Kriss van Valnor

Je vader ging er al vandoor vóór je geboren was, je stiefvader doet niks liever dan je alle hoeken van de kamer te laten zien en je moeder is te laf om je te verdedigen. Met zo'n voorgeschiedenis tonen rechters al meer begrip wanneer ze over iemand moeten oordelen.

En een dergelijk levensverhaal krijgen we te lezen in dit eerste deel uit De werelden van Thorgal: Kriss Van Valnor. In album 28 uit de reguliere reeks offerde ze zich op zodat Aaricia, Thorgal en Jolan zich konden redden. Zoals elke Viking die sterft in de strijd, wordt zij hierdoor meegenomen door de Walkuren. Om toch een kans op een plaats in Walhalla te behouden, vertelt ze in dit eerste deel haar moeilijke jeugd voor het tribunaal.

Yves Sente put een heel solide verhaal uit de jeugd van een van de meest memorabele Thorgal-personages. We komen te weten wat Kriss ertoe gebracht heeft een bijna psychopatische persoonlijkheid te ontwikkelen. Een moeilijke jeugd is wel geen excuus (meer) om tot crimineel op te groeien, maar toch. Sente is nergens té melodramatisch. Integendeel, het verhaal is bijwijlen pakkend en zit boordevol actie. In het begin blijft Kriss Van Valnor nog om haar moeder, een echte sloor, bij te staan. Maar het lot heeft een ander pad voor haar in petto.