה בחייילים בריטיים, כל אחד שהיה חשוד שאינו בן המקום היה נעצר ומתושאל. עוצר זה לווה בעזרתנו, שכן אנו הילדים היינו צופים אל הכביש והיה עלינו להודיע להורים אם איזה חייל בריטי מתקרב לעבר הכניסה של הבניין.

שבעת המעפילים שהו באינטרסול בערך כשבוע ימים, העלו להם מזון ושתיה, ורק כשהשטח היה נקי מחיילים בריטים הם הורשו לרדת לשירותים. אני עצמי לא עליתי אף פעם לאותו אינטרסול, אני יכול רק לתאר לעצמי שזו לא היתה חוויה של ממש להישאר שם שבוע. אני לא יכול להיזכר בפניהם של כל השבעה, מה שכן זכור לי והוא שכארבעה מהם היו יוצאי עירק, שוחחתי איתם, ברובם היו אינטלקטואלים, עובדי בנק בכירים. עם חלק מהם נשאר קשר כל שהוא מספר שנים לאחר מכן, אך הוא נותק לחלוטין.

מזיכרונותיו של גבי זוהר ז"ל

בשנת 1985 עיצב חמי גל, אמן נהרייני אנדרטה להנצחת ההעפלה בחוף נהריה.

אנדרטה בחוף הים, שביל מרוצף מוביל אליה. כוללת שלושה עמודי סלעים בגדלים שונים הניצבים זה לצד זה על בסיס בטון מדורג, ובגבם שלוש ציפורי מתכת פורשות כנף לקראת מעופן.בחזית עמוד הסלעים השמאלי פרטי ההנצחה ופרטי כמה מהספינות שנחתו בחופי נהריה בעברית ובאנגלית. בחזית העמוד הימני לוח אבן ועליו הפסוק: "ושבו בנים לגבולם" (ירמיהו ל"א, ט"ז). העמוד המרכזי ניצב על מדרגה נמוכה יותר, תחתיתו היא קוביית אבן ועליה ציטוט מ"נאום תשובה לרב חובלים איטלקי אחר ליל הורדה" שכתב נתן אלתרמן: "הן ראית כיצד מספינות אל החוף, הם נושאים את עמם עלי שכם"

מתוך הויקיפדיה