Troy

(in de reeks van Lanfeust)

Ook zijn er nog 5 serie's over Troy ontstaan zie ,

Cici van Troy - Trollen van Troy - Amazones van Troy -

Legende van Troy - Veroveraars van Troy

Het verhaal start wanneer Cixi onderweg is van Darshan naar Eckmül. Haar schip wordt overvallen door een sampanpiraat. Daar wordt ze door de Oyako, de piratenkapitein, bevrijd. De sampan is echter alleen bezet door een vrouwelijke bemanning. Ze nemen haar op en leren haar ook vechten met bijl, mes, zweep, enz. … om uiteindelijk een volwaardig lid te worden van de bemanning.

Het verhaal...

De toverkracht van Troy is al een paar eeuwen erg zwak in de woestijn van Delpont en om de eigen kracht te kunnen gebruiken heeft men een toverkrachtzender nodig. De echte wijzen van Eckmül hebben plaatsgemaakt voor huurlingen die hun capaciteit als zender verkopen en zich ingewijden van Eckmül noemen.

Het hoofdperonage heeft bij de start nog niet ontdekt wat zijn kracht is (eigenlijk niet echt verwonderlijk als er duur moet betaald worden om van magie gebruik te maken) en werkt als hulpje in de stallen van een 'karavansera' (een rustplaats voor karavanen op doorreis in de woestijn). Bij het overlijden van zijn moeder komt Tykko te weten dat zijn vader een berucht woestijnpiraat is en dat hij met de doden kan praten. Dit haalt z'n hele wereld op z'n kop. Een mysterieuze vrouw verschijnt in de dromen van de jonge held en doet hem op zoek gaan naar een verloren gewaande beschaving tot dewelke z'n moeder behoorde.

Zoals zovele goed lopende reeksen, kreeg ook het razend populaire Lanfeust van Troy na een paar jaar een paar spin-offs. De eerste was deze Trollen van Troy, waarvoor Troy scenarist Scotch Arleston zijn Askell, de Waterwereld-medewerker Jean-Louis Mourier aansprak. Het resultaat is een reeks die minstens even leuk is en minstens even goed getekend. Maar in tegenstelling tot de Lanfeust reeks, heeft de Trollen reeks tot nog toe nog niets aan kracht verloren. Elk deel is weer minstens even grappig als het laatste. Dit geldt zeker voor dit nieuwe album. Arleston heeft zich weer uitgeloofd in het uitdenken van zoveel mogelijk absurde humor, die dan nog steeds uitstekend lijkt te passen in het verloop van het verhaal. Als lezer rol je van de ene mop in de andere!

De Amazones zijn een beetje een apart verhaal. Het vindt wel plaats op de wereld van Troy maar dan op een plaats die we nog niet kennen. De archipel van de Questiaanse kust is het decor van dit vrouwelijk getint avontuur en begint wanneer een watertransport, waar Lynche voor werkt, wordt overvallen. De Amazones zijn huurlingen die trouw zijn aan hun opdrachtgevers en dit maakt dat ze elkaar tegenkomen en hun plichten moeten nakomen jegens hun baas, en elkaar daardoor gaan bestrijden. Na de opdracht is dit uiteraard andere koek.

Een van de machtigste conglomeraten in het bekende heelal, het Bloemenconsortium, heeft het voorzien op de planeet Troy. En iedereen weet: overal waar deze veroveraars faam en fortuin kunnen vergaren, gaan zij meedogenloos te werk. De reden van deze belangstelling? Een bijzondere bewoner van Troy, de Magohamoth...

Dit boek verhaalt van een tijd waarin het machtige Bloemenconsortium overal vandaan mensen met bijzondere talenten ontvoerde en deze bij wijze van experiment uitzette op Troy. De bedoeling was ze hun talent te laten ontwikkelen tot ware toverkracht. En dit alles onder het wrede toezicht van de Heer van Laack, de gewetenloze vertegenwoordiger van het consortium op Troy.

Dit is ook het verhaal van Witteblad, afkomstig van Stronk, die het talent bezat planten sneller te kunnen laten groeien, en dat van haar gemakzuchtige broertje Zuynn. En dat van Leander van Lyammon, die de lucht kon laten stollen, en dat van al die andere slachtoffers die aanvankelijk maar één doel hadden... overleven.