Mielen hyvinvointi

5-6 lk

QRIDI - HYVÄN MIELEN LIIKUNTAPASSI

Qridin Hyvän tuulen askeleet -oppimiskokonaisuudesta löytyy tehtävälista, jossa on erilaisia haastetehtäviä, esimerkiksi retki lähimetsään. Oppilas suorittaa mahdollisimman monta haastetta ja arvioi Qridissä, kuinka hauska tämä aktiviteetti oli. 


QRIDI - SANONKO ÄÄNEEN VAI EN?

Qridin Hyvän tuulen askeleet -oppimiskokonaisuudesta löytyy Sanonko ääneen vai en?- kysely, jossa pohditaan mitä asioita kannattaa sanoa ääneen. Kysely voi toimia keskustelun pohjana. 


QRIDI - KAVERITAITOJEN ITSEARVIOINTI

Qridin Hyvän tuulen askeleet -oppimiskokonaisuudesta löytyy Kaveritaitojen itsearviointi, jossa oppilas voi kertaluonteisesti tai pidemmän aikavälin kuluessa arvioda omia kaveritaitojaan.



TIETOINEN AAMU

Aloitetaan aamu oman paikan vierellä seisten. Vartalo suorana ja kädet vartalon sivulla rentona. Paino molemmilla jaloilla tasaisesti. Silmät voi sulkea tai ottaa kiintopisteen noin metrin päästä lattiasta. 


RENTOUTUMISHARJOITUS

https://neuvokasperhe.fi/mindfulness-harjoitus-lapselle-ja-aikuiselle/


HUOLIKORIT

Elämässä on asioita jotka huolettaa enemmän ja vähemmän.Tämän harjoituksen avulla voidaan yhdessä miettiä mitkä huolet ovat sellaisia joita ei kannattaisi jäädä murehtimaan ja mitkä huolet ovat sellaisia joihin on mahdollista saada apua. 


Laita kolme koria (tai mitä tahansa astiaa) pöydälle ja jokaiselle oppilaalle jaetaan paperilappuja. Nimeä korit 1. Ei voi vaikuttaa 2. Voi vaikuttaa mutta tarvitsen apua 3. Voin itse vaikuttaa. Oppilaat kirjoittavat paperilappuihin eri huolia ja vievät ne mielestään oikeisiin koreihin. Esimerkiksi ”En saa iltaisin unta” lappu menisi voi vaikuttaa mutta tarvitsen apua. 

Käydään lopuksi laput läpi ja keskustellaan yhdessä onko lappu oikeassa korissa ja voisiko tähän huoleen jotekin saada apua ja millaista apua. 



MIELENTERVEYDEN KÄSI

https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/mielenterveyden-kasi-juliste/

Linkistä voit ladata mielenterveyden käden ja yhdessä luokan kanssa käydä sitä läpi. 



ITSETUNNON KÄSI

Jokainen piirtää paperille oman käden (omaa kättä mallina pitäen). Jokaiseen sormeen kirjoitetaan yksi piirre itsestä. 

Peukalo: missä olen hyvä

Etusormi: mitä haluaisin tehdä isona

keskisormi: mikä on minun heikkouteni

nimetön: mistä haaveilen

pikkurilli: mitä pelkään


Tämän jälkeen voidaan käydä läpi mitä kenenkin kädessä lukee. Opettaja voi myös muistuttaa että peilikuvasta katsoo aina vain ulkokuori. Oma käsi voi muistuttaa meitä, että meissä on paljon muutakin. Meissä on vahvuuksia ja heikkouksia, unelmia ja haaveita. 




lYHYT RENTOUTUMINEN

(5 - 10 min)

Kyky palautua ja rentoutua on tunteiden säätelyn ja mielenrauhan perusta. Rauhoittuminen ja rentoutuminen auttavat kuuntelemaan omia ajatuksia ja tunteita. Rentoutuminen auttaa vahvistamaan myönteisiä tunteita ja avaa jännitystiloja. Rauhoittumisesta on apua erityisesti hankalien tunteiden käsittelyssä. Opettaja lukee alla olevan tekstin ja rauhoittaa luokkatilan.


”Istu hetken aikaa silmät kiinni keskittyen hengitykseesi. Kun olet valmis, ajattele asiaa, joka tuntuu tällä hetkellä vaikealta. Kuuntele niitä tunteita, joita asia sinussa herättää. Rentouta tämän jälkeen kehosi. Tunne kuinka rauhallisuus ja rentous leviävät koko kehoosi, päästä varpaisiin. Hengitä hetki rauhallisesti. Ajattele jotakin mukavaa asiaa. Kuuntele niitä tunteita, joita asia sinussa herättää. Tunnet olosi levänneeksi. Tunnet, kuinka jännitys on lähtenyt kehostasi. Hengittele hetki rauhallisesti sisään ja ulos. Nyt ikävätkään asiat eivät tunnu liian vaikeilta. Kuvittele vielä istuvasi meren rannalla. Kuuntele, miten aallot liplattavat kohti rantaa. Tunnet auringon lämmittävän ihoasi. Olet täysin rento ja kaikki on hyvin. Hengitä vielä muutaman kerran rauhallisesti sisään ja ulos. Nyt voit laskea mielessäsi hiljaa kymmeneen ja avata silmäsi. ” 


MIELUISA PAIKKA

(5 - 10 min)

Välineet: rentouttava taustamusiikki

Opettaja ohjeistaa oppilaita seuraavasti: ”Istu mukavassa asennossa jalat alustalla ja kädet rentona sylissä. Istu sellaisessa asennossa, että pystyt olemaan siinä koko tuokion ajan. Sulje silmäsi. Hengitä rauhallisesti. Anna hengityksen kulkea rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos. Keskity hetkeksi hengitykseesi. Siirry nyt hiljaa mielessäsi paikkaan, jossa olisit kaikkein mieluiten juuri nyt. Valitse sellainen paikka, jossa voit tuntea olosi täysin turvalliseksi ja huolettomaksi. Mieti siitä täydellinen levon ja rentoutumisen paikka. Mieti hetki sitä paikkaa. Miltä siellä näyttää? Paistaako siellä aurinko? Oletko ulkona vai sisätiloissa? Onko lähelläsi muita ihmisiä vai oletko yksin? Mitä värejä näet ympärilläsi? Mitä tuoksuja tunnet nenässäsi? Kuuletko luonnon ääniä tai musiikkia? Havainnoi ympäristön lisäksi myös oman kehosi tuntemuksia. Kuinka hyvältä tuntuukaan olla siellä. Mielesi on ihan rauhallinen ja tyytyväinen. Anna mielikuvituksen rauhassa tehdä olostasi yhä miellyttävämpi ja rentoutuneempi. Tunnustele mielessäsi eri kehon osia, kuinka ne tuntuvat rennoilta ja levänneiltä. Palaa nyt hitaasti todellisuuteen. Voit liikutella kevyesti sormia ja varpaita. Kun avaat silmäsi, tunnet itsesi täysin rentoutuneeksi ja virkistyneeksi.”

Vinkki: Voit tehdä luokkatilasta rauhallisemman sammuttamalla valot.



HYÖDYT JA HAITAT - TIEDONHAKUTEHTÄVÄ

(25 - 30 min)

Välineet: tiedonhakuvälineet (tietokoneita, tabletteja, kännykät), kyniä, Hyödyt ja haitat -liite

Tehtävän tarkoituksena on käsitellä rentoutumisen ja rauhoittumisen hyötyjä sekä jännittyneisyyden ja stressin haittoja. Opettaja jakaa oppilaat pareihin ja antaa jokaiselle ryhmälle alla olevat kysymykset. Ryhmien tehtävänä on hakea tietoa ja vastata kysymyksiin. Lopuksi käydään oppilaiden vastaukset läpi.




KIITOLLISUUDEN PÄIVÄKIRJA

(10 - 15 min)

Välineet: paperia ja kyniä

Elämän hälinä ja hankaluudet saavat helposti ajatuksemme levottomiksi ja jopa ahdistuneiksi. Levoton olo hankaloittaa opiskelua ja vaikuttaa keskittymiseen. Pohtimalla hyviä asioita elämässäsi huomaat, kuinka paljon hyvää elämäsi sisältää. Mitä enemmän keskityt miettimään elämäsi hyviä asioita, sitä helpommin huomaat ne ja tunnet olosi rauhoittuneemmaksi. Kirjoita viisi asiaa, joista voit olla kiitollinen tänään.

Esimerkki: Tänään olen kiitollinen näistä asioista elämässäni:

1. Vietin tänään aikaa kaverin kanssa.

2. Söin tänään hyvää ruokaa.

3. Veljeni ei ollut niin ärsyttävä.

4. Jaksoin harrastuksissa hyvin.

5. Oli hyvä ilma.

Vinkki: Oppilaille voi antaa tehtäväksi kirjoittaa viikon ajan joka ilta viisi asiaa, joista he ovat olleet kiitollisia.



MITEN RENTOUDUN?

(15 - 20 min)

Välineet: paperia ja kyniä

Opettaja kertoo, että erilaisia rentoutumistapoja voi harjoitella. Rentoutuneena keskittymiskyky paranee ja siten oppiminen helpottuu. Rentoutuneena haasteelliset, jännittävät ja ahdistavat tilanteet ovat helpompia kohdata. Rentoutumisen tapoja on monia, ja ne ovat yksilöllisiä. Yksi rentoutuu liikunnan avulla, toinen kuuntelee musiikkia tai lukee kirjaa, ja kolmas viettää aikaa lemmikkinsä kanssa. Lopuksi oppilaiden vastaukset käydään yhdessä läpi. Oppilaiden tehtävänä on pohtia ja vastata paperille: Miten minä rentoudun? Millaisia rentoutumisen keinoja tiedän? Tee itsellesi miellekartta asioista, jotka rentouttavat sinua. Listaa konkreettisia asioita: Millaista musiikkia kuuntelet? Missä harrastat liikuntaa tai ulkoilet? Kenen kanssa liikut? Millaisia kirjoja luet?