Työyhteisötaidot

Työkäyttäytyminen

Hyvä työkäyttäytyminen on valinta. Käytöstavat työssä perustuvat normaaleihin hyviin käytöstapoihin, jossa tervehtimisellä, kiittämisellä ja tarvittaessa anteeksi pyytämisellä pääsee hyvään alkuun. Hyvä käyttäytymisen lisää työn mielekkyyttä parantamalla muun muassa työyhteisön yhteistyön toimivuutta ja työpaikan ilmapiiriä.

 

Hyvä työkäyttäytyminen

Hyvään työkäyttäytymiseen kuuluvat mm.:

 

Miten puuttua huonoon työkäyttäytymiseen?

Huonoon työkäyttäytymiseen ja yhteistyökyvyttömyyteen puuttuminen on esimiehen tehtävä. Puuttumattomuus antaa luvan huonoon käyttäytymiseen ja luo haitallista työkäyttäytymisen kulttuuria työpaikalla. Se heikentää ajan kuluessa koko työyhteisön tuottavuutta.

Huonoon käyttäytymiseen puututaan siten, että se otetaan puheeksi esimiehen ja työntekijän välisessä keskustelussa. Puheeksi ottamista helpottaa, jos työpaikalla on yhdessä sovittu varhaisen välittämisen malli tai toimintatapoja ja -malleja ristiriitatilanteisiin puuttumisesta sekä hyvän työkäyttäytymisen periaatteista. Esimies voi tukeutua ohjeeseen käydessään keskustelua työntekijän kanssa.

Mikäli asiasta keskusteleminen ja palaute eivät paranna työkäyttäytymistä, voidaan työyhteisön jäseniä, esimiestä tai työnantajaa kohtaan esiintyvästä epäkunnioittavasta ja vihamielisestä käyttäytymisestä antaa varoitus. Varoitus antaa työntekijälle mahdollisuuden korjata käyttäytymistään. Varoitus kertoo, että työntekijän huonoon käytökseen suhtaudutaan vakavasti, mutta hänelle annetaan mahdollisuus korjata menettelynsä. Mikäli varoituskaan ei muuta työntekijän käyttäytymistä, voi tilanne vakavissa tapauksissa johtaa työntekijän irtisanomiseen.


Vuorovaikutus

Vuorovaikutusta tapahtuu, kun paikalla on kaksi tai useampi ihminen. Ihminen vaikuttaa aina toiseen, halusipa sitä tai ei. Vuorovaikutuksen tavoitteena on saada vastaanottaja ymmärtämään viesti sanojen ja sanattomien viestien avulla. Ilmeet, eleet ja asenne vaikuttaa viestin perillemenoon.

Vuorovaikutustilanteessa osallistujat tuottavat, jakavat ja tulkitsevat merkityksiä yhdessä. Kyseessä on monimutkainen prosessi, jolla ei ole selkeää alkua ja loppua. Se, mitä sanomme ja miten viestimme tulkitaan, riippuu monesta tekijästä. Siihen vaikuttaa muun muassa kulttuuri, asiayhteys, osapuolten tavoitteet sekä tulkinnat.

 

Hyvää vuorovaikutusta edistää:


Hyvää vuorovaikutusta estävät puolestaan:


Video: Olipa kerran työyhteisö


Käytännön vinkkejä esimiehille -diasarja


Työhyvinvointi

Työhyvinvointi on sekä työnantajan että työntekijän vastuulla. He ylläpitävät ja kehittävät työhyvinvointia yhdessä. Työhyvinvoinnin edistäminen työpaikalla tapahtuu aina johtajien, esimiesten ja työntekijöiden yhteistyönä. Muita keskeisiä toimijoita ovat työsuojeluhenkilöstö ja luottamusmiehet. Työhyvinvoinnin ylläpitämisessä työpaikan tärkeä kumppani on työterveyshuolto.

 

Hyvinvointi syntyy työn arjessa ja on osa johtamista

Työhyvinvointi on monen eri tekijän summa. Se syntyy pääasiassa työn arjessa. Työhyvinvointia ei saavuteta työstä irrallisilla terveystempauksilla. Hyvinvointia edistävä toiminta on läpileikkaavaa ja pitkäjänteistä. Se kohdistuu esimerkiksi henkilöstöön, työympäristöön, työyhteisöön, työprosesseihin tai johtamiseen.

 

Työhyvinvointi on investointi

Työhyvinvointi vaikuttaa organisaation kilpailukykyyn, taloudelliseen tulokseen ja maineeseen. Hyvin suunnitellut investoinnit työhyvinvointiin voivat maksaa itsensä moninkertaisina takaisin.

Tutkimusten mukaan työhyvinvoinnilla on merkittävä myönteinen yhteys yritysten tulosmittareihin kuten tuottavuuteen, voittoon, asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden vähäisempään vaihtuvuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin.

 

Hyvinvoivassa työyhteisössä

 

Hyvinvoiva työntekijä