De faglige mål på B-niveau

De faglige mål på Religion B - stx

inkl. feltarbejdet

Det har siden 2007 været muligt at vælge religion på B niveau på Aurehøj. Holdets størrelse varierer fra år til år, men ligger i snit på mellem 8-15 elever. I skoleåret 2014/15 oprettes 2 hold.

Hvor undervisningen på C-niveau primært er fokuseret på det fænomenologiske, er undervisningen på B-niveau teoretisk og metodisk. Der arbejdes med hovedværkslæsning, religionsetik, eksistentialisme, religionskritik, religion og samfund, integration og identitet.

I forårssemestret ligger feltarbejdet placeret. Projektrapporten kan udarbejdes enkelt- eller gruppevis (5 sider pr. elev) over et selvvalgt emne, dog helst med relation til det i undervisningen gennemgåede pensum.

Projektrapporten har oftest fokus på minoritetsreligioner i det danske samfund fx. Jehovas Vidner, Mormoner, Buddhisme, Indre Mission, Jødedom, Bahai, Scientology, Katolicisme

Faglige formål

"Gennem faget opnår eleverne viden om og forståelse af religionerne. De får indsigt i sammenhæng og spændingsfelter indenfor de enkelte religioner, mellem religionerne indbyrdes og i forholdet mellem religion og samfund.

Eleverne opnår forståelse for egne og andres holdninger på baggrund af religiøse eller sekulære traditioner, og tilegner sig forudsætninger for at tage stilling til og agere i forhold til de udfordringer, som religioner udgør i en moderne national og global sammenhæng.

Endelig bidrager faget til at udvikle elevernes studiekompetence ved faglig fordybelse og selvstændig anvendelse af religionsfaglig teori og metode!"

UVM 2007

Faglige mål og fagligt indhold

Eleverne skal kunne:

- redegøre for de centrale sider ved kristendom og islam samt hinduisme eller buddhisme, herunder disse religioners formative, historiske og nutidige skikkelser.

- redegøre for religiøse fænomener som myte, grundfortælling, kosmologi, eskatologi, ritual, åbenbaring, lære og etik.

- anvende religionsfaglig terminologi

- karakterisere, analysere og perspektivere tekster og andet dokumentarisk materiale

- fortolke og vurdere religiøse synspunkter og problemstillinger såvel udfra en religiøs selvforståelse som ud fra sekulære, herunder religionskritiske synsvinkler.

- formulere sig om væsentlige problemstillinger vedr. forholdet mellem religion og moderne, sekulære samfund i en global kontekst.

- formulere sig om etiske problemstillinger

- redegøre for og anvende religionsfaglige teorier og metoder

- analysere og vurdere en længere kompleks religiøs eller religionsfaglig tekst

- selvstændigt udarbejde og besvare en religionsfaglig eller en flerfaglig problemformulering

UVM 2007

Kernestof

- kristendommen set i globalt perspektiv, navnlig i dens europæiske og danske fremtræden; i arbejdet indgår tekster fra henholdsvis Det Gamle Testamente og Det ny Testamente, tekster fra kristendommens historie samt nutidige tekster.

- islam set i globalt perspektiv under inddragelse af dens europæiske og danske kontekst; i arbejdet indgår tekster fra Koranen, Hadith samt nutidige tekster.

- buddhisme eller hinduisme, herunder tekster fra dennes oprindelse og nutiden (obligatorisk)

- religionernes centrale fænomener og religionsfaglig terminologi og metode

- religionsvidenskabelig teori (fx.Durkheim, Weber, Loffland-Stark, Beckford, Glock, Berger, Otto, Giddens)

- hovedværkslæsning: en længere tekst af religiøs eller religionsfaglig karakter (fx. Johannes evangeliet, Bhagavad Gita, Hjertesutraen)

UVM 2007

Yderligere information

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Studieretninger-og-fag/Valgfag/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF08/Vejledninger/valgfag/080701_religion_B_valg_vejledning.ashx