Erilaisuuden hyväksyminen

5-6 lk

MIELIPIDERINKI 

Tarkoitus: tutustua sananvapauteen toiminnallisesti 

Aika: 10-15 min

Jokainen kertoo vuorollaan nimensä ja jonkin asian mistä pitää (suklaa, talvi, jalkapallo tms.). Muut ryhmäläiset, jotka pitävät samasta asiasta, menevät kyykkyyn/ viittaavat tms.

Leikin lopuksi voidaan puhua siitä, että jokaisella on oikeus mielipiteeseen ja sen ilmaisemiseen, ja keskustella siitä, mitä tarkoittaa sananvapaus.

Lähde: Plan vihapuhekoulutusmateriaali



TUOLILEIKKI (alakoulu)

Tarkoitus: Pohtia leikin avulla, miltä tuntuu kun ei voi osallistua samalla tavalla kuin muut. Se auttaa hahmottamaan yhteiskunnallisia normeja ja toimintatapoja, jotka estävät joidenkin ihmisten osallistumisen.

Valmistelu: Musiikin valinta, tilan järjestäminen (voi tehdä yhdessä ryhmän kanssa). Tila ja tuoleja, kaiuttimet ja musiikkia.

Aika: 15–20 min

Tämä leikki on versio musikaaliset tuolit -leikistä, jossa tuolit vähitellen vähenevät ja voittaja on se, joka pääsee viimeiselle tuolille istumaan.

Järjestä ryhmän kanssa joukko tuoleja ympyrään. Tuolien määrä on yksi vähemmän kuin osallistujien määrä. Laita yksi ylimääräinen tuoli tai muu kierrettävä este parin metrin päähän tuoliryhmästä.

Jaa osallistujat kolmeen joukkueeseen, esimerkiksi ottamalla luku. Anna joukkueille ohjeet: ykköset ja kakkoset kiertävät tuolirykelmää normaalisti, mutta kolmosjoukkueen jäsenet joutuvat kiertämään jokaisella kierroksella myös parin metrin päähän sijoitetun ylimääräisen esteen.

Leikkikää sitten tuolileikkiä: musiikin soidessa osallistujat kiertävät tuoleja, musiikin loppuessa jokainen yrittää saada istumapaikan. Jokaisella kierroksella vähennetään yksi tuoli.


Leikin loputtua keskustelkaa siitä, miltä tuntui kuulua eri joukkueisiin.

• Minkä joukkueiden edustajia oli viimeisillä kierroksilla mukana?

• Minkä joukkueen edustaja voitti?

• Miltä tuntui kuulua joukkueeseen, joka

joutui kiertämään ylimääräisen esteen?

Keskustelkaa myös siitä, minkälaiset asiat voivat rajoittaa jonkun ihmisen osallistumista

erilaisiin asioihin yhteiskunnassa: esimerkiksi työntekoon, harrastuksiin tai koulunkäyntiin.

Miettikää myös muita kuin fyysisiä esteitä (esimerkiksi ikä, ihonväri tai etnisyys, kielitaito,

koulutus). Jos vihapuhetta on opeteltu tunnistamaan ryhmän kanssa, voi harjoituksen kytkeä vihapuheeseen kertomalla, että usein ne ihmiset, joilla on jo vaikeuksia osallistua moniin asioihin yhteiskunnassa, joutuvat myös vihapuheen kohteeksi.

Lähde: Plan vihapuhekoulutusmateriaali


BINGO (4.-9.lk)

Tavoite: Teemaan virittävä harjoitus. Oppilaat havainnoivat harjoituksen avulla ryhmänsä moninaisuutta: miten monenlaisia kiinnostuksen kohteita, taitoja ja ominaisuuksia luokasta löytyy. Tavoitteena on myös vahvistaa kokemusta siitä, että jokainen on omanlaisensa ja yhtä arvokas.

Valmistelu: Monista jokaiselle oma bingoruudukko osoitteesta https://maailmankoulu.fi/wp-content/uploads/2018/06/bingo_sininen.pdf 

Jokainen oppilas tarvitsee myös kynän. Varmista, että kaikilla on mahdollisuus liikkua tilassa.


Aika: 10 min

Jaa jokaiselle oppilaalle bingoruudukko.

Anna tehtäväksi kiertää tilassa ja etsiä jokaiseen ruutuun joku, johon kuvaus sopii. Henkilö, johon kuvaus sopii, kirjoittaa nimensä ruutuun. Omia nimiä ei kirjoiteta omaan bingoruudukkoon, vaan ideana on haastatella ja tutustua nimenomaan toisiin oppilaisiin.

Harjoituksen purkukeskustelu:

Oliko helppoa vai vaikeaa löytää jokaiseen ruutuun nimikirjoitus? Mitä uutta opitte toisistanne?

Yllättikö joku asia? Tuntuuko ryhmä harjoituksen jälkeen erilaiselta kuin aikaisemmin?


Näiden kysymysten kautta on helppo jatkaa keskustelemaan siitä, miten monenlaisia oppilaita luokasta löytyy ja varmasti jokaisella on jokin erityinen ominaisuus tai taito, jonka voisi kirjoittaa bingoruudukkoon. On tärkeää, että jokainen voi tuntea olevansa arvostettu omanlaisenaan.

Lähde: Maailmankoulu


ENNAKKOLUULOILLA LEIKITTELY (alakoulu ja yläkoulu)

Muodosta pienryhmä niiden oppilaiden kanssa, joita tunnet vähiten. Kerro ryhmälle itsestäsi kaksi asiaa, joista toinen on totta, toinen tarua. Toiset arvaavat, kumpi oli totta. Esimerkkien on hyvä olla yllättäviä. Miettikää, mitä harjoitus kertoo ennakkoluuloista.


ERILAISUUDEN ASKELEET 

Tila: Luokkahuone, jossa tilaa liikkua huoneen takaseinästä etuseinään. Harjoitus voidaan tehdä myös ulkona rajatulla alueella tai vaikkapa rauhallisessa käytävässä

Aika: 15-20 min

Harjoitus aloitetaan alkulämmittelyllä, jonka lopuksi muodostuvat parit.Varsinaiset harjoitukset tehdään pareittain. Ohjaaja huutaa esimerkiksi kolme nenää, jolloin osallistujien tulee muodostaa ryhmät, joissa on kolme nenää koskettaa toisiaan. Kouluttaja voi huutaa esimerkiksi viisi peppua, neljä olkapäätä, kuusi isovarvasta. Viimeisenä kouluttaja huutaa kaksi kättä. Tästä muodostuvat parit.

Lämmittelyssä muodostuneet parit asettuvat yhdessä huoneen tai sovitun alueen toiseen päähän. Ohjaaja esittää yksi kerrallaan erilaisia väittämiä ja kehottaa osallistujia keskustelemaan niistä oman parin kanssa. Pari saa ottaa yhdessä yhden askeleen eteenpäin, jos ohjaajan esittämä väite on heidän kohdallaan totta. Jos väite ei ole totta, pari pysyy paikallaan. Pari, joka pääsee ensimmäisenä tilan toiseen päähän, on voittaja. He ovat keskenään erilaisin pari. Alla olevia väittämiä voi muunnella ryhmään sopiviksi ja keksiä itse lisää. Halutessaan voi parien jalat sitoa yhteen, jottei liikkuminen onnistuisi ilman yhteistä sopimusta. Vaihtoehtoisesti ohjaaja voi myös kehottaa pareja kuvittelemaan, että heidän jalkansa on sidottu yhteen.


Väittämät:

- Meillä on eriväriset silmät

- Meillä on eri määrä veljiä

- Toinen meistä pitää toimintaelokuvista

- Äitimme on syntyneet eri maissa

- Toinen meistä on joskus ollut sairaalassa yötä

- Toinen meistä on joskus työntänyt pyörätuolia

- Toinen meistä on osallistunut urheilukilpailuihin

- Toinen meistä pelkää koiria

- Toinen meistä on valehdellut vanhemmilleen

- Toisella meistä on ystävä, jolla on eri ihonväri mitä itsellä

- Toinen meistä pitää metallimusiikista

- Toinen meistä tuntee romanin

- Toinen meistä on ollut partiossa

- Toinen meistä on yli 5 cm pidempi kuin toinen

- Toinen meistä pitää tulisesta ruoasta

- Toisella meistä on silmälasit

- Toinen meistä asuu kerrostalossa

- Olemme syntyneet eri maissa

- Toinen meistä osaa soittaa jotakin soitinta

- Toinen meistä on uinut avannossa

- Olemme syntyneet eri kuukausina

Lähde: MLL