Metode ved tekstanalyse

Religionsfænomenologi

- "det der kommer til syne"

Overordnet set arbejdes der på C-niveau ud fra den fænomenologiske metode. Religionsfænomenologien studerer religion med henblik på at finde lighedstræk mellem indholdet i forskellige religioner og måden deres tilhængere handler på. Ved hjælp af den fænomenologiske metode kan man finde frem til en form for fælles essens inden for religion, fx har ritualer i alle religioner stort set samme opbygning. I en fænomenologisk tekstanalyse vil man således fokusere på fænomenernes tilsynekomst og anvende de religionsfaglige begreber.

I undervisningen på C-niveau er der fokus på tekstforståelse og analyse. Ved at bruge den hermeneutiske tilgang, analyseres teksten som en del af den historiske/kulturelle/religiøse helhed, den repræsenterer. Her arbejdes der indholds- og begrebsanalytisk ord for ord alle relevante religionsfaglige begreber, holdninger, livsanskuelser o.l. og der perspektiveres til øvrig relevant viden om emnet indenfor samme religion og på tværs.

Kildekritik, dvs. hv. spørgsmålene, hvem, hvor, hvornår. Fokus på kildens ophavssituation og tendens. Hvad fortæller kilden? Hvad fortæller kilden ikke? Og hvorfor? Her er det centralt om kilden repræsenterer en indefra eller en udefra-synsvinkel. Og om afsenderen er repræsentativ for gruppen. Er det et elitært (præst/imam)eller et mainstream (menigheden)-perspektiv der formidles? (SE vedhæftede analysemodel for religion på C-niveau)

Indenfor religionsfaget arbejdes også ofte komparativt med at klassificere, systematisere og analysere religiøse fænomener som myte, ritual, offer, guder, arkitektur og adfærd. Her kan man fx. inddrage Ninian Smarts 7 dimensioner. (SE vedhæftede fil)

Arbejder man med et ritualanalytisk inddrages Genneps transitionsmodel (Se de vedhæftede fil)

Performative talehandlinger

En anden del af den fænomenologiske analyse interesserer sig for det religiøse sprog. Her kan man tale om performative sproghandlinger. Performative ytringer er talehandlinger, der har en virkning. En performativ ytring producerer en virkelighed i og med, den udtales.

Eksempelvis skabelsesberetningen (1. Mosebog kap. 1 v. 26-28)

Gud sagde: "Lad os skabe mennesker i vort billede, så de ligner os! De skal herske over havets fisk, himlens fugle, kvæget, alle de vilde dyr og alle krybdyr, der kryber på jorden" Gud skabte mennesket i sit billede; i Guds billede skabte han det, som mand og kvinde skabte han dem. Og Gud velsignede dem og sagde til dem:"Bliv frugtbare og talrige, opfyld jorden, og underlæg jer den; hersk over havets fisk, himlens fugle og alle dyr, der rører sig på jorden".

https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/1_Mos/1

Analyseeksempler

Herunder finder du forskellige analysemodeller og eksempler på tekstanalyser