Yhteisöllisyys ja ryhmäytyminen

3-4 lk

TUTUSTUMISHARJOITUKSIA

NIMIPALLO

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 5-10 minuuttia
Välineet: pallo

Seistään tai istutaan ringissä. Jokainen kertoo vuorollaan oman etunimensä. Käydään nimikierros tarvittaessa useamman kerran, jotta nimet jäävät paremmin mieleen. Palloa heitetään henkilöltä toiselle siten, että ennen heittämistä sanotaan sen henkilön nimi, jolle ollaan heittämässä. Pallon saaja valitsee nopeasti seuraavan henkilön ja sanoo ennen heittoa tämän nimen. Tarkoitus on, että pallo liikkuu nopeasti ringin sisällä. Korostetaan, että ei haittaa, jos nimen unohtaa, silloin muu ryhmä voi auttaa.

Harjoituksen voi tehdä myös niin, että nimiä ei kerrota etukäteen, vaan pallo heitetään sellaiselle, jonka nimen haluaa tietää. Tämä henkilö kertoo nimensä ja heittää pallon taas

eteenpäin sellaiselle, jonka nimen haluaa tietää.


SELKÄRINKI

Ryhmä: 10 henkilöä
Kesto: 10-15 minuuttia

Muuta huomioitavaa: Harjoite sopii hyvin aralle ryhmälle, sillä muiden osallistujien kanssa ei tarvitse olla jatkuvassa katsekontaktissa. Se sopii erityisesti isommalle ryhmälle ja silloin, kun jäsenet eivät tiedä toisistaan juuri muuta kuin  nimen.

Ryhmä seisoo ringissä kasvot kehästä ulospäin. Ohjaaja menee seisomaan ringin ulkopuolelle ja sanoo yhden harrastuksen kerrallaan, esim. parkour, sarjakuvat, lukeminen, jalkapallo, musiikki jne. Kaikki, joilla on sama harrastus, kääntyvät keskipisteeseen päin. Muutaman sekunnin kuluttua kaikki kääntyvät takaisin kasvot ringistä poispäin. Kun muutama harrastus on käyty läpi, ohjaaja voi tulla rinkiin mukaan. Nyt kuka tahansa voi sanoa nykyisen tai entisen harrastuksensa ja samalla kääntyä hetkeksi ympäri. Kaikki, joilla on tai on ollut sama harrastus, kääntyvät myös keskipisteeseen päin. Muutaman sekunnin kuluttua kaikki kääntyvät taas takaisin kasvot ringistä poispäin.

Harjoituksen teemaksi voi valita myös esimerkiksi lempiruoat, hyvät ominaisuudet tai musiikkimieltymykset.


KENEEN TUTUSTUIT ENSIN?

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 5-10 minuuttia

Ohjaaja kehottaa ryhmäläisiä kävelemään sen henkilön luo, johon tutustui ensimmäisenä (tai tuntee entuudestaan, jonka kanssa on puhunut ensimmäisenä tai vaikka jonka näki ensimmäisenä huoneeseen tullessaan). Ryhmäläinen laittaa käden tutun olkapäälle. Ryhmästä muodostuu verkosto. 

Ohjaaja käynnistää kierroksen, jossa jokainen kertoo oman (ja toisen) nimensä sekä missä tilanteessa on tutustunut kyseiseen henkilöön.

KOLME LEMPIASIAA

(5 - 10 min) Välineet: kolme erilaista / eriväristä palloa 

Oppilaat asettuvat piiriin. Piirissä heitellään kolmea erilaista palloa yhtäaikaisesti. Ensimmäinen pallo on ”lempiruokapallo”, toinen ”harrastuspallo” ja kolmas ”lempieläinpallo”. Saadessaan ”lempiruokapallon” kiinni oppilas kertoo muille lempiruokansa, ja niin edelleen.


LUOTTAMUSHARJOITUKSIA


KATSEET KOHTAAVAT

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 10 minuuttia

Seistään piirissä. Jokainen kääntyy katsomaan vasemmalla puolellaan olevaa henkilöä. Hetken päästä siirretään katse seuraavaan henkilöön, sitten seuraavaan ja sitä seuraavaan jne. Katse pysähtyy rauhassa jokaisen kohdalla. Jos kahden ryhmäläisen katseet kohtaavat, he vaihtavat hiljaa paikkaa ja aloittavat katselukierroksen alusta.

Mitä ajattelit tästä harjoituksesta? Mitä ajattelit, kun toiset katsoivat sinuun? Miltä se tuntui? Miltä tuntui, kun katseet kohtasivat? Oliko mukava vaihtaa paikkaa?


SOKKOKULJETUS

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 10-15 minuuttia

Ryhmä jaetaan pareihin. Toinen parista laittaa silmät kiinni. Toinen pitää silmänsä auki, tarttuu pariaan kädestä ja alkaa kuljettaa tätä ympäri tilaa. Kuljettaja pitää huolen, ettei kuljetettava törmää muihin ihmisiin tai esineisiin. Lopuksi osat vaihtuvat.

Sama harjoitus voidaan tehdä myös ilman fyysistä kontaktia siten, että se, jolla on silmät auki antaa jatkuvasti vierellä sanallisia ohjeita.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Miltä tuntui olla kuljetettavana? Pelottiko? Miltä tuntui ohjata toista? Oliko luottaminen helppoa? Toimiko yhteistyö hyvin? Mitä opitte turvallisuudesta?

YHTEISTYÖ- JA TAVOITEHARJOITUKSIA


TUNTEMATON JOUKKUEPELI

Ryhmä: vähintään 6
Kesto: 10-15 minuuttia 

Muuta huomioitavaa: Tarvitaan paljon tilaa, kuten jumppasali tai ulkotila. Harjoitus sopii eloisalle ja energiselle ryhmälle ja vaatii ohjaajalta heittäytymistä ja eläytymistä toimiakseen. Taustamusiikki/äänimaailma voi auttaa! 

Jaetaan ryhmä kahteen joukkueeseen. Joukkueet alkavat pelata toisiaan vastaan esimerkiksi koripallon tai jalkapallon hengessä (ilman palloa tai maaleja), mutta siten, että kukaan pelaajista ei tiedä pelin sääntöjä. Tarkoitus on kirittää ja kannustaa oman joukkueen jäseniä ja olla oman joukkueen puolella, mitä ikinä tapahtuukin. Pikkuhiljaa pelille kehittyy jonkinlaiset sanattomat, ehkä hullutkin säännöt (esim. aina kun joku hyppää, muut menevät kyykkyyn), jolloin esimerkiksi onnistumisille hurrataan. Sääntöjen ei tarvitse selkiytyä pelin aikana, vaan olennaista on kannustaa omia joukkuekavereita kaikessa, mitä he tekevät. Ohjaaja kannustaa, innostaa ja antaa ohjeita sivusta, sekä lopettaa pelin, kun sopivalta näyttää. Kannattaa huomauttaa, että tärkeintä on heittäytyä peliin, ei ymmärtää ”sääntöjä”; todennäköisesti kukaan ei tiedä, mitä pelissä todella tapahtuu. 

Mitä ajatuksia harjoitus herätti? Mitä tunsitte? Saitteko kannustusta? Miten joukkueen tiimityö sujui? Millaisia sääntöjä kehititte ja olivatko ne samat kaikilla? Miltä tuntui heittäytyä? Miltä tuntui, kun ei tiennyt sääntöjä ja piti silti toimia? Mitä opitte ryhmän toiminnasta? 


PALLON HEITTO

Ryhmä: ei rajoituksia, 10 hengen ryhmiä
Kesto: 10-15 minuuttia
Välineet: pallo(ja) tai ilmapallo(ja)

Ryhmä menee seisomaan piiriin. Ryhmä heittelee oikeaa/ kuviteltua palloa nopeaan tahtiin. Heittäjä sanoo aina ensin, kenelle on heittämässä pallon. Palloa ei saa pudottaa.

Variaatio 1: Tehtävää voidaan vaikeuttaa kuljettamalla useampaa palloa yhtä aikaa.

Variaatio 2: Mielikuvituspallon heittäjä kertoo aina, minkä esineen heittää, vastaanottaja ottaa sen sellaisena vastaan ja keksii, millaisena se lähtee eteenpäin (on eri asia heittää ja kopata esim. pingispallo, posliinilautanen tai tiskirätti).

Variaatio 3: Ryhmä pitää toisiaan kädestä ja kuljettaa ilmapalloa puhaltamalla. Käsin ei saa koskea palloon. Pallojen määrää voidaan lisätä.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Oliko vaikea saada pallo pysymään ilmassa? Miten yhteistyö toimi? Miten usean pallon tuleminen peliin vaikutti asioihin? Oliko vaikea keskittyä ja huomioida asioita? Entä miten ilmapallon tuleminen peliin vaikutti?


MITÄ MUKAAN MATKALLE?

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 15 minuuttia
Välineet: paperia, kyniä

Jokainen listaa 20 tavaraa, joita ajattelisi tarvitsevansa autiolla saarella (ruokaa ja juomaa on, sekä puita majan rakentamiseen). Ohjaaja kehottaa ottamaan parit ja parit valitsevat molempien listoilta yhteensä 15 tavaraa mukaan. Tämän jälkeen muodostetaan neljän hengen ryhmiä, jotka sopivat mitkä 10 tavaraa otetaan mukaan. Jos ryhmässä on hyvin vakiintuneet roolit, niitä kannattaa muuttaa. Äänekkäälle voi esimerkiksi antaa kokeiltavaksi kuuntelijan, auttajan tai neiti ajan roolin harjoituksessa.”

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Oliko tehtävä helppo? Oliko vaikea luopua omista tavaroista pienryhmissä? Miten neuvottelitte ja teitte päätökset? Miten teitte kompromisseja?

Miltä uusi rooli tuntui, mitä siitä voisi ottaa käyttöön? Olitteko tyytyväisiä loppuratkaisuun? Miten tässä opittua voisi soveltaa projektissa?


TAIKAMATTO

Ryhmä: ei rajoituksia, 10 hengen ryhmiä
Kesto: 10-15 minuuttia
Välineet: muoviliinoja tai mattoja

Ohjaaja laittaa lattialle muoviliinoja, isoja huiveja tms. matoiksi, yksi matto noin 10 henkeä kohden. Ryhmä menee seisomaan matolle. Ryhmän tehtävänä on kääntää matosta lattiaa vasten oleva puoli ylöspäin poistumatta siltä. Ryhmän pitää tehdä yhteistyötä ja pitää toisista kiinni, jotta tehtävä onnistuu.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Oliko vaikea pysyä matolla? Miten yhteistyö toimi? Miten tehtävän saisi tehtyä nopeasti?


5 JALKAA, 7 KÄTTÄ

Ryhmä: ei rajoituksia, kuuden hengen ryhmiä
Kesto: 15 minuuttia

Ryhmäläiset muodostavat erilaisia patsaita ohjaajan neuvojen mukaan, esimerkiksi: ”Maahan saa osua viisi jalkaa ja kolme kättä” tai ”Maahan saa osua kolme jalkaa, kaksi kättä ja yksi peppu”. Ohjaaja hyväksyy valmiin patsaan ennen kuin sen saa purkaa.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Oliko tehtävä helppo? Miten yhteistyö sujui? Miten tehtävän olisi voinut suorittaa loppuun nopeammin? Miten tässä opittua voisi soveltaa projektissa?


ITSETUNTEMUSHARJOITUKSIA


MINUUDEN MARKKINAT

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 30 minuuttia
Välineet: pienet kortit, joihin on kirjoitettu luonteenpiirre

Ohjaaja jakaa jokaiselle sattumanvaraisesti kolme korttia.  Oppilaat katsovat, mitkä korteista kuvaavat häntä ja mitkä eivät. Ohjaaja kehottaa oppilaita vaihtamaan toisilta itselleen paremmin sopivat kortit. Vaihtoa jatketaan yhdessä sovitun keston ajan. Vaihtaminen edellyttää liikkumista pois omalta paikalta, tutustumista ja keskustelua. Kun jokainen on saanut itsään parhaiten kuvaavat kolme korttia, kokoonnutaan rinkiin ja kerrotaan itsestä korttien avulla koko ryhmälle.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Oliko helppo saada omia luonteenpiirteitä / haluamiaan luonteenpiirteitä? Miten tässä opittua voisi soveltaa projektissa? Lopuksi on hyvä keskustella eri luonteenpiirteistä, omista valinnoista jne. Erilaiset persoonat sopivat eri tehtäviin: ryhmässä tarvitaan kaikkia!


NURKKAKUNNAT

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 20–30 minuuttia

Ohjaaja kertoo ryhmärooleja ja miten sellainen näkyy arjen toiminnassa: johtaja, kuuntelija, kyseenalaistaja, mukautuja... 

Huoneen nurkat nimetään näiden roolien mukaan ja ryhmän jäseniä pyydetään menemään siihen nurkkaan, jonka roolin he kokevat itselleen tyypillisimmäksi tässä ryhmässä. Jokainen ”nurkkakunta” keskustelee roolista ja sen hyvistä ja huonoista puolista.

Mitä tekee ko. roolissa oleva? Mikä on hänelle tyypillistä? Mitkä ovat roolin hyvät ja huonot puolet? Onko rooli tyypillinen roolisi? Jos ei ole, mikä roolisi on yleensä? Miksi roolisi on tässä ryhmässä eri? Jos rooli on sama kuin yleensä, oletko halukas kokeilemaan muita rooleja? Miksi? Milloin ja miten voisit kokeilla muunlaista roolia? Ohjaaja jututtaa yhteisesti kaikkia ryhmiä roolista ja sen hyvistä ja huonoista puolista. Yhteisen keskustelun jälkeen ohjaaja kehottaa jokaista siirtymään siihen nurkkaan, jonka roolin mukaista käyttäytymistä he haluaisivat kokeilla tai itsessään kehittää. Uudet nurkkakunnat keskustelevat jälleen roolin hyvistä ja huonoista puolista.


KANNATUSKÄDET

Kesto:  5-10min


Tarkoituksena on, että oppilaat antavat ja saavat myönteistä palautetta luokkakavereiltaan. Luokkaan järjestetään tyhjää tilaa toteutusta varten. Opettaja pyytää oppilaita asettamaan käden sen luokkatoverin olkapäälle, johon vastaus sopii. Samaa luokkakaveria ei voi valita kuin kerran. Opettaja voi keksiä lisää kysymyksiä. Kysymykset:




TUNNE- JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT

Oulun tunne- ja turvataitokasvatuksen opetusmateriaali 3-4: Osio 1 Tunne- ja vuorovaikutustaidot: Arvokas ja ainutlaatuinen - Kielteiset ja myönteiset ajatukset (s. 13-31)

www.turvataitokasvatus.fi/documents/23152206/0/Turvallinen-Oulu_3-4luokka_A4_sahkoinen_09122022.pdf/d66c6d24-e970-4025-8275-2d693c246ed3 


KOMMUNIKAATIOHARJOITUKSIA


RAJOITETUT PUHEENVUOROT

Ryhmä: 3–4
Kesto: 15 minuuttia
Välineet: Post it -laput tai jokin muu puheenvuoroa kuvaava tavara (hammastikkuja, kiviä, paperinpala tmv)

Jokaiselle ryhmän jäsenelle jaetaan viisi post it -lappua puheenvuorojen määrän symboliksi. Ohjaaja kehottaa ryhmiä keskustelemaan päivän teemaan liittyvästä asiasta esimerkiksi 10 minuutin ajan. Osallistujat eivät seuraa aikaa vaan ohjaaja kertoo, kun aika on täynnä. Kun henkilö on käyttänyt yhden puheenvuoron, hän luopuu yhdestä lapustaan. Kun omat laput ja puheenvuorot on käytetty, keskitytään toisten kuuntelemiseen. Harjoitus auttaa pitämään huolta siitä, että jokainen saa halutessaan yhtä paljon puheaikaa. Lappuja voi jäädä myös käyttämättä.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Kuluivatko laput nopeasti vai hitaasti? Miltä tuntui olla mukana keskustelussa, jos laput oli käytetty? Mitä opit harjoituksesta?


RIKKINÄINEN PUHELIN


Istutaan ringissä. Ensimmäinen leikkijä keksii lyhyen lauseen ja kuiskaa sen eteenpäin vierustoverille yhden kerran. Seuraava leikkijä kuiskaa lauseen eteenpäin sellaisena kuin on sen kuullut. Viimeinen leikkijä sanoo lauseen ääneen.


KÄYNTIKORTIT

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 20-30 minuuttia 

Jaetaan jokaiselle osallistujalle käyntikortti. Käyntikortti on tyhjä paperilappu ja siihen kirjoitetaan itsestä 1. oma vahvuus 2. erityinen taito (osaan ajaa moottoripyörällä). Jos haluaa, voi laittaa myös 3. tuntomerkki (esim. hiusten väri tai jokin vihje vaatetuksesta). Kortit kerätään pois ja sekoitetaan. Jaetaan uudelleen ja tarkoituksena on lähteä haastattelemaan ja etsimään kortille omistajaa. Kun on saanut omansa takaisin, voi mennä istumaan. Kierroksen jälkeen voidaan hyödyntää korttia yhteisessä kierroksessa, jossa jokainen esittelee vielä itsensä kaikille.


PALAUTEHARJOITUKSIA


PALAUTEPOSTIA 

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 15 minuuttia
Välineet: kirjekuoria, kyniä, paperia, teippiä

Ohjaaja laittaa lattialle kirjekuoria, joissa jokaisessa on yhden ryhmäläisen nimi. Kaikki kirjoittavat pienille lapuille positiivisia asioita muista ryhmän jäsenistä, ja kun laput on kirjoitettu, laittaa jokainen lappunsa oikeisiin kirjekuoriin. Lopuksi kuoret jaetaan omistajilleen. Etukäteen voidaan sopia, laitetaanko lappuihin kirjoittajan nimi. Voidaan myös sopia, että jokainen lukee yhden palautteen ääneen muille ja kirjoittaja perustelee viestinsä. Ohjaaja huomioi, että kaikki saavat palautetta ja palaute on positiivista.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Miltä tuntui saada positiivista palautetta? Oliko palautetta helppo/mukava antaa?


SYDÄN SELÄSSÄ

Ryhmä: korkeintaan 25
Kesto: 30 minuuttia
Välineet: Paperia, tusseja

Leikataan paperit sydämen muotoon ja kiinnitetään yksi sydän jokaisen nuoren selkään. Ohjaaja kehottaa nuoria kirjoittamaan rakentavaa palautetta jokaisen selkään. Palautteen tulee koskea ryhmän jäsenenä toimimista ja projektin tekemistä. Palautteen antamista jatketaan, kunnes kaikki ovat antaneet palautetta kaikille. Sydänlaput otetaan pois selästä ja jokainen lukee palautteensa läpi. Jokainen kertoo vuorollaan, miltä palaute kuulostaa. Jos jokin asia yllättää tai jotain palautetta ei ymmärrä, nuori kysyy asiasta ja palautteen antaja selittää.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Miltä palautteen saaminen tuntui? Oliko palautteen antaminen tällä tavoin helppoa? Miksi? Entä vastaanottaminen? Millainen on hyvä palaute?

Tunnistitteko määreet omiksenne?


ENERGIANPURKUHARJOITUKSIA

5 TUOLIA OIKEALLE

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 10–15 minuuttia
Välineet: tuoli jokaiselle

Ryhmä istuu tuoleilla piirissä. Yksi valitaan kapteeniksi, joka on silmät kiinni ryhmän keskellä. Hän sanoo esimerkiksi: ”Kaikki, joilla on vaatteissaan valkoista, siirtyvät 5 tuolia vasemmalle”. Muut pysyvät paikoillaan. Toisen syliin saa istua ja samalla tuolilla voi olla kuinka monta hyvänsä. Käskyjä jatketaan, kunnes ohjaaja päättää leikin.



LÄNNEN NOPEIN

Muodostetaan piiri. Leikin aluksi piirin keskelle otetaan yksi aloittaja. Tämä osoittaa sormipyssyillä jotakuta ja sanoo ”PAM!”. Osoitettu yrittää kyykistyä. Hänen vasemmalla ja oikealla puolella olevat kanssaleikkijänsä yrittävät ampua toisensa. Jos välissä ollut ei ehdi kyykistyä, hän joutuu piirin keskelle. Muutoin hitaampi ampuja joutuu keskelle. Leikistä tulee selvästi haastavampi, jos keskellä on monta ampujaa. Leikistä voi muuttaa tutustumisleikin siten, että toista ampuessa sanoo ammuttavan nimen ääneen. 


KOLME YMPYRÄÄ

Ryhmä: Ei rajoitteita
Tila: Liikuntasali tai muu avoin tila, jossa voi "juoksennella"
Kesto: 5 min

Seistään piirissä. Jokainen valitsee eleettömästi yhden henkilön piiristä. Jokaisen tehtävä on kiertää kolme kertaa ympäri se henkilö, jonka on valinnut. Kaikki lähtevät suorittamaan tehtävää yhtä aikaisesti ja palataan omalle paikalle, kun on onnistunut kiertämään valitsemansa henkilön kolme kertaa.


TUNNEHARJOITUS

(5 - 10 min)

Ryhmäläiset seisovat isossa piirissä. Opettaja näyttää oppilaille tiettyjä numeroita vastaavat liikkeet, esimerkiksi 1 = taputa käsiä iloisesti, 2 = irvistä viekkaasti ja 3 = seiso surullisesti. Opettaja sanoo kuuluvalla äänellä jonkin numeron välillä 1-3, jolloin oppilaat tekevät numeroa vastaavan liikkeen. Harjoitusta voidaan vaikeuttaa lisäämällä liikkeitä ja sanomalla numeroita nopeasti. Muita liikkeiden aiheita voivat olla esimerkiksi: • Nyrkkeile vihaisesti • Silitä hellästi • Halaa lämpimästi • Kävele väsyneesti • Hyppele innostuneesti • Liiku hermostuneesti

Lopuksi voidaan keskustella, miltä harjoituksen tekeminen tuntui ja oliko jokin tunnetila erityisen vaikea tai helppo näytellä. Vinkki: Voit lisätä tai vaihtaa liikkeitä.