Leikki- ja tunnetaitopankki

Tunnetaitoharjoitukset 7-9 lk

Tunnelappuleikki (tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen)
Kesto:10 - 20 min

Välineet: esim post-it-lappuja tai vaihtoehtoisesti paperi + (maalarin)teippi


Tämä tehtävä vapauttaa oppilaita liikkumaan luokassa. Tehtävä harjoittaa eri tunteiden ja niihin liittyvien ilmeiden tuntemista. Tehtävä sopii kaikille lapsille, mutta erityisesti tehtävässä voivat hyötyä oppilaat, joilla on vaikeuksia tunteiden tulkitsemisessa toisten ihmisten kasvoilta. Tehtävän tarkoitus on myös päästää oppilaita liikkumaan, ja se sopiikin hyvin esimerkiksi osaksi liikuntatuntia. 


Oppilaiden selkään kiinnitetään laput, joissa jokaisessa on yksi tunne. Opettaja voi valita omalle luokalleen sopivat tunteet. Oppilaat eivät itse tiedä omaan selkäänsä liimattavaa tunnetta. Tunteet voidaan kiinnittää esimerkiksi liimalapuilla. Tämän jälkeen oppilaat kiertävät vapaasti luokassa tietyn ajan, jonka aikana he aina toiseen kohdatessaan esittävät tunnetta elein ja ilmein. Tehtävänä on arvata, mikä oma tunne on. Lopuksi käydään kierros, jossa käydään läpi, tuliko oma tunne arvatuksi. 


Esimerkkejä tunnetiloista: iloinen, innokas, hämmästynyt, ujo, pelokas, apea, surullinen, ahdistunut, jännittynyt, tyyni, hilpeä, hapan, rakastunut, totinen tai kauhistunut. 



Nimikierros (tunneilmaisu)

Kesto: 20-40min


Tämä harjoitus sopii hyvin tunnetaitojen opetuksen ensimmäiseksi tehtäväksi ja on sopiva tehtävä tunteita kuvaavien termien harjoitteluun. Tehtävän tarkoituksena on havaita, kuinka paljon keksimme eri tunteita ja pystymme nimeämään muistista erilaisia tunnetiloja. Tämän lisäksi tehtävä harjoittaa eri tunteiden ja niihin liittyvien ilmeisen tunnistamista. Tehtävä sopii kaikille lapsille, mutta erityisesti tehtävästä voivat hyötyä oppilaat, joilla on vaikeuksia tunteiden tulkitsemisessa toisen ihmisen kasvoilta.


Tehtävässä lapset voivat istua ringissä tai pulpeteissaan ja keksivät oman nimen alkukirjaimella alkavan tunteen esim. Juulia Jännitys. Tämän jälkeen oppilaat käyvät nimikierroksen keksimiään tunteita käyttäen. Muiden oppilaiden ja opettajan tehtävänä on ilmentää kasvoillaan, miltä tunne näyttää. 



Lyhyt rentoutuminen (itsesäätely, rentoutuminen)

Kesto: 5-10min 


Kyky palautua ja rentoutua on tunteiden säätelyn ja mielenrauhan perusta. Rauhoittuminen ja rentoutuminen auttavat kuuntelemaan omia ajatuksia ja tunteita. Rentoutuminen auttaa vahvistamaan myönteisiä tunteita ja avaa jännitystiloja. Rauhoittumisesta on apua erityisesti hankalien tunteiden käsittelyssä. Opettaja lukee alla olevan tekstin ja rauhoittaa luokkatilan.


”Istu hetken aikaa silmät kiinni keskittyen hengitykseesi. Kun olet valmis, ajattele asiaa, joka tuntuu tällä hetkellä vaikealta. Kuuntele niitä tunteita, joita asia sinussa herättää. Rentouta tämän jälkeen kehosi. Tunne kuinka rauhallisuus ja rentous leviävät koko kehoosi, päästä varpaisiin.


Hengitä hetki rauhallisesti. Ajattele jotakin mukavaa asiaa. Kuuntele niitä tunteita, joita asia sinussa herättää. Tunnet olosi levänneeksi. Tunnet, kuinka jännitys on lähtenyt kehostasi. Hengittele hetki rauhallisesti sisään ja ulos. Nyt ikävätkään asiat eivät tunnu liian vaikeilta. Kuvittele vielä istuvasi meren rannalla. Kuuntele, miten aallot liplattavat kohti rantaa. Tunnet auringon lämmittävän ihoasi. Olet täysin rento ja kaikki on hyvin.


Hengitä vielä muutaman kerran rauhallisesti sisään ja ulos. Nyt voit laskea mielessäsi hiljaa kymmeneen ja avata silmäsi. ”


Vinkki: Taustalle voi laittaa soimaan rentouttavaa musiikkia tai vaikka meren ääniä.



Kiitollisuuden päiväkirja (itsetuntemus)

Kesto: 10-15min

Välineet: paperia ja kyniä


Elämän hälinä ja hankaluudet saavat helposti ajatuksemme levottomiksi ja jopa ahdistuneiksi. Levoton olo hankaloittaa opiskelua ja vaikuttaa keskittymiseen. Pohtimalla hyviä asioita elämässäsi huomaat, kuinka paljon hyvää elämäsi sisältää. Mitä enemmän keskityt miettimään elämäsi hyviä asioita, sitä helpommin huomaat ne ja tunnet olosi rauhoittuneemmaksi.


Kirjoita viisi asiaa, joista voit olla kiitollinen tänään.


Esimerkki. Tänään olen kiitollinen näistä asioista elämässäni:


1. Vietin tänään aikaa kaverin kanssa.

2. Söin tänään hyvää ruokaa.

3. Veljeni ei ollut niin ärsyttävä.

4. Jaksoin harrastuksissa hyvin.

5. Oli hyvä ilma.


Vinkki: Oppilaille voi antaa tehtäväksi kirjoittaa viikon ajan joka ilta viisi asiaa, joista he ovat olleet kiitollisia.



Nouse ylös ja vaihda paikkaa, jos… (itsensä ilmaiseminen)

Kesto: 5-10 min

Tila: luokkatila, johon saa tuolit piiriin


Koko luokka istuu piirissä tuoleissa. Opettaja menee ryhmän keskelle seisomaan ja toteaa jotakin itsestään. Esimerkiksi ”minulla on kaksi sisarusta” tai ”söin aamulla puuroa”. Jos toteamus sopii ryhmäläiseen, hänen tulee nousta ylös ja vaihtaa paikkaa jonkun muun seisomaan nousseen kanssa. Ilman tuolia jäänyt jää seuraavaksi keskelle ja kertoo jotain itsestään. Tätä jatketaan 5-10 minuuttia.



Tunteiden hyväksyminen (tunteiden tunnistaminen)

Kesto: 5-10 min

Välineet: paperia ja kyniä


Mielikuvaharjoituksessa tarkoituksena on oppia hyväksymään kielteiset tunteet ja ajatukset.


Opettaja alustaa tehtävää kertomalla:

”Kielteisyydestä luopuminen ei tarkoita kielteisten ajatusten torjumista vaan niiden hyväksymistä. Kun oppii tunnistamaan kielteiset tapansa, voi vähitellen oppia myös toisenlaisia tapoja toimia. Kielteisiin asioihin voi etsiä ratkaisua, ja jos ratkaisu ei toimi, voi asian hyväksyä sellaisenaan. Kun hyväksyy itsensä kaikkine puolineen, elämästä voi tulla helpompaa.”


Oppilaiden tehtävänä on löytää yksi kielteinen tapa tai ajatus, joka hankaloittaa heidän omaa elämäänsä, ja pohtia, olisiko siihen olemassa ratkaisuja. 



Mitä jos sanoisit kaiken ääneen? (itsesäätely)

Kesto: 5-10 min


Opettaja ohjeistaa, että harjoituksen tehtävänä on tuoda esille, millainen vaikutus itsesäätelyllä on kaveritaidoissa sekä ristiriitojen syntymisessä ja ratkaisemisessa. Se, miten puhumme, vaikuttaa siihen, mitä elämässämme tapahtuu. Itsesäätely on kykyä hallita itseään hankalissa tilanteissa. Itsesäätelyn tärkeys korostuu ristiriitatilanteissa, joissa koemme tunteita, kuten vihaa, surua ja ahdistusta. Itsesäätely on tärkeä taito, jota voi harjoitella.


Opettaja jakaa oppilaat pareihin. Oppilaiden tehtävänä on pareittain pohtia, millaista elämä olisi, jos sanoisimme ääneen kaiken, mitä ajattelemme.


Parit pohtivat seuraavia kysymyksiä:


• Millaisia seuraamuksia voisi tulla? 

• Olisiko ihmisillä paljon riitoja? 

• Voiko ajattelemattomuudella ja suoraan sanomisella olla positiivisia vaikutuksia sosiaalisissa tilanteissa?



Tunteiden kirjo (tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen)

Kesto: 10-15min


Opettaja jakaa oppilaat seitsemään ryhmään. Jokaiselle ryhmälle jaetaan yksi tunne. Ryhmä miettii saamastaan tunteesta laimennetun tunnevivahteen, esimerkiksi tunteesta ilo tunnevivahteen ilahtuminen. Ryhmä suunnittelee elävästä elämästä tilanteen, jossa nämä tunnevivahteet esiintyvät. Esitykset esitetään luokalle, ja muut luokkalaiset arvaavat kunkin esityksen jälkeen, mistä tunnevivahteesta esityksessä oli kyse.


Lopuksi voidaan pohtia yhdessä, miltä tunnevivahteiden esittäminen tuntui ja oliko niitä vaikea tunnistaa.


Tunteet: Ilo, jännitys, suru, viha, inho, hämmästys, pelko.


Lähteet:

Tunnekasvatuksen oppimiskokonaisuus (peda.net)

Rovaniemen vuosikello soveltaen 



Arvopaperikauppa (kaveritaidot, arvot, itsetuntemus)

Kesto:15 min


Tarvikkeet: osallistujamäärästä riippuen paperilapuille kirjoitettuna erilaisia arvoja, siten että jokaiselle osallistujalle on kolme arvoa (esimerkiksi maailmanrauha, vapaus, taloudellinen riippumattomuus, puhdas luonto, rehellisyys, auttaminen, perhe-elämä, tasa-arvo, menestys, terveys, kauneus, ystävällisyys, luovuus, uskonto, puhdas vesi, ahkeruus, ihmissuhteet…)


Osallistujille jaetaan sattumanvaraisesti kolme paperilappua, jossa lukee jokin arvo. Osallistujien tulee kerätä itselleen kolme hänelle sopivaa arvoa vaihtamalla arvopapereita toisten kanssa. Osallistujat voivat keskustella arvopapereistaan ja näyttää toiselle arvon, josta olisi valmis luopumaan ja näin löytää itselle kolme tärkeää arvopaperia. Jokaisella on oltava koko ajan kolme arvopaperia. Arvopaperikauppaa jatketaan jonkun aikaa, jotta osallistujat ovat päässeet vaihtelemaan arvopapereitaan. Lopuksi voidaan kerääntyä pieniin ryhmiin ja niissä esitellä toisille omat arvot ja halutessaan niitä voi perustella. 



Tunteita kuvina (itsetuntemus)

Kesto: 10-20min 

Tarvikkeet: kuvakortteja


Levitä tai levittäkää osallistujien kanssa kuvat lattialle tai pöydälle siten, että kaikki kuvat

ovat näkyvillä. Ohjeista osallistujat valitsemaan kuva kunkin tehtäväksiannon mukaisesti.

Kuvan saa valita millä perusteella vain, vaikka värin tai kuvan osan mukaan. Vääriä valintoja

ei ole. Pyydä osallistujia valitsemaan kuvat nopeasti. Kun kuvat on valittu, kukin esittää kuvansa vuorollaan ja kertoo, miksi valitsi kyseisen kuvan.

HUOM!

Kaikkia kysymyksiä ei tarvitse käydä kerralla läpi.


- Valitse kuva, joka kertoo olostasi juuri nyt.

- Valitse kuva, joka on iloinen.

- Valitse kuva, jossa haluaisit olla mukana.

- Kerro, mitä kuvan ottamisen jälkeen tapahtuu.

- Kuvittele olevasi kuvan ottaja.

- Valitse kuva, joka on jostain syystä pelottava.

- Valitse kuva, joka on turvallinen.

- Valitse kuva, joka kertoo rakastumisesta.

- Valitse kuva, joka kertoo sydänsuruista.

- Valitse kuva, joka kertoo yksinäisyydestä.


Lähde: RFSU: Sex, body&rights seksuaalikasvatusmateriaali 13-16-vuotiaille, ohjaajan opas



Kirje minulle (itsetuntemus)

Kesto: 20min + kirjeiden lukeminen 15min

Välineet: paperi, kirjekuoria


Anna kullekin osallistujalle paperi ja kirjekuori. Pyydä osallistujia kirjoittamaan kirje itselleen vuoden päähän tai siihen hetkeen asti, jolloin tapaamisenne päättyvät. Kehota heitä kirjoittamaan kirjeeseen, millaiset asiat heistä ovat tärkeitä, mistä he haaveilevat, miten he toivovat elämän sujuvan, mitä he toivovat vapaa-ajaltaan ja millaista elämää he haluaisivat elää, kun he ovat 30-vuotiaita.

Kun kirjeet on kirjoitettu, pyydä oppilaita sulkemaan ne kirjekuoriin, joiden päälle he kirjoittavat nimensä. Kerro, että avaatte kirjeet tapaamisenne viimeisellä kerralla, vuoden päästä tai muuna sopivana päivänä lukeaksenne kirjeet. Jokainen lukee oman kirjeensä, eikä sitä näytetä muille.

Kirjeiden kirjoittamisen jälkeen keskustelkaa siitä, miltä kirjettä tuntui kirjoittaa ja miettikää,

mitähän kukin ajattelee kirjeestään sovitun ajan päästä.

Kun avaatte kirjeet ja luette ne, pohtikaa tuolloin, miltä kirjettä tuntui lukea ja miltä aikaisemmin kirjoitetut unelmat ja haaveet sekä toiveet vaikuttavat nykyisyydessä.


Lähde: RFSU: Sex, body&rights seksuaalikasvatusmateriaali 13-16-vuotiaille, ohjaajan opas



Tunteita ja tunnelmia (tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen)

Kesto: 20-30min

Välineet: A6-papereita, värikyniä


Jaa kullekin osallistujalle 7 pientä paperilappua (A6) ja värikyniä kaikille.

Pyydä osallistujia pohtimaan kutakin tunnetta yksi kerrallaan, jonka sanot ääneen ohjeistuksen antamisen jälkeen. Pyydä heitä kirjoittamaan tunnesana sitä kuvaavalla värillä paperille. Pyydä sitten kirjoittamaan kyseiselle paperille, miltä tunne näyttää, miltä se tuoksuu, haisee, miltä se kuulostaa ja miltä se maistuu.


Tunteet:

1. ILO 2. RAKKAUS 3. SURU 4. VÄSYMYS 5. KIUKKU 6. PETTYMYS 7. PELKO


Jaa osallistujat tehtävän tekemisen jälkeen pieniin ryhmiin, pareiksi tai keskustelkaa asioista

kaikki yhdessä, mikäli ryhmän koko on pieni. Anna ryhmille / pareille hetki aikaa keskustella

ja vertailla omia lappujaan. Pyydä heitä kokoamaan 3–4 asiaa, jotka olivat heidän tunnelappujaan yhdistäviä ja erottavia asioita.

Käykää kaikki yhdessä läpi pienryhmien ajatukset. Keskustelkaa, miltä tuntui tehdä tehtävää


Lähde: RFSU: Sex, body&rights seksuaalikasvatusmateriaali 13-16-vuotiaille, ohjaajan opas



Voimabiisi (itsetuntemus)

Kesto: 20-30min

Välineet: paperilappuja, kyniä


Anna jokaiselle osallistujalle paperilappu ja kynät.

Pyydä osallistujia valitsemaan biisi, joka saa heidät hyvälle tuulelle. Pyydä jokaista kirjoittamaan kappaleen nimi ja esittäjä ylös paperilapulle, ja taittakaa laput kaksin

kerroin. Kerää laput ja valitse niistä kolme.


Laita kappale kerrallaan soimaan. Kuunnelkaa ensimmäinen kappale. Pyydä jokaista osallistujaa kappaleen kuuntelun jälkeen kertomaan, miltä biisiä tuntui kuunnella.


Kuunnelkaa seuraava kappale. Anna jokaiselle ennen kappaleen kuuntelun aloittamista paperi. Kehota osallistujia kirjoittamaan biisin ajan tajunnanvirtaa paperille eli kirjoittamaan

mitä ikinä mieleen tulee. Olennaista on, että kirjoittaa koko ajan ja jos ei meinaa keksiä kirjoitettavaa, toistaa mitä tahansa sanaa kirjoittamalla sen uudestaan ja uudestaan.

Kun kappale on päättynyt, pyydä osallistujia ympyröimään tekstistään 3 sanaa. Pyydä kutakin lukemaan nämä sanat ääneen. Miettikää, miten ääneen sanonut sanat liittyvät hyvinvointiin ja iloisuuteen.


Kuunnelkaa viimeinen kappale. Kysy kuuntelun jälkeen, mistä kappale kuuntelijoiden mielestä kertoo. Ei ole olemassa oikeita tai vääriä vastauksia, sillä jokainen saa kuulla kappaleet oman elämänsä ja oman mielikuvituksensa kautta. Se on musiikin taika.

Keskustelkaa lopuksi, miten epävarmuudelle kävisi, jos nämä kolme kappaletta kuuntelisi

epävarmuutta tuntiessaan.


Kuunnelkaa loput kappaleet myöhemmin. Toistakaa samat tehtävät. Voit myös antaa osallistujien piirtää mieleen tulevia kuvioita ja kuvia kappaleiden soidessa. Keskustelkaa kuvista ja siitä, mitä niihin syntyi.


Lähde: RFSU: Sex, body&rights seksuaalikasvatusmateriaali 13-16-vuotiaille, ohjaajan opas



Minä itse (itsetuntemus)

Kesto: 20-30min

Välineet: paperi, kyniä


HUOM! Kerro osallistujille, että harjoitus on henkilökohtainen eikä sitä tarvitse jakaa kenenkään toisen kanssa. Pyydä kaikkia keskittymään omaan tekemiseensä ja antamaan työrauhan muille. Anna jokaiselle paperi ja kynä.


Kerro, että jokainen meistä on ainutkertainen eikä toista samanlaista ole. Jokaisella meistä

on paljon hyviä ominaisuuksia, joista kannattaa iloita ja olla ylpeä. On tärkeää pitää itsestään

ja nähdä oma sekä toisten elämä arvokkaana. Kerro, että joskus voi tuntua vaikealta nähdä mitään hyvää itsessä tai ei ehkä kehtaa sanoa itsestään hyviä asioita. Silti asiaan pysähtyminen on tärkeää ja on hyvä löytää asioita, joista itsessään pitää. Nämä asiat voivat muuntua päivästä toiseen: siksi ryhdytte vastaamaan kysymyksiin jokainen itsekseen.


Pyydä osallistujia kirjoittamaan nopeita vastauksia kysymyksiisi:

- Mitkä kolme asiaa ovat sinussa parasta? Ominaisuus voi liittyä ulkoiseen

 ominaisuuteesi tai persoonallisuuden piirteisiisi.

- Mistä olet ylpeä? Voit kirjoittaa asian, jonka joku on sanonut, olet tehnyt vai onko

 se jokin persoonallisuuden piirteesi?

- Mikä on vaikein tai haastavin asia, jonka olet tehnyt ja josta olet selvinnyt?

- Mikä on parasta kehossasi? Mikä on kaunein kohta sinussa?

- Kuvaile itseäsi kolmella positiivisella sanalla.


Pyydä kirjoitustehtävän jälkeen osallistujia kertomaan, miltä tehtävän tekeminen tuntui.

Oliko se helppoa vai vaikeaa? Miksi?

Pohtikaa yhdessä, miksi omasta itsestään saattaa olla vaikeaa kertoa hyviä ominaisuuksia.

Mitä tapahtuu, jos ihminen näkee itsestään vain negatiivisia puolia tai kritisoi itseään kaiken

aikaa?


Lähde: RFSU: Sex, body&rights seksuaalikasvatusmateriaali 13-16-vuotiaille, ohjaajan opas


Ladattavia tunnekortteja

Lue mulle! -tunnekortit
Tekijät: Lue mulle! -hanke, Pukstaavi Suomen Kirjainstituutti

Mahti -tunnekortit
Tekijät: Papunet, Kehitysvammaisten Tukiliitto

Rossi ja Viima -tunnekortit
Tekijät: Papunet, Savon Vammaisasuntosäätiön Lastu -hanke

Tunnekortit tytön ja pojan kuvilla
Tekijät: Papunet, oheismateriaalia Tunnistatko tunteet -harjoituksiin

Tunnekortit nuorille
Tekijät: Ensi- ja turvakotien liitto

Perustunteita
Mitä tunteet ovat?
Tekijät: Seteke

Tunne- ja kaveritaitokortit alakoululaisille
Tekijät: Mieli, Suomen Mielenterveys ry

Muistipelikortit tunnesanoista lapsille
Tekijät: Mieli, Suomen Mielenterveys ry

Tunnepilvet
Tekijät: Mieli, Suomen Mielenterveys ry

Tunnepilvet sanoilla ja kuvilla
Tekijät: Mieli, Suomen Mielenterveys ry

Tunnekortit
Tekijät: Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Tunnetaitomateriaalia
Tekijät: Värinautit