Kansainvälisyys

3-4 lk

SANO SE SAAMEKSI

Sano se saameksi -sivusto tutustuttaa saamenkieliin ja sen puhujiin. Sivuilta löytyy ensimmäinen puhekieltä sisältävä suomi-pohjoissaame -fraasisanakirja, josta voi kuunnella mm. erilaisia tervehdyksiä, numerot, värit ja muita kiinnostavia pohjoissaamenkielisiä sanoja ja lauseita. Sanakirja on ollut monessa luokassa iso hitti, johon voi tutustua esimerkiksi pienryhmissä tai itsenäisen työnä, pistetyöskentelynä jne. Sivustolla on myös hienoja lyhytdokumentteja saamenkielten puhujista ja kielten merkityksestä heille. 

Opettajan opas Sano se saameksi-sivustolle sisältää runsaasti harjoituksia ja tehtäviä eri ikäryhmille!

http://sanosesaameksi.yle.fi/opettajille/


JUHLIEN JA PERINTEIDEN MONINAISUUS

Tutustukaa eri uskontojen ja katsomusten juhlaperinteisiin Fokus ry:n Juhlakalenterin avulla: https://juhlakalenteri.fi/kasvattajille/ 

Kalenteriin on merkitty eri uskontojen juhlia sekä paastonaikoja.  Esillä oleva kalenteri kertoo opettajalle ja oppilaille tärkeistä juhla-ajoista sekä perinteistä ja voi samalla toimia keskustelun johdattelijana tai tiedonlähteenä. Kalenterin voi tulostaa linkin takaa.

Lähde: Maailmankoulu


MILTÄ TUNTUIS?

Tavoite: Pohtia, miten erilaisissa elämätilanteissa ihmiset ja erityisesti lapset eri puolilla maailmaa elävät. Miettiä, mistä epäoikeudenmukaisuus johtuu ja mitä kukin meistä sen estämiseksi voi tehdä. Harjoitella toisen asemaan asettumista.

Tarvikkeet: Kerää itse etukäteen kuvia erilaisista epäoikeudenmukaisista ja onnellisista tilanteista ympäri maailmaa.

Kuvat asetetaan seinille tai lattialle niin, että oppilaat voivat vapaasti kierrellä katselemassa niitä. Kuvista voi tehdä myös Power Point -esityksen. Kun oppilaat ovat ehtineet rauhassa katsella kuvia, käydään kuvat yhdessä läpi yksi kerrallaan. Opettaja pyytää oppilaita miettimään samalla, miltä kuvan henkilöstä tuntuu. Jos oppilaat ovat sitä mieltä, että hyvältä, he nostavat peukalon ylös, jos taas pahalta, he kääntävät peukalon alas. Kun kaikki kuvat on käyty läpi, keskustellaan siitä, mitä oppilaat ajattelivat kuvia katsoessaan. Oppilaat valitsevat kuvan, joka kiinnitti eniten huomiota ja kertovat siitä parille tai koko luokalle.


- Mitä on tapahtunut?

- Kuka teki sen?

- Miksi niin tapahtui?

- Miksi kuvan henkilöllä on tietynlainen ilme?

- Mitä kuvan henkilöt ajattelevat ja tuntevat?

- Milloin kuva on otettu ja mitä heille mahtaa kuulua nyt?

Oppilailla voi olla paljon kysymyksiä olosuhteista, joissa kuvat on otettu. On tärkeää käsitellä kuvien olosuhteita niin, ettei oppilaille jää kuvista ahdistunutta oloa. On hyvä esimerkiksi miettiä, miten huonommissa olosuhteissa eläviä ihmisiä voidaan auttaa.

Lähde: ykliitto.fi 


LUKIOLAISTEN TEKEMÄ VIDEOSARJA TERVEHTIMISEN KULTTUURISTA

Oletko miettinyt miten voisit hauskalla tavalla opettaa vierasta kulttuuriperintöa luokalle. Videoprojektit ovat hyvä tapa opettaa kulttuuriperintöä hauskalla tavalla. Esimerkkiä voi ottaa vaikka Seinäjoen ja Lycee Saint-Louis Saumurin lukioiden tervehdysvideoista. Videolla on viiden eri lukiolaisryhmän tekemät tulkinnat maailman tervehtimiskulttuureista. https://youtu.be/1w2FE6v5vCA 

Lähde: Kulttuurin vuosikello