Thorgal

bestaat uit 5 Reeksen namelijk

Thorgal - De jonge jaren - Het ontstaan van de Werelden - Kriss Valnor en Wolvin

Doordat de bronnen van de planeet van het 'sterrenvolk' zijn uitgeput, proberen zij terug te keren naar de aarde waar zij oorspronkelijk vandaan kwamen. De missie mislukt, maar enkelen overleven het. Wanneer een van hen, Haynee, op een vlot op zee bevalt, is ze gedwongen het pasgeboren kind in een capsule aan de zee toe te vertrouwen. Het kind wordt gevonden door de Vikinghoofdman Leif Haraldson, die het "Thorgal Aegirsson" noemt, zoon van Aegir, gezondene van Thor. Hoewel Thorgal de laatste is (later blijkt dat er nog enkele anderen het ook overleefd hebben) van het sterrenvolk, heeft hij niet de speciale krachten van hen geërfd. Zijn zoon Jolan en zijn dochter Wolvin zijn daarentegen geen gewone kinderen. Wolvin kan met dieren spreken en Jolan, ook al heeft hij zijn krachten nog niet volledig onder controle, kan dingen laten verdwijnen en later ook doen veranderen. Thorgal kent zijn vrouw Aaricia al sinds hun jeugd. Hij houdt zielsveel van haar en wil niets liever dan rustig met haar en zijn kinderen samenleven. Maar zijn noodlot en de goden laten hem niet met rust. Aan de ene kant hebben zij hem lief, omdat hij een rechtvaardig man is met een goed hart, dapper en oprecht, maar aan de andere kant is hij meer dan een gewoon mens en heeft hij in zijn avonturen meer gedaan en is hij op meer plaatsen geweest dan welk mens ooit is toegestaan.

We ontmoeten Thorgal als jonge kwetsbare skald (troubadour) in het ijskoude noorden. Er heerst een hongersnood bij de Vikingen en Björn, de zoon van Gandalf, broer van Aaricia, heeft de leiding bij afwezigheid van zijn vader. Om de goden gunstig te stemmen beslist hij een mensenoffer te brengen en kiest daarvoor Thorgal uit. Juist op dat moment zwemmen, aangetrokken door het gezang van onze jonge skald, drie walvissen de kreek bij het dorp in. Thorgal ontdekt dat het eigenlijk om de drie knappe zussen Minkelsönn gaat, die betoverd zijn door de jaloerse godin Frigg. Hij vlucht met hulp van Aaricia om de drie zussen te bevrijden van hun betovering.

Het verhaal beslaat twee albums en wordt getekend door Roman Surzhenko en geschreven door Yann. Dit duo is ook verantwoordelijk voor de albums rondom Thorgals dochter Wolvin. Ook nu weer laten ze hun kwaliteiten zien. De tekeningen zijn van hoge kwaliteit en het scenario staat ook al een huis. Wat we zo leuk vinden zijn de subtiele verwijzingen naar personages en verhaallijnen uit de hoofdreeks. Zo is er bijvoorbeeld een klein rolletje voor Slive de IJskoningin, wat ons met plezier doet teruggrijpen naar deel 1 van de hoofdreeks

Op vraag van de (vele) lezers beslisten de makers van de reeks Thorgal een tijd geleden om het universum rond de

mythische stripheld verder te ontwikkelen. Zo beschrijven ‘De Werelden van Thorgal’ een reeks avonturen ‘tussen de lijnen’

van de moederreeks en dat volgens een inhoudelijke lijn die de scenaristen Yves Sente en Yann minutieus hebben uitgezet.

Dit rijkelijk geïllustreerde album – met onuitgegeven platen – doet aan de hand van een reeks gesprekken en interviews uit

de doeken hoe de auteurs en de uitgever dat alles in de steigers hebben gezet.

• De ontstaansgeschiedenis van ‘De Werelden van Thorgal’ uit de mond van de auteurs.

Je vader ging er al vandoor vóór je geboren was, je stiefvader doet niks liever dan je alle hoeken van de kamer te laten zien en je moeder is te laf om je te verdedigen. Met zo'n voorgeschiedenis tonen rechters al meer begrip wanneer ze over iemand moeten oordelen.

een een dergelijk levensverhaal krijgen we te lezen in dit eerste deel uit De werelden van Thorgal: Kriss Van Valnor. In album 28 uit de reguliere reeks offerde ze zich op zodat Aaricia, Thorgal en Jolan zich konden redden. Zoals elke Viking die sterft in de strijd, wordt zij hierdoor meegenomen door de Walkuren. Om toch een kans op een plaats in Walhalla te behouden, vertelt ze in dit eerste deel haar moeilijke jeugd voor het tribunaal.

Yves Sente put een heel solide verhaal uit de jeugd van een van de meest memorabele Thorgal-personages. We komen te weten wat Kriss ertoe gebracht heeft een bijna psychopatische persoonlijkheid te ontwikkelen. Een moeilijke jeugd is wel geen excuus (meer) om tot crimineel op te groeien, maar toch. Sente is nergens té melodramatisch. Integendeel, het verhaal is bijwijlen pakkend en zit boordevol actie. In het begin blijft Kriss Van Valnor nog om haar moeder, een echte sloor, bij te staan. Maar het lot heeft een ander pad voor haar in petto.

Wolvin, de dochter van Thorgal, is een bijzonder kind. Net als haar broer Jolan heeft ze een gave: ze kan met dieren communiceren. Terwijl Thorgal verre avonturen beleeft en moeder Aaricia het huishouden bereddert, heeft Wolvin onrustwekkende ontmoetingen in de omtrek van het dorp. Zo maakt ze in het eerste deel van deze spin-off kennis met een meute wolven die op de loer liggen voor verdwaalde reizigers. Even onbevreesd als haar vader trotseert Wolvin het gevaar. Ze ontdekt meer over zichzelf en hoe ze aan haar naam komt.