Minoritetsreligioner

Fakta

Grundloven af 1849 indeholdt en bestemmelse om, at de fra folkekirken afvigende trossamfunds forhold skulle ordnes nærmere ved lov. Bestemmelsen blev gentaget i alle følgende grundlove og findes i dag i Grundloven § 69. En sådan almindelig lov er imidlertid ikke blevet gennemført, fordi man ikke har fundet noget egentligt behov herfor, og med en enkelt undtagelse er der ikke fra trossamfundenes side ytret ønske herom. Godkendelse af trossamfund hører under Social- og Integrationsministeriet, hvor det varetages af Familieretsafdelingen i Ankestyrelsen.

Trossamfund i Danmark

Minoritetsreligioner i Danmark er groft sagt alle andre religioner end den til Folkekirken knyttede. - Således det jødiske trossamfund, muslimske trossamfund, buddhismen, hinduismen, sikhismen, baha´i, Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, adventister, baptister,Indre og Ydre mission, Forn Sidr, Jehovas Vidner, Sathya Sai Baba, Scientology, Morsø Frimenighed etc.

Ved udgangen af 2011 fandtes der 133 anerkendte eller godkendte religiøse grupper og trossamfund i Danmark. De har det til fælles, at de har søgt om og opnået statens godkendelse, hvilket blandt andet giver dem ret til at udføre vielser med borgerlig gyldighed.

Anerkendt/Godkendt

Anerkendt trossamfund er et trossamfund som inden 1969 opnåede nogle særlige rettigheder, herunder ret til at udføre vielser med borgerlig gyldighed 'ved Kongelig Resolution'.

Godkendt trossamfund er en betegnelse for et trossamfund, som har ansøgt og opnået en særlig status, som bl.a. giver ret til at få bevilget præster eller anden religiøs autoritet inden for andre trossamfund, og at disse ledere kunne få tilladelse til at udføre vielser med borgerlig gyldighed.

I dag bliver trossamfund godkendt og ikke anerkendt. Trossamfund blev før 1969 anerkendt af kongen, men efter 1969 ophørte denne praksis, og trossamfund kunne herefter blive godkendt.

Center for Samtidsreligion (CSR) har udgivet en liste over Religion i Danmark 2014 - http://samtidsreligion.au.dk/religion-i-danmark/2014/ - Der er tale om en signifikant mængde af forskellige religiøse grupperinger, hvilket giver grundlag for at kunne sige noget generelt om religion i Danmark i dag.

Arbejdet med Minoritetsreligion på B-niveau