Erilaisuuden hyväksyminen

3-4 lk

TEMPERAMENTTITOTEEMI

Temperamenttitoteemin avulla opitaan tunnistamaan omia temperamenttipiirteitä. Tieto temperamentista auttaa ymmärtämään, miksi olemme erilaisia.  

https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/temperamenttitoteemi-tehtava-koululaisille/

(Toteemit voi halutessaan laminoida kirjanmerkeiksi.)

LÄHDE: MIELI RY

YHDENVERTAISUUDEN SUPERSANKARI

Yhdenvertaisuuden supersankarin tehtävä on varmistaa, ettei ketään kiusata ulkonäön, uskonnon, vamman tai muun sellaisen takia tai sen perusteella, kenestä tykkää. Kerro sarjakuvalla, mitä sinä teet supersankarina kun näet, että jotakin kohdellaan väärin. 

https://www.lapsenoikeudet.fi/wp-content/uploads/Yhdenvertaisuuden_supersankari_tehtava.pdf

LÄHDE: WWW.LAPSENOIKEUDET.FI

ERILAISIN PARI

Etsitään parit: Opettaja jakaa oppilaat pareihin esimerkiksi erilaisten kuvien, postikorttien, väripahvien, kynien tai helmien avulla. Kuvia tai tavaroita on aina kaksi samanlaista. Oppilaiden tehtävänä on etsiä äänettömästi itselleen pari, jolla on samanlainen kuva tai väri.

Toiminta: kuka on erilaisin pari. Mennään jaetuissa pareissa istumaan yksi pari/pulpetti. Parit saavat opettajalta helmiä pulpetille sen mukaan, miten erilaisia parit ovat keskenään. Opettaja sanoo asioita esim. “minulla on kaksi sisarusta” tai “minulla on siniset silmät”. Jos asia sopii molempiin pari nostaa peukun ylös. Jos asia ei sovi molempiin pari nostaa käden ylös. Pareille, joihin asia ei sovi, opettaja jakaa yhden helmen/asia. Eniten helmiä saanut pari on erilaisin.

Erilaisin pari -väittämiä:

Keskustellaan lopuksi siitä, miten tärkeää on hyväksyä erilaisuutta ja kunnioittaa asioita, joista kaveri pitää, vaikka ei itse pitäisikään samoista asioista. 

LÄHDE: https://www.dropbox.com/s/mpbpb7sr9kllb4c/Tukitalo_%20Alakoulu%20DIGI.pdf?dl=0


YKSI TÄSTÄ PELISTÄ POIS!

Tähän harjoitukseen tarvitaan vähintään 16 osallistujaa. Varaa mukaan itseliimautuvia paperitarroja tms., esimerkiksi neljä sinistä, neljä punaista, neljä keltaista, kolme vihreää ja yksi valkoinen, ’outo’ tarra. Liimaa tarra jokaisen osallistujan otsaan siten, etteivät he näe, minkä värisen tarran saavat. Oppilaasi tuntien harkitse huolellisesti, kuka saa ’oudon’, valkoisen tarran.

Pyydä osallistujia muodostamaan ryhmiä toisten samanvärisen tarran saaneiden kanssa. Leikin aikana ei saa puhua, vaan on tultava toimeen sanattoman viestinnän keinoin. Leikki edellyttää, että osallistujat auttavat toinen toisiaan; osallistuja voi esimerkiksi viestittää toiselle tämän otsatarran värin osoittamalla jotakin samanväristä esinettä, tai kolmas osallistuja voi johdattaa kaksi samanvärisen tarran haltijaa yhteen.

Auta osallistujia käsittelemään harjoituksen herättämiä tunteita ja ajatuksia.

• Yritittekö auttaa toisianne löytämään oman ryhmän? 

• Miltä tuntui, kun kohtasit ensimmäistä kertaa jonkun, jolla on samanvärinen tarra? 

• Miltä tuntui ’oudosta’ henkilöstä, jonka tarran väri poikkesi muista?

• Mihin eri ryhmiin sinä kuulut? Esimerkiksi perheeseen, luokkaan, kerhoon, urheilujoukkueeseen… 

• Voiko kuka tahansa tulla mukaan näihin ryhmiin? 

LÄHDE: https://rednet.punainenristi.fi/system/files/page/REDDIEKIDS%20-%20ohjaajan%20opas_0.pdf