Hul i sejlet - eller det der er værre

Oprettelsesdato: Aug 30, 2013 6:15:55 PM

Hvad man dog kan opleve på en sejltur!

Vi havde lovet barnebarnet, Emil, en sejltur i weekenden 24.-25. august og stævnede ud lørdag, straks efter frokost. Vi var enige om at sejle til Orø, hvor Emil har været tidligere. Dog ikke i eget skib.

Vejret var flot med 5-7 m/s lidt foran for tværs. Den direkte kurs ned mod Orø Vester Løb bragte os ned langs Jægerspris skydebanes afspærringsområde i kort afstand fra de gule bøjer. Naturligvis ikke inden for, for Emil havde allerede kort efter affarten konstateret, at der var gang i blinket i den nordlige ende af skydeområdet. Ved midtermærket lå også ”vagtbåden”. Det vil sige: den lå ikke stille længe ad gangen. Det var kun i meget korte perioder, når den kunne få lov til det for de sejlere, der ustandselig – især sydfra – sejlede direkte ind i afspærringsområdet. Det fik vi megen snak om. Om de tåbelige sejlere, der, trods tydelig markering, sejlede ind i afspærringsområdet og der ved saboterede soldaternes arbejde i land. Og ikke mindst: risikerede at få huller i sejlene!

To hvidhårede herrer på fisketur

Hvordan hitter man i grunden ud af, om der er skydning i Jægerspris eller andre steder.

I gamle dage sendte Jægerspris skydebane hver måned en liste til os i Sejlklubben, som vi kunne hænge op eller offentliggøre på anden måde. Det har de nu ikke gjort i mange år. Måske fordi meget få læste dem?

I vore dage er den nemmeste vej at se på SejlSikkert-app’en, hvornår der er skydning på de forskellige skydebaner, som ligger ud til vandet (og det gør de fleste). I vores lokalområde er der tale om Jægerspris, Bredetved (syd for Orø) og Sjællands Odde, så vi er ganske pænt forsynet med skydeområder. Ved at bruge SejlSikkert-app’en er det meget nemt at orientere sig om skydninger. Og så får man samtidig besked om forsvundne sømærker, vind, strøm og andet nyttigt nu, og et par døgn frem, så det kan bestemt anbefales at lægge den app på din smartphone.

Du kan læse lidt mere om applikationen på Trygfondens hjemmeside.

Henrik P (som aldrig er kommet så galt af sted – så vidt jeg husker)

Emil holder udkig

Mens vi sejlede de 3-4 mil langs skydeområdet måtte vagtbåden i aktion for at bede 5 både – alle sejlbåde – om at bringe sig i sikkerhed uden for afspærringsområdet. De fleste genkendte vi ikke, men en af dem var umiskendeligt en mørkeblå Granada 23, med en meget bekendt, nydeligt blå, klubstander. De to ombordværende har sikkert på den måde - ud over røde ører - fået en kompetence mere til anvendelse i Sejlerskolens undervisning i sikker og regelret sejlads. Heldigvis var der ingen, der så det - troede de...

Skydninger - Afspærringsområde

Der er andre veje til orientering om skydninger, end sejlsikkert app'en.

I forlængelse af beretningen herover, gøres opmærksom på, at Jægersprislejren har en hjemmeside med oplysning om planlagte skydninger, og med afspærring af sikkerhedsområdet Ø for de gule bøjer på Isefjorden.

Har man ikke adressen på hjemmesiden ved hånden, er den dog noget bøvlet at finde på nettet. Den viser alene skydninger i Jægerspris og Bredetved. Bevæger man sig uden for de hjemlige farvande, skal man finde hjemmesider til andre skydebaner.

Det er naturligvis muligt, men jeg er personligt fint tilfreds med app'en SejlSikkert, som ud over skydninger de næste 2 døgn - på alle forsvarets skydebaner - også viser DMI's bud på vind og strøm, og Søfartsstyrelsens meldinger om bl.a. forsvundne afmærkninger. App'en er udviklet af Trygfonden i samarbejde med Søfartsstyrelsen, Søsportens Sikkerhedsråd og DMI, og skulle derfor kunne tillægges stor troværdighed.

Det er naturligvis en smags sag om man er til det ene eller det andet. Er man bruger af en smartphone er begge veje umiddelbart mulige, men personligt finder jeg App'en nemmest og mest hensigtsmæssig at anvende.

Henrik P

Ovennævnte er 'mildt sakset' fra www.lynaes.dk, og bringes her med Henrik Pedersens accept