Arjen hyvinvointi

5-6 lk

ARJEN HYVINVOINTI


ISTUMINEN JA RUUTUAIKA

Tsekkaa videolta liiallisen istumisen haitat. Liikkumaan!

QRIDI Hyvän tuulen askeleet -oppimiskokonaisuudesta löytyy Ruutuaikaseuranta (Hyvän tuulen askeleet) -itsearviointi oppilaan ruutuajan käyttämisestä vapaa-ajalla. Ruutuaikaseuranta voi toimia pohjana keskustelulle luokassa. 


NUKUNKO RIITTÄVÄSTI

Tuntisuunnitelma unesta 


HYVÄT JA IKÄVÄT ASIAT

(10 - 15 min)

Opettaja piirtää taululle tai paperille ison ympyrän, joka jaetaan kahteen osaan, hyviin ja ikäviin asioihin. Oppilaiden kanssa nimetään asioita, joista voi tulla hyvä tai huono mieli. Opettaja kirjaa asiat ympyrään, omille puolilleen. Lopuksi pohditaan yhdessä, miten iloa tuottavilla teoilla voi helpottaa omaa oloa.

Vinkki: Opettajan on hyvä huolehtia, että hyviä asioita tulee ympyrään huonoja enemmän.


ARJEN SELVIYTYMISTAIDOT 

Turvaverkko-juliste

Voidaan yhdessä luokan kanssa keskustella ja pohtia ketä ihmisiä kuuluu omaan lähipiiriin ja tuttaviin. Ja kenelle voi puhua jos jokin askarruttaa mieltä.


ARJEN SELVIYTYMISTAIDOT 

Aloitus: Tunnin pohjustus (5-10min.)

Opettaja pohjustaa tunnin sisältöä kertomalla, että tunnilla on tarkoitus miettiä millaisia taitoja murheista ja pahasta olosta selviämiseen voidaan käyttää. Elämässä tulee väistämättä eteen surua ja pettymystä. Huoli voi nousta kaverisuhteista, koulusta, perhetilanteesta, harrastuksista, ihmissuhteista tai vaikka kiusaamisesta. Kaikesta huolesta ja surusta voi kuitenkin selviytyä, ja selviytymisen keinoja voi harjoitella. Mitä enemmän keskityt huomaamaan elämässäsi hyviä asioita, sitä helpommin alat huomata niitä. Kun harjoittelet näitä taitoja, on sinun helpompi selvitä huolista ja suruista. Se helpottaa sinua huomaamaan ja löytämään ympärilläsi olevat auttavat ihmiset ja asiat.

Työvaihe: Selviytymisympyrä (25-30min.)

Välineet: Paperia ja kyniä

Opettaja jakaa oppilaat pienryhmiin. Ryhmiä olisi hyvä olla parillinen määrä. Jokaiselle ryhmälle jaetaan paperi, johon piirretään iso ympyrä. Ympyrä jaetaan pystyviivalla puoliksi ja ryhmän jäsenet kirjoittavat nimensä paperin reunaan. Näin muodostuu selviytymisen ympyrä.

Tämän jälkeen jokainen ryhmä ottaa oman selviytymisympyrän. Ryhmien tehtävänä on tarkastella omasta paperista turvaverkkoa ja vastata alla oleviin kysymyksiin. Jos turvaverkossa ei ole sellaista ihmistä, asiaa tai paikkaa, jolta saisi tukea, oppilaat lisäävät paperiin keneltä tai mistä tukea voisi saada.

Kenelle voin puhua tai mistä saan tukea, kun:

Olen huolissani ystävästä

Olen surullinen

Olen huolissani omasta mielenterveydestäni

Olen usein vihainen ja aggressiivinen

Olen yksinäinen

Olen ahdistunut

Haluan kertoa hauskasta viikonlopusta tai ihastuksesta

Minulla on suuri hätä omasta tai kaverin hyvinvoinnista

Saan hyvän numeron kokeesta

Onnistun minulle tärkeässä asiassa

Koulumenestykseni mietityttää

Loppukeskustelu (5-10min.)

Lopuksi pohditaan yhdessä miten iloa tuottavilla teoilla voi helpottaa omaa oloa. Mitkä voisivat olla tällaisia tekoja? Millainen rooli turvaverkolla on nuorten elämässä? Onko nuoren helppo saada tukea tai apua tarvittaessa? Onko apua helppo pyytää?





LIIKUNNAN MERKITYS


lIIKUNTASUUNNITELMA

Suunnittele itsellesi viikko-ohjelma, jossa on tarpeeksi lepoa ja sinulle mieluisaa liikuntaa. 

Pystytkö toteuttamaan suunnitelmasi?


HYVÄN MIELEN LIIKUNTAPASSI

https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/hyvan-mielen-liikuntapassi-lapsille/



HUIPPU PÄIVÄ! ARVIOINNIN TYÖKALUT

QRIDI Hyvän tuulen askeleet -oppimiskokonaisuudesta löytyy itsearviointi oppilaan hyvinvoinnin peruspilareiden toteutumiseen. Oppilas arvioi esim. untaan, ruokailuaan ja liikunnan määrää.  Arviointia voidaan käyttää esimerkiksi tietyn jakson ajan luokalle tai yksittäiselle oppilaalle. 


RAVINTO JA SYÖMINEN


Maistuvakoulu.fi -sivuston materiaaleista löytyy paljon hyviä ruokakasvatukseen liittyviä ideoita:


Verkossa pelattavia pelejä oppilaille (Idea nro 143)  

Kehon viestit (Idea nro 20). 

 Ruokaan kohdistuvat ennakkoluulot (Idea nro 162) .