Yhteisöllisyys ja ryhmäytyminen

1-2 lk

TUTUSTUMISHARJOITUKSIA

NIMIPALLO

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 5-10 minuuttia
Välineet: pallo

Seistään tai istutaan ringissä. Jokainen kertoo vuorollaan oman etunimensä. Käydään nimikierros tarvittaessa useamman kerran, jotta nimet jäävät paremmin mieleen. Palloa heitetään henkilöltä toiselle siten, että ennen heittämistä sanotaan sen henkilön nimi, jolle ollaan heittämässä. Pallon saaja valitsee nopeasti seuraavan henkilön ja sanoo ennen heittoa tämän nimen. Tarkoitus on, että pallo liikkuu nopeasti ringin sisällä. Korostetaan, että ei haittaa, jos nimen unohtaa, silloin muu ryhmä voi auttaa.

Harjoituksen voi tehdä myös niin, että nimiä ei kerrota etukäteen, vaan pallo heitetään sellaiselle, jonka nimen haluaa tietää. Tämä henkilö kertoo nimensä ja heittää pallon taas eteenpäin sellaiselle, jonka nimen haluaa tietää.


VERHON TAKAA

Ryhmä: ei rajoituksia

Kesto: joustava

Välineet: iso pala kangasta

Vaihtoehto 1: Ohjaaja jakaa ryhmän kahteen osaan ja kaksi henkilöä jää verhon pitäjäksi. Verhon pitäjät laittavat verhon ryhmien väliin ja kaikki menevät kyykkyyn. Molemmista ryhmistä yksi menee verhon taakse seisomaan. Pitäjät pudottavat verhon ja verhon luona seisovat sanovat toistensa nimet. Nopeammin oikean nimen sanonut ansaitsee joukkueelleen pisteen. Seuraavat tulevat verhon taakse.

Vaihtoehto 2: Leikkiä voidaan pelata niin, että hitaampi henkilö siirtyy voittajajoukkueeseen ja näin yritetään kaapata koko vastustajajoukkue omalle puolelle.



SELKÄRINKI

Ryhmä: 10 henkilöä
Kesto: 10-15 minuuttia

Muuta huomioitavaa: Harjoite sopii hyvin aralle ryhmälle, sillä muiden osallistujien kanssa ei tarvitse olla jatkuvassa katsekontaktissa. Se sopii erityisesti isommalle ryhmälle ja silloin, kun jäsenet eivät tiedä toisistaan juuri muuta kuin  nimen.

Ryhmä seisoo ringissä kasvot kehästä ulospäin. Ohjaaja menee seisomaan ringin ulkopuolelle ja sanoo yhden harrastuksen kerrallaan, esim. parkour, sarjakuvat, lukeminen, jalkapallo, musiikki jne. Kaikki, joilla on sama harrastus, kääntyvät keskipisteeseen päin. Muutaman sekunnin kuluttua kaikki kääntyvät takaisin kasvot ringistä poispäin. Kun muutama harrastus on käyty läpi, ohjaaja voi tulla rinkiin mukaan. Nyt kuka tahansa voi sanoa nykyisen tai entisen harrastuksensa ja samalla kääntyä hetkeksi ympäri. Kaikki, joilla on tai on ollut sama harrastus, kääntyvät myös keskipisteeseen päin. Muutaman sekunnin kuluttua kaikki kääntyvät taas takaisin kasvot ringistä poispäin.

Harjoituksen teemaksi voi valita myös esimerkiksi lempiruoat, hyvät ominaisuudet tai musiikkimieltymykset.


KOMMERVENKKAA

Kesto: 5 - 10 min

Välineet: peitto 


Opettajalla on peitto. Muut leikkijät liikkuvat tilassa sovitulla tavalla lorun tahdissa. Lorun alkuosaa ”Kommervenkkaa vemmerkonkkaa” hoetaan useamman kerran peräkkäin. ”Maahan” tai ”hyttynä myttynä maassa!” -sanoilla leikkijät menevät mytyksi lattialle. Opettaja peittää yhden tai useamman leikkijän peiton alle, ja sanoo, milloin saa katsoa. Oppilaat yrittävät muistella, kuka tai ketkä ovat peiton alla.


LUOTTAMUSHARJOITUKSIA

KATSEET KOHTAAVAT

Ryhmä: ei rajoituksia
Kesto: 10 minuuttia

Seistään piirissä. Jokainen kääntyy katsomaan vasemmalla puolellaan olevaa henkilöä. Hetken päästä siirretään katse seuraavaan henkilöön, sitten seuraavaan ja sitä seuraavaan jne. Katse pysähtyy rauhassa jokaisen kohdalla. Jos kahden ryhmäläisen katseet kohtaavat, he vaihtavat hiljaa paikkaa ja aloittavat katselukierroksen alusta.

Mitä ajattelit tästä harjoituksesta? Mitä ajattelit, kun toiset katsoivat sinuun? Miltä se tuntui? Miltä tuntui, kun katseet kohtasivat? Oliko mukava vaihtaa paikkaa?


YHTEISTYÖ- JA TAVOITEHARJOITUKSIA


5 JALKAA, 7 KÄTTÄ Yksinkertaisempana

Ryhmä: ei rajoituksia, kuuden hengen ryhmiä

Kesto: 15 minuuttia

Ryhmäläiset muodostavat erilaisia patsaita ohjaajan neuvojen mukaan, esimerkiksi: ”Maahan saa osua viisi jalkaa ja kolme kättä” tai ”Maahan saa osua kolme jalkaa, kaksi kättä ja yksi peppu”. Ohjaaja hyväksyy valmiin patsaan ennen kuin sen saa purkaa.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Oliko tehtävä helppo? Miten yhteistyö sujui? Miten tehtävän olisi voinut suorittaa loppuun nopeammin? Miten tässä opittua voisi soveltaa projektissa?


TAIKAMATTO

Ryhmä: ei rajoituksia, 10 hengen ryhmiä

Kesto: 10-15 minuuttia

Välineet: muoviliinoja tai mattoja

Ohjaaja laittaa lattialle muoviliinoja, isoja huiveja tms. matoiksi, yksi matto noin 10 henkeä kohden. Ryhmä menee seisomaan matolle. Ryhmän tehtävänä on kääntää matosta lattiaa vasten oleva puoli ylöspäin poistumatta siltä. Ryhmän pitää tehdä yhteistyötä ja pitää toisista kiinni, jotta tehtävä onnistuu.

Mitä ajattelitte tästä harjoituksesta? Oliko vaikea pysyä matolla? Miten yhteistyö toimi? Miten tehtävän saisi tehtyä nopeasti?


TÄMÄ ON YSTÄVÄNI

Kesto: 5-10 min


Oppilaat menevät istumaan piiriin ja ottavat toisiaan käsistä kiinni. Jokainen kysyy vasemmalla puolellaan istuvan vieruskaverin nimen. Yksi leikkijöistä aloittaa sanomalla vasemmalla puolella istuvan nimen ja nostaa samalla hänen kätensä ylös ja sanoo ”tässä on ystäväni (nimi)”. Näin jokainen saa vuorollaan kertoa kaverinsa nimen. Lopuksi kaikkien kädet ovat ylhäällä. 



ETSI ELÄINKAVERIT

Kesto: 5-10 min


Opettaja miettii etukäteen 4–5 eri eläintä (esimerkiksi kissa, jänis, karhu, koira, hevonen). Opettaja kuiskaa jokaiselle oppilaalle yhden eläimen, jota oppilaan tulee esittää. Eläintä ei saa sanoa ääneen, vaan tarkoitus on esittää elekielellä omaa eläintä, ja löytää omat lajitoverit. Samaa eläintä esittävät kerääntyvät ryhmäksi. Lopuksi paljastetaan mistä eläimistä oli kysymys, ja katsotaan, ovatko kaikki löytäneet eläinkaverinsa. 



LANKAKERÄ

Kesto: 5-10 min


Välineet: lankakerä tai rulla paksumpaa nauhaa 


Mennään piiriin istumaan. Opettaja pitää kädessään lankakerää ja kertoo, mistä hän haluaa tänään oppilaita kiittää. Opettaja pitää kiinni langanpäästä, heittää kerän jollekin oppilaalle ja sanoo hänen nimensä. Lankakerän saanut oppilas kertoo puolestaan yhden asian, josta hän haluaa tänään kiittää muita, ja heittää sitten lankarullan toiselle oppilaalle. Jälleen lankarullan saanut oppilas kertoo kiitoksen jostakin asiasta. Harjoitteen edetessä piirin keskelle muodostuu verkko. Kun lankakerä on käynyt kaikilla osallistujilla, opettaja kertoo verkon kuvaavan sitä, että kaikki oppilaat ovat yhtä tärkeitä ja arvokkaita, ja kiittää kaikkia oppilaita osallistumisesta. Harjoituksen tarkoituksena on oppia huomaamaan iloisia asioita elämässä, arvostamaan luokkakavereita ja kunnioittamaan toisen puheenvuoroa

Itsetuntemusharjoituksia


ITSETUNTEMUSHARJOITUKSIA


MINÄ MYÖS!

Kesto: 5-10min


Oppilaat istuvat tuoleilla piirissä. Jokainen saa vuorollaan nousta seisomaan ja sanoa yhden asian, jonka osaa, tai jossa on hyvä, esimerkiksi ”Minä osaan uida”. Jos jotkut toiset ryhmässä osaavat saman asian, hekin nousevat seisomaan ja sanovat ”Minä myös!”



TÄSSÄ OLEN HYVÄ! -PIIRUSTUSTEHTÄVÄ

Kesto: 15 - 20 min

Välineet: Paperia ja värikyniä


Tehtävän tarkoituksena on oppia tunnistamaan omia vahvuuksia. Kaikessa ei kuitenkaan voi eikä tarvitse olla hyvä. Oppilaat tekevät piirustuksen aiheesta ”Tässä olen hyvä!”. Piirustuksessa voi olla esineitä tai asioita, jotka liittyvät omaan taitoon tai vahvuuteen. Paperin toiselle puolelle tehdään piirustus aiheesta ”Tämän haluaisin oppia!”. Tehtävä käydään läpi yhdessä siten, että jokainen kertoo omista piirustuksistaan. Keskustellaan yhdessä siitä, miten onnistumiseen ja epäonnistumiseen kannattaisi suhtautua. Miltä tuntuu, kun onnistuu ja saa kehuja? Miltä tuntuu, jos epäonnistuu ja muut nauravat? Miltä tuntuu, jos epäonnistuu ja muut kannustavat yrittämään uudelleen? Lopuksi keskustellaan yhdessä siitä, miten harjoittelun avulla voi oppia uusia asioita.



KÄYTÖKSEN ITSEARVIOINTI

Rovaniemen hyvinvoinnin vuosikello, s. 29. 

www.rovaniemi.fi/loader.aspx?id=22f675c8-f199-48ee-94a4-80cc0d619be4 


TUNNE- JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT

Oulun tunne- ja turvataitokasvatuksen opetusmateriaali 1-2lk: Osio 1: Arvokas ja ainutlaatuinen - Vihan ja kiukunkesyttäminen, s.13-38

www.turvataitokasvatus.fi/documents/23152206/0/Turvallinen-Oulu_1-2luokka_A4_sahkoinen_09122022.pdf/fab35aa5-88fe-4b29-ac9a-4f53498b298a 


OLEN ILOINEN

(5 - 10 min) Välineet: pehmolelu

Tehtävän tavoitteena on harjoitella omista tunteista kertomista ja toisten kuuntelemista. Oppilaat asettuvat piiriin luokan lattialle. Piirissä heitellään pehmolelua. Pehmolelun saanut kertoo, mistä hän tulee iloiseksi ja heittää sen luokkakaverille. Pehmolelua heitellään niin pitkään, että jokainen saa kertoa, mistä tulee iloiseksi.



KOMMUNIKAATIOHARJOITUKSIA


ILMEPEILI

Ryhmä: ei rajoituksia, parillinen määrä

Kesto: 10 minuuttia

Nuoret muodostavat pareja. Parin kanssa asetutaan vastakkain ja katsotaan toista silmiin. Harjoitus tehdään hiljaisuudessa. Kumpikin parista peilaa yhtä aikaa edessä olevan kasvojen ilmeitä ja liikkeitä toistaen liioitellen pienetkin silmänräpäykset ja suupielen nykäykset. Kasvoja ei aluksi väännellä tarkoituksella, vaan koitetaan poimia ilmeestä pieniä ja huomaamattomia liikeitä ja mukailla niitä. Pikkuhiljaa ilmeet ja eleet kasvavat, kun peilaamista jatketaan, ja lopulta molemmat ilmeilevät samaan tahtiin. Halutessa harjoitusta voi jatkaa myös liikkumiseen asti. Ohjaaja muistuttaa, että kumpikaan ei johda ilmettä/liikettä tarkoituksella, vaan molemmat haluavat nimenomaan peilata pariaan.


RIKKINÄINEN PUHELIN


Istutaan ringissä. Ensimmäinen leikkijä keksii lyhyen lauseen ja kuiskaa sen eteenpäin vierustoverille yhden kerran. Seuraava leikkijä kuiskaa lauseen eteenpäin sellaisena kuin on sen kuullut. Viimeinen leikkijä sanoo lauseen ääneen.


PUHUTAAN SELÄN TAKANA HYVÄÄ

Tavoite: Antaa esimerkki harjoituksesta, jolla voi antaa positiivista palautetta ryhmälle ja jonka avulla voi myös harjoitella positiivisen palautteen antamista. Saatella kotiryhmien ryhmän kehitysvaiheet päätökseen mukavalla tavalla. Jos ryhmät ovat ryhmäytyneet hyvin.

Kotiryhmissä, osallistujista yksi kääntää selän toisia päin ja muut puhuvat hänestä hyvää selän takana minuutin ajan. Ohjaaja kellottaa vaihdot. 

Miltä tuntuu kuulla hyvää itsestään? Miksi positiivinen palaute on tärkeää? Miten käyttäisitte tukioppilaiden kanssa?


ENERGIANPURKUHARJOITUKSIA


1-2-3

Ryhmä: Ei rajotteita

Kesto: 5-10 minuuttia

Valitaan pari ja noustaan seisomaan.

Koetetaan tehdä kaikki mahdollisimman nopeasti. Jos sekoaa laskuissa, niin taputetaan kaveria olalle ja sanotaan: ”Hyvin mokattu” tai ”Ei hätää” ja jatketaan harjoitusta.


TUNNEHARJOITUS

(5 - 10 min)

Ryhmäläiset seisovat isossa piirissä. Opettaja näyttää oppilaille tiettyjä numeroita vastaavat liikkeet, esimerkiksi 1 = taputa käsiä iloisesti, 2 = irvistä viekkaasti ja 3 = seiso surullisesti. Opettaja sanoo kuuluvalla äänellä jonkin numeron välillä 1-3, jolloin oppilaat tekevät numeroa vastaavan liikkeen. Harjoitusta voidaan vaikeuttaa lisäämällä liikkeitä ja sanomalla numeroita nopeasti. Muita liikkeiden aiheita voivat olla esimerkiksi: • Nyrkkeile vihaisesti • Silitä hellästi • Halaa lämpimästi • Kävele väsyneesti • Hyppele innostuneesti • Liiku hermostuneesti

Lopuksi voidaan keskustella, miltä harjoituksen tekeminen tuntui ja oliko jokin tunnetila erityisen vaikea tai helppo näytellä. Vinkki: Voit lisätä tai vaihtaa liikkeitä.