המעבר לשירותי קיט ונופש

זמן מה לאחר הגעת המתיישבים הראשונים הופיעו גם החיילים הבריטיים ששירתו בסביבה, ברחבי הגליל המערבי, בחפשם אחרי מקום לשבת ולשתות, כפי שהיו רגילים במולדתם. עד מהרה נענו אנשי נהריה ובתי קפה ומסעדות נפתחו

המסעדה הראשונה היתה פלטאו ששכנה מול טוטי לוי מעברו הצפוני של הגעתון

אנדריאס מאייר מספר בספרו "זכרונות" שבית הקפה פלטוב היה קיים כבר ב- 1937 ,שם נפגשו בעיקר המתיישבים הבוגרים ( הוא עצמו היה עוד נער אז), ובבית הקפה היה גם שולחן ביליארד

מודעה בעיתון "דבר" מתאריך 21.3.1945 קפה פלטוב 1938

ב- 1942 נרכש קפה פלטוב ע"י משפחת גרינבאום שהגיעה מחיפה ואב המשפחה העדיף להשתקע בנהריה, לקנות את בית הקפה ולמכור את המלון שהיה לו בחיפה. הוא הסב את שמו של בית הקפה ל"גינתי" . זה היה בית קפה , ומסעדה עם רחבת ריקודים ובסופי שבוע ניגנה שם תזמורת מוסיקה לריקודים

בתחילה התגוררה המשפחה בחדרים שהיו מאחורי בית הקפה. עם הזמן הרחיב מר גרינבאום את העסק , הוסיף קומה שניה עם מספר אירוח . מעין מלון.

בתחילת שנות החמישים התקיים במקום גם אולפן לעברית. (ראה אולפן לעברית בשנות החמישים ) . מר סימונסון עבד אצל מר גרינבאום.

אשתו של מר גרינבאום ניהלה את הבית של חולי השחפת ששכן בפינת הרחובות הרצל המייסדים, בפינה הצפון מערבית. במהלך שנות החמישים נמכר המקום אך המשיך עם שמו "גינתי" שרכש מוניטין.

גינתי היה קיים עד שנת 1964 בערך. את המבנה הרסו ובנו במקומו את הסופרמרקט הראשון של נהריה. בשנות השישים היו מאחורי בית הקפה המשרדים של מוניות "אריה" ושביל הגישה היה מצד מערב של בית הקפה. (זאת בטרם היו מוניות השרות שנקראו בתחילה "חאפרים".)

משפחת גרינבאום נשארה בנהריה ושינתה את שמה למשפחת אלון.

גבי זוהר מזכיר בית קפה שהיה ברחוב הרצל (של היום) בקטע שבין שדרות הגעתון לרח' המייסדים.

קפה פלטוב ו"ארמון"

בית הקפה / בר "ארמון" שהיה לא רחוק מביתנו, לתוך בית הקפה /בר לא נתנו לי להיכנס. כיון והחזית המערבית של המקום היתה עשויה מחלונות זכוכית משובצת, עמדתי תמיד בחוץ והסתכלתי מבחוץ על המתרחש. בין המבקרים ב"ארמון" לא היו מי מאלה שהכרתי, לכן גם לא היתה לי סיבה, או יותר נכון , תירוץ להיכנס פנימה ולחכות שמישהו ישאל אותי :" מה נשמע? מה שלום אבא ואמא ?"

לעומת "ארמון" בית הקפה פלטוב היה ממוקם בשדרות הגעתון, היכן שהיום ממוקם " המשביר לצרכן". בחזית לשדרה היה כמו ב"ארמון" חלונות זכוכית משובצות. בצמוד לחלונות , מבפנים שולחנות וכסאות – שורה אחת לכל האורך, לא יותר משישה סטים. מעבר ומאחוריו דלפק כבר של משקאות וקפה , על כסא מוגבה. בצידו המזרחי של המבנה היתה חצר , יחסית גדולה עם שני מפלסים, הרבה צמחיה והקרקע מרוצפת באבני חצץ. בקצה המזרחי של החצר , בסמוך לעצים הגבוהים שהיו גם גבול החלקה, במת עץ עם 4 עמודים תומכי גגון מיצל, כשממערב לבמה רחבת ריקודים חלקה.

את הבמה איישו בין שלושה לארבעה נגנים , ובכל יום החל מהשעה 17.00 היו מתכנסים הרבה אנשים, יושבים, שותים קפה ואוכלים גלידה והנגנים משמיעים מוזיקה לריקודים. המקום היה נסגר בד"כ בחצות ולפעמים גם לאחר מכן, תוך כדי השמעת המוזיקה היו עולים זוגות לרחבה ורוקדים.

מאוחר יותר הוסב שמו של המקום ונקרא בשם "קפה גינתי".

מתוך זכרונותיו של גבי זוהר ז"ל

ב 1940 פתח ארנסט אופנהיימר את בית הקפה שלהם בצד הדרומי של שדרות הגעתון. היה זה צריף.

"פינגוין"

ארנסט אופנהיימר עלה ארצה ב- 1936 וחשב שגם הוא יעסוק בחקלאות, כמו רבים שהתיישבו הארץ. הוא הגיע מגרמניה , ממשפחה שהיתה בבעלותה חנות כל בו גדולה. הוא רכש חלקה בנהריה , אך עד מהרה הוא גילה שזה לא בשבילו. החוש המסחרי שלו קינן בו והוא חלם לפתוח גלידריה , אך הסתפק בשלב ראשון בקיוסק גזוז, בצריף שהקים בשדרות הגעתון. הוא המשיך לפתח את חלומו, וב- 1940 הקים באותו צריף בית קפה ומסעדה, ונתן לה את השם "פינגוין" על שם הוצאת הספרים המצליחה , בתקוה שהשם הזה יביא איתו גם הצלחה. את השטח עליו עמד הצריף הוא קנה מכספים שהביא איתו מגרמניה. עד מהרה הצטרפו גם הוריו אליו, והשתלבו בעסק.

בשנות ה- 40 היו פזורים ברחבי האזור מחנות של הצבא הבריטי, והחיילים היו נוהגים להגיע לנהריה בזמנם הפנוי, וכדרכם של הבריטים , הם חיפשו את הבירה והאלכוהול, ולעיתים קרובות היו מסיימים את חופשתם הקצרה , שתויים לחלוטין

באמצע שנות הארבעים נפתחו בנהריה חמש מסעדות והחיילים הזרים היו חלק נכבד מקהל הלקוחות

בין הלקוחות היו גם צעירים מנהריה, לעיתים רווקים, רווקות שגרו בחדר שכור קטן והעדיפו לבלות את שעות אחר הצהריים והערב בבית הקפה שהיווה מקום מפגש נעים עבורם, אלא שהצעירים הללו לא נהגו להשתכר כמו הצעירים הבריטים. לעיתים היו במפגשים הללו מתקיימים דיונים על המצב ועל דא והא, וכך נולד, בעצם , המושג " פרלמנט" בפינגוין

ארנסט חיפש כל הזמן מקום לשיפורים. היה אצלו עיתון מדי יום, ואנשים היו באים גם כדי לקרא עיתון. בתחילה, בשנות ה- 40 הוא היה על הקיר בחזית בית הקפה, ומאוחר יותר משנות ה- 50 והלאה הוא היה מחובר אל מקל, כך שלא יתפרק או יתפזר, והיו כבר מספר סוגי עיתונים, וכל אחד היה יכול לקחת, להתיישב ליד שולחן ולקרוא את העיתון בנחת

מהעבר השני של שדרות הגעתון היה בית הקפה והמסעדה של מקס פייבלמן.

פייבלמן

פייבלמן היתה דמות בנהריה. האיש, צר כתפיים הולך ומתעבה לכיוון המותניים ומשם זוג מכנסיים עם כיסים ענקיים. היה לו ראש רחב, סנטר כפול ענק , ומכיוון ותמיד היה מסופר קצר קצר , היו לו כפלים בעור הקרקפת מאחור. המסעדה היתה במקום בו נמצא הבניין שבו היה מאוחר יותר "רדיו גיורא." המסעדה היתה מבנה במלבני פשוט עם גג פח חצי עגול. כמו בפינגוין גם שם הרצפה בגינה היתה מרוצפת בחצץ והתפרשה בחזית המבנה, אם כי נמשכה בצידי המבנה אל אחורי המבנה. כל השטחים המרוצפים בחצץ היו מכוסים בשולחנות וכסאות, והמקום היה מגונן יפה , עצים, שיחים – מקום שאתה לא יכול לשכוח. כמעט כולם הלכו לאכול אצל פייבלמן, זו היתה מסעדה עממית, המחירים זולים והכמויות גדולות.

פייבלמן – איש טוב לב היה, חילק מתנות לילדים ומאד אהבנו אותו. כפי שציינתי , היו לו כיסים גדולים. בכיס שמאל הוא החזיק את השטרות, ובכיס ימין את הכסף במטבעות, זו היתה דרך לניהול ספרים תקין, קופה רושמת של אותם ימים. אצל פייבלמן לא התקמצנו במנות , לא גבו כסף עבור כל תוספת , אם נשארת רעב וביקשת תוספת היית מקבל תוספת וללא תשלום נוסף.

אני מניח שאת עיקר הכנסתו ביסס פייבלמן ממשקאות חריפים ובירה שמכר לחיילים הבריטים. פייבלמן ידע לנהל עסק. משך היום היה המקום מהוגן, משפחות נהריינים היו אוכלים אצלו, ואילו בשעות הערב והלילה היה המקום נהפך יותר ויותר למקום בו נוהגים לשתות משקאות חריפים עם חטיפים קטנים. בכדי לעודד את החיילים הבריטיים לבוא אליו הוא גם דאג לכך שיהיו לו מלצריות נאות.

מתוך זכרונותיו של גבי זוהר ז"ל

על חוף הים נבנה בית קפה ומסעדה בעל מרפסת עגולה הפונה אל הים, מרחק מספר צעדים מקו המים והוא נקרא "קזינו".

מתוך ספר הטלפונים של שנות הארבעים

הנה סיפור הקמתם וגילגולם של הפנסיונים שהוקמו במהלך שנות ה- 40

טוטי לוי

בין המתיישבים הראשונים היה גם הזוג פאול ושרלוטה לוי. שהגיעו ב- 1936. שרלוטה שהיתה מוכרת יותר בכינויה טוטי הקימה את הפנסיון הראשון בנהריה שנועד לתת קורת גג לרווקים שעבדו בנהריה בענפים השונים.

המבנה היה מאד בולט, צורתו כצורת הבתים בגרמניה, עם גג רעפים בעל שיפוע ניכר, שבגרמניה יש סיבה לגג כזה, שהשלג לא ייערם עליו. הוא היה בשדרות הגעתון בצד הדרומי שלו, (איפה שקרלטון ניצב).

המידע לקוח מתוך הספר של אריך להמן

Nahariya

אנחנו הגענו לנהריה בשנת 1942, כאשר הגב' טוטי לוי התגייסה לצבא הבריטי והוריי ניהלו את המלון עד 1946. קצת לפני כן רכשו הוריי את הנחלה ממול (כיום בנק איגוד) ובנו עליו את פנסיון נויברגר.

מוקי נויברגר

מול קפה "גינתי" היה פנסיון טוטי לוי שבצידו המערבי היתה חצר ענקית שהתמשכה מהשדרה ועד מה שנקרא היום רח' זבולון, שהוא הרחוב בו נמצא בית הכנסת המרכזי. (היום). בערך ממחצית החצר דרומה כיסו את השטח עצי אקליפטוס גבוהים ומשם צפונה היתה במת אמנים (תזמורת) ומשטח גדול לריקודים. שאר השטח הוקצה לשולחנות וכסאות.

בפנסיון עם הגג המשופע היו כשמונה חדרים, כל אחד היה צבוע בצבע אחר. הרבה אורחים לא היו באותה תקופה שהרי תקופת מלחמה, מלחמת השחרור.

שלושה דברים זכורים לי היטב מהתקופה שלי אצלה בפנסיון. היא לימדה אותי לצחצח נעליים כפי שנהוג היה בצבא הבריטי, מורחים משחה , מברישים, נותנים יריקה על הנעל וממשיכים להבריש.

שני הדברים האחרים היו קשורים באוכל: אספרגוס , אני הייתי מקלף והיא היתה מכינה אותו עם רוטב הולנדי מעולה. אספרגוס –בגרמנית שפרגלן, אלה היו שפרגלן, כולם בהירים ועבים במיוחד.

המאכל הנוסף שאותו לא סרבתי אף פעם לאכול היה אוכל פשוט : תפוחי אדמה פרוסים , פרוסות נקניק ופרוסות ביצה קשה, הכל בשכבות בסיר פלא – מעדן.

מזיכרונותיו של גבי זוהר ז"ל


הגינה של טוטי לוי

האוס כהן

באביב 1937 הקימה הגברת גרטל כהן את הפנסיון שלה, אלא שזה נועד מלכתחילה לאירוח. מיקום הפנסיון שלה הוא מן הטובים ביותר, בשדרות הגעתון פינת רח' סולם צור (הרי זה רח' ז'בוטינסקי.) מאד קרוב למרכז, המולת הרחוב שבשדרות הגעתון אינה מגיעה אליו, ומאידך גם אל חוף הים המרחק הוא לא רב. למבנה הפינתי היתה גינה מצדו המערבי, עם גדר חיה שמבודדת אותה מהנעשה ברחוב סולם צור. פינת חמד שקטה ומטופחת. לזה נוסף גם הטיפול המסור של בעלת הבית, ועד מהרה קיבל הפנסיון שנקרא "האוס כהן" את המוניטין שלו כפנסיון הטוב ביותר, שראוי לארח את האורחים החשובים ביותר. ואכן , בספר האורחים מופיעים שמות של אנשים מוכרים מאותה תקופה.

בבית כהן התארחו בין שאר האח"מים : ד"ר חיים ויצמן , בן גוריון (עוד לפני היותו ראש ממשלה) משה שרת , דב יוסף ואחרים.

מרים נוימן סלע

פנסיון הירש

באביב 1939 נוסד גם פנסיון הירש מעברו הדרומי של הגעתון, כמעט מול האוס כהן. לפנסיון זה היה מטבח כשר.

מלון רוזנבלט

אלפרד וגרטרוד רוזנבלט הגיעו לנהריה בסתיו 1934 עם בנם התינוק ברטי, ובתחילה עסקו בחקלאות.

בשנות ה- 40 הוקם המלון כשלא היתה פרנסה מחקלאות , רוזנבלט בנה מחדש חלק מהלולים שהיו לו והפך אותם ל- 8 חדרי אירוח. המלון ממוקם עד היום באותו מקום ברחוב וייצמן 59 סמוך לפינת שדרות הגעתון. ממאי עד אוקטובר היה בית מלא ובחורף עבדו בחקלאות או במיון ביצים. אשתו היתה מיילדת במקצועה אבל במלון היא היתה המבשלת .בעת המצור על נהריה בחורף 1948 שימש המלון כבית יולדות . בנו יואל נכנס לנהל את המלון בשנת 1957. המלון קיים עד היום ובמהלך השנים הוא שופץ, הוגדל משמעותית והגיע ל- 35 חדרים, נוספה בריכת שחיה , ושוב שופץ הבריכה נהרסה וצומצמו מספר החדרים.

גרטל מאייר

דודתי גרטל ואוסקר מאייר הגיעו באביב 1939. בתחילה הם גרו עם משפחתי, משפחת מרקס ברחוב הרצל. אוסקר עבד במחנות של הבריטים וגרטל פתחה פנסיון בקומה העליונה של בית בשדרות הגעתון שהיה מאחורי המכולת של אדלר ולפני פינת הרחובות ז'בוטינסקי – שדרות הגעתון. בבית זה גרה משפחת רוזנהיימר בקומה תחתונה. הפנסיון נקרא גרטל מאייר ונחשב לאחד הטובים במושבה. המקום היה מאד מוצלח, אלא שהוא היה קטן מדי. יהודי מצרי בשם גוסמן, אם זכרוני אינו מטעה אותי , בנה בית ל- 4 דירות בצד מערב של רח' ז'בוטינסקי, מעט צפונה מביתו של המורה יואל ולפני פנסיון פופר שהיה מהעבר השני של הרחוב. היא קנתה ממנו את המבנה. בקומה התחתונה, בחלק הצפוני היה המטבח וחדר האוכל עם גישה לגינה משני צידי הבית. ארוחות הוגשו בפנים ובחוץ.

האמא שלה שהיתה סבתי, גרה איתנו במהלך החורף, ובקיץ היא היתה בפנסיון וקבלה יחס מלכותי. למרות שהסבתא עזרה במה שיכלה לעזור , הוגשו לה ארוחות כאחד האורחים.

הקומה העליונה בחלקה הצפוני, היתה של מר שטראוס, שאני חושב שהוא עסק בביטוח. הוא שבר פעם את זרועו וידו היתה נתונה תמיד בסד. בכדי להבדילו ממשפחת שטראוס הידועה , הוא כונה "שטראוס הטייס".

גרטל מאייר הגישה ארוחות בוקר, תה או קפה עם עוגה בשעות אחרי הצהריים וארוחת ערב. היא הזיעה במטבח ללא מיזוג אויר!! ובעלה אוסקר היה עורך קניות על אופניו.

הזוג גרטל ואוסקר מאייר היו חשוכי ילדים , מאז שהיא ילדה ולד מת. בצעירותה רצתה מאד ללמוד להיות אחות . היא אהבה מאד ילדים והיתה "סבתא" לרבים מילדי נהריה באותה תקופה. מכאן , שזה לא מפליא שהיא נתנה את הפנסיון שלה בימי המצור על נהריה שהיה בחודשי החורף, להפכו לבית יולדות. דר' דודסון היתה הרופאה המיילדת ו- 10 ילדים נולדו אצלה בפנסיון, והאמהות הטריות נשארו בפנסיון למנוחה, כפי שהיה נהוג באותם זמנים.

ב- 1957 היא העבירה את הפנסיון ל"בונים החופשיים" שהפכוהו לבית אבות, והזוג עבר לבית אבות.. ההצעה הגיעה בזמן, הם היו כבר מבוגרים ועייפים מלנהל את הפנסיון. הפנסיון נמכר והפך לבית אבות

אוטו מרקס , האחיין שלה

פנסיון ויידנבאום

הורי עלו ארצה בשנת 1936 מגרמניה. לפני עלייתם למד אבא גננות בכדי שיהיה לו מקצוע לעסוק בו. אבא השתלב בעבודה אצל האנגלים, שבנו בזמנו ביצורים מחשש לפלישה גרמנית. אמא בישלה עבור החיילים ושאר העובדים.

את המלון הם הקימו ב- 1940 בצפון רח' הגליל (רח' וייצמן ) . בניגוד לשאר הפנסיונים שנבנו בקרבת שפת הים, הרי שהפנסיון הזה היה שונה, והוא הציע גינה יפה ומטופחת כדי לאפשר לאורחים שקט ומנוחה. בהתחלה נבנו 4 חדרים זוגיים ובשנת 1967 נבנה אגף חדש למלון.

מאחר שהפנסיון נבנה למנוחה, הוגשו שם כל הארוחות וקפה בשעת אחרי הצהריים.

את השקט הזה ניצל גם אברהם שלונסקי הסופר שבא לתקופות ממושכות כדי לתרגם ולכתוב.

הפנסיון נמכר בראשית שנות ה- 70 והפך לבית סיעודי.

הבת מרים אבני

פנסיון פופר

הורי, אגון ואלזה פופר, אני ואחי הגענו לארץ ב-1940. עוד בשנת 1935 בהיותנו בצ'כוסלובקיה , תיכנן אבי את העליה לארץ וקנה חלקה בת 7 דונמים בנהריה. למעשה, הוא עלה כשנה לפנינו. בחודש הראשון נשארנו כחודש לגור בשכירות בתל אביב וב- 1.2.1940 עברתי עם הורי לנהריה. אחי עבר לקיבוץ כנרת שם עבד כחקלאי ולמד עברית.

בתחילה כשעברנו לנהריה הם גרו בשכירות בחדר אחד עם פינת בישול אצל משפ. ליכטנר ברח' ויצמן.

אבי,אגון פופר התחיל מיד לבנות בית של שלושה חדרים על המגרש שברשותו. הוא עבד כפועל באותו בניין. זה היה הבית השלישי ברח' ז'בוטנסקי שנקרא אז רח' סולם צור. מלבד מגדל המים היה פנסיון פאוזה (צריף פח בעל שלושה חדרים) צמוד למגדל המים ובצפון הרחוב היה הבית של משפ. אטלינגר.

כשהבית היה מוכן אחרי כ – 4 חדשים בשנת 1940 והקיץ הראשון הגיע, נכנסו אנשים ושאלו אם אפשר להשכיר חדר לנופש. משפחת פופר השכירה בשמחה את שלושת החדרים. אגון פופר תלה שלט "פנסיון פופר". הוא וביתו ישנו בגינה עם רשת נגד יתושים מעליהם ואשתו ישנה באמבטיה. הפרנסה הגיעה במפתיע.

אחרי שנה האורחים אמרו שקשה להם ללכת עד פנגוין לאכול. אז אלזה פופר שאף פעם בחייה לא בישלה, נזכרה שיש לה ספר בישול וינאי. שלושתם בישלו, ניקו ועשו את כל יתר העבודות. נבנתה מרפסת גדולה שהפכה להיות חדר אוכל.

האורחים הגיעו יותר ויותר מפסח עד סוכות רצוף החדרים הושכרו. שנה מאוחר יותר נבנו שני חדרים נוספים, לאחר עוד שנה ניבנו עוד שלושה חדרים. הושכרו גם שני "ליפטים"(מכולות בהם הגיעו באוניה הרהיטים מצ'כוסלובקיה) ומשפחת פופר גרה בליפט אחד. כלומר הפנסיון היה בעל עשרה חדרים. בחורף המשפחה גרה בבית.

החדרים הושכרו ע"פ הצורך. לפעמים לזוגות, כשבאו משפחות, הוסיפו מיטות כך שלעיתים היו עד חמש מיטות בחדר.

מאוחר יותר אורי פריץ - הבן של אגון ואלזה פופר וכן האחיין – אוטו פרידנטל (עוברת לאריה שרון)

חזרו מהקיבוצים, גרו איתם בפנסיון ועזרו בעבודות. עד שנת 1942 כאשר הם התנדבו לצבא הבריטי.

הארוחות שהוגשו היו: בוקר, צהרים, ארוחת ארבע וערב.

המיוחד בפנסיון היתה האווירה המשפחתית, משפחת פופר ישבה בערב יחד עם האורחים, שיחקו קלפים ופטפטו. האוכל היה מיוחד. מאוחר יותר כאשר הנכדה טובי השתתפה בחוג בלט היא הופיעה לפעמים בריקודים לפני האורחים.

ב -1960 הפנסיון הושכר והחל להיות מנוהל ע"י משפחת שלג, לתקופה של מספר שנים בודדות.

לאחר מכן הפנסיון נמכר, אגון ואלזה פופר כבר היו זקנים ועברו לדירה שנבנתה בצמוד לבת שלהם – הרטה וייס, בעלה רודי, הבת טובי והבן אילן.

הבית שהיה פנסיון פופר בזמנו הפך להיות בית "יד שרה".

הבת הרטה וייס

פנסיון נויברגר

אנחנו גרנו ברמת-גן ואז נודע להוריי שגב' טוטי לוי מתגייסת לצבא הבריטי ומחפשת מישהו לנהל את הפנסיון ולכן עברנו, בשנת 1942, לנהריה.

בהמשך קנו הוריי את הנכס של משפחת מאיר וולף והקימו עליו מבנה עם חדרי אירוח וכאשר טוטי לוי קיבלה בחזרה את הפנסיון שלה, הוקם פנסיון נויברגר (בערך 1946) בסימטה המחברת את שדרות הגעתון לרח' גולומב ומאוחר יותר נבנה לפניו, עם החזית לשדרות הגעתון, המבנה בו שכן בנק קופת עם .

בעורף היה בית עם ששה חדרי פנסיון. שאר אורחי הפנסיון גרו בבתים פרטיים בסביבה ואכלו אצלנו.

אני חושב, שהמיוחד בפנסיון של אמי היה האוכל - טבחיות מעולות. בקיץ חדר האוכל של הפנסיון היה בסוכה גדולה בגינה, בצל עץ תות.

בתקופת מלחמת השחרור גרו בפנסיון טייסים מתנדבים מחו"ל, שהבסיס שלהם היה בשדה התעופה בסנג'ין (מאחורי מחנה בן-עמי).

בשלהי מלחמת השחרור הפך הפנסיון לבית הבראה לפצועי צה"ל. ואחר כך חזר לשמש כפנסיון עד שהפנסיון נסגר בערך בשנת 1953, כאשר בנין האירוח הושכר לפינגוין.

זכור לי , שאבי שהיה עורך דין, החל לטפל בהחזרת רכוש יהודי בגרמניה, הוא הרבה לנסוע לשם ולשלוח שימורי מזון, חמאה וגבינה , שכן בארץ היתה תקופת הצנע.

הבן מיכאל (מוקי) נויברגר

השכרת חדרים

בתחילת שנות ה-40 עוברים לקיט, משכירים את חדר המגורים של הבית לקייטנים וישנים על מיטה מתקפלת במטבח. כך שאם הקייטן רצה לשתות באמצע הלילה מים מהברז, או קפה מוקדם בבוקר כל המשפחה הייתה צריכה "להתקפל" כדי לאפשר זאת. ב-5 גרוש יותר גם קיבלת ארוחת בוקר. את הנופשים היו מחלקים לחדרים בצורה שוויונית, הנופש היה מגיע למרכז המודיעין (בנק הפועלים היום) ושם היה מופנה למשפחה שהייתה בתור, כמובן היה סבל עם עגלה קטנה שלקח את המזוודות שאלה שרצו בכך. כל שנה לפני עונת הנופש היה מגיע מר איזק מטעם האגודה לבדוק שהבית ראוי להשכרה, בתיה זוכרת במיוחד שהוא נהג לקפוץ על המזרונים כדי לוודא שהקפיצים בסדר. היא זוכרת שקייטנים מרוצים חזרו לא לפי החלוקה המרכזית אלה בדיוור ישיר ע"י משלוח מכתבים לפני תחילת העונה וסגירה לטווח ארוך

ראיון עם בתיה רוזנטל וינטר

מתוך האתר של בית ליברמן

ההתגייסות לקלוט את כל המבקשים לבלות את חופשתם בנהריה היתה בשיאה, כל אחד שהיה באפשרותו להשכיר חדר עם שירותים הזדרז לשים שלט לפני ביתו. השכרת החדרים היתה מאד נפוצה, היא היתה פתרון זול יותר עבור האורח כי היה מדובר בלינה בלבד ולא תמיד היה המקום מרכזי או קרוב לחוף. לארוחות היה האורח צריך לדאוג בעצמו. מאידך, לרבים היתה זאת תוספת הכנסה

היו פנסיונים שהיתה להם תפוסה מלאה והם שכרו עבור אורחיהם חדרים נוספים בסביבת הפנסיון

הנתונים לקוחים מהספר של אריך להמן ז"ל

Nahariya (1960)

במבט לאחור ניתן לומר ששמה הטוב של נהריה לא בא לה מאוכל טוב, אלא מהקפדה על פרטי אירוח קטנים בסגנון אירופי. פרחים על השולחן, פרי שהוגש בערב לחדר, כסא נוח בגינה, עיתון עם ברכת בוקר מצורפת אליו היתה על שולחן ארוחת הבוקר וכו'. אלה תרמו לשמה הטוב של נהריה. "

"בתחנת האוטובוס עמד סבל לבוש סינר ירוק ועל ראשו כובע עם הכתובת: "סבל" גם בעברית וגם באנגלית."

כך הונחה התשתית שעליה נבנתה התיירות לנהריה.

נהריה קנתה לה שם בציבור היהודי שחי אז בארץ ישראל כמקום קיט, נופש והבראה עם ניחוח אירופי.

הסגנון המיוחד הזה מצא את ביטוי גם בהקמת גוף שפיקח על המחירים שניגבו בפנסיונים השונים ובחדרים להשכרה, וכך היה האורח מוגן ממחירים מופקעים, הוא יכול היה לסמוך על הנאמר בשלט בחוץ , וכמו כן היה בחדר אישור למחיר הנדרש.

אריך להמן ז"ל

בספרו Nahariya (1960)

על העגלה של הסבל שהביא את המזוודות לצימרים ולבתי המלון היה כתוב באנגלית : OFFICIAL PORTTER כלומר לא סתם סבל, אלא סבל רשמי

מרים נוימן סלע

המודיעין שבחורשה , כאן אפשר לברר היכן יש חדר פנוי הסבל הרשמי מוביל את המזוודות לפנסיון

הנתונים לקוחים מהספר של אריך להמן ז"ל Nahariya 1960

על פי מפה שנמצאה בעזבונו של עלי בר און ז"ל, כנראה מראשית שנות ה- 40 (הערכה

המידע מבוסס על ראיונות אישיים ועל מפה משנות ה- 40' שלצידה היה מקרא

לבני הזוג יוסף וקלרה לאופר ובנם אורי שהגיע גם הוא עם אירמגרד אשתו היתה תכנית ברורה לרכוש חלקה ולפתוח מסעדה. החלקה שנקנתה היתה בדרום רח' הרצל (של היום) בואכה לרח' קפלן (של היום) אישור הבקשה התעכב בקואופרטיב, עד שהם נוכחו לדעת שהמסעדה אכן, תתן מענה לכל העובדים הנמצאים בדרום המושבה. במבנה עץ רחב ממדים, הצליח לאופר להקים אולם חתונות ואירועים וכמובן , מסעדה. משפחת לאופר השכילה להפוך את המסעדה למקום אטרקטיבי באמצעות שיווק ארוחות מוכנות לבתי הלקוחות (קייטרינג) . באולם האירועים היה פרדי דורה נותן את הופעותיו החל מ- 1946.

מתוך הספר "מושבת היקים" של קלאוס קרפל.