Mielen hyvinvointi

Yläkoulu

QRIDI - KAVERITAITOJEN ITSEARVIOINTI

Qridin Hyvän tuulen askeleet -oppimiskokonaisuudesta löytyy Kaveritaitojen itsearviointi, jossa oppilas voi kertaluonteisesti tai pidemmän aikavälin kuluessa arvioda omia kaveritaitojaan.


MIELENTERVEYDEN KÄSI

https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/mielenterveyden-kasi-juliste/

Linkistä voit ladata mielenterveyden käden ja yhdessä luokan kanssa käydä sitä läpi. 


ITSETUNNON KÄSI

Jokainen piirtää paperille oman käden (omaa kättä mallina pitäen). Jokaiseen sormeen kirjoitetaan yksi piirre itsestä. 

Peukalo: missä olen hyvä

Etusormi: mitä haluaisin tehdä isona

keskisormi: mikä on minun heikkouteni

nimetön: mistä haaveilen

pikkurilli: mitä pelkään


Tämän jälkeen voidaan käydä läpi mitä kenenkin kädessä lukee. Opettaja voi myös muistuttaa että peilikuvasta katsoo aina vain ulkokuori. Oma käsi voi muistuttaa meitä, että meissä on paljon muutakin. Meissä on vahvuuksia ja heikkouksia, unelmia ja haaveita. 



VIIDEN SORMEN ONNELLISUUS - JA HYVÄN HUOMAAMISEN RENTOUTUS

Rentoutuminen, rauhoittuminen ja hyvään keskittyminen tuovat hyvää oloa ja jaksamista koko päivään. Tällä harjoituksella voi helposti vahvistaa myönteisiä tunnetiloja, vaikka koulupäivän keskellä. Harjoituksen voi tehdä istuen, seisten tai maassa makoillen. 

Halutessaan voi myös sulkea silmät. Kerro ennen rentoutusta, miten harjoitus tehdään ja että siihen tarvitaan viittä sormea vuorotellen.

Pyydä oppilaita ensin rauhoittumaan, rentoutumaan ja hengittämään syvään ja rauhallisesti. Voit ehdottaa, että muutama sisään ja uloshengitys tehdään kovaäänisesti yhdessä. Alkuun voi myös venytellä ja ottaa mahdollisimman mukavan asennon.

1. Mikä on elämässäni tällä hetkellä HYVIN?

2. Mistä olen elämässäni tällä hetkellä ONNELLINEN?

3. Mikä on minulle tällä hetkellä elämässäni TÄRKEÄÄ?

4. Mistä olen tällä hetkellä elämässäni KIITOLLINEN?

5. Miltä minusta TUNTUU juuri nyt?


Lopuksi jokainen voi kertoa, miltä rentoutus itsestä tuntui ja miltä juuri nyt tuntuu.

Tämän Hyvän mielen läsnäoloharjoituksen (6 min) voi myös kuunnella osoitteesta www.vimeo.com/hymykoulut .

Lähde: Turvallinen Oulu -hanke. PERUSOPETUKSEN TUNNE- JA TURVATAITOKASVATUKSEN OPETUSMATERIAALI, luokka-asteet 7–9



ARJEN SELVIYTYMISTAIDOT

Aloitus: Tunnin pohjustus (5-10min.)

Opettaja pohjustaa tunnin sisältöä kertomalla, että tunnilla on tarkoitus miettiä millaisia taitoja murheista ja pahasta olosta selviämiseen voidaan käyttää. Elämässä tulee väistämättä eteen surua ja pettymystä. Huoli voi nousta kaverisuhteista, koulusta, perhetilanteesta, harrastuksista, ihmissuhteista tai vaikka kiusaamisesta. Kaikesta huolesta ja surusta voi kuitenkin selviytyä, ja selviytymisen keinoja voi harjoitella. Mitä enemmän keskityt huomaamaan elämässäsi hyviä asioita, sitä helpommin alat huomata niitä. Kun harjoittelet näitä taitoja, on sinun helpompi selvitä huolista ja suruista. Se helpottaa sinua huomaamaan ja löytämään ympärilläsi olevat auttavat ihmiset ja asiat.

Työvaihe: Selviytymisympyrä (25-30min.)

Välineet: Paperia ja kyniä

Opettaja jakaa oppilaat pienryhmiin. Ryhmiä olisi hyvä olla parillinen määrä. Jokaiselle ryhmälle jaetaan paperi, johon piirretään iso ympyrä. Ympyrä jaetaan pystyviivalla puoliksi ja ryhmän jäsenet kirjoittavat nimensä paperin reunaan. Näin muodostuu selviytymisen ympyrä.

Tämän jälkeen jokainen ryhmä ottaa oman selviytymisympyrän. Ryhmien tehtävänä on tarkastella omasta paperista turvaverkkoa ja vastata alla oleviin kysymyksiin. Jos turvaverkossa ei ole sellaista ihmistä, asiaa tai paikkaa, jolta saisi tukea, oppilaat lisäävät paperiin keneltä tai mistä tukea voisi saada.

Kenelle voin puhua tai mistä saan tukea, kun:

Olen huolissani ystävästä

Olen surullinen

Olen huolissani omasta mielenterveydestäni

Olen usein vihainen ja aggressiivinen

Olen yksinäinen

Olen ahdistunut

Haluan kertoa hauskasta viikonlopusta tai ihastuksesta

Minulla on suuri hätä omasta tai kaverin hyvinvoinnista

Saan hyvän numeron kokeesta

Onnistun minulle tärkeässä asiassa

Koulumenestykseni mietityttää

Loppukeskustelu (5-10min.)

Lopuksi pohditaan yhdessä miten iloa tuottavilla teoilla voi helpottaa omaa oloa. Mitkä voisivat olla tällaisia tekoja? Millainen rooli turvaverkolla on nuorten elämässä? Onko nuoren helppo saada tukea tai apua tarvittaessa? Onko apua helppo pyytää?


MUN MIELI - SOVELLUS

https://mieli.fi/fi/pelit-ja-teht%C3%A4v%C3%A4t/mun-mieli-sovellus

Mun Mieli on mielen hyvinvoinnin sovellus koululaisille. Sovellus esittää käyttäjälleen yksinkertaisia kysymyksiä arjen hyvinvoinnista: tunteista, ihmissuhteista, liikunnasta, tärkeistä asioista elämässä, unesta ja levosta, harrastuksista sekä ruokailusta. Vastaaja saa itselleen välitöntä palautetta ja oman hyvinvointiyhteenvedon.