Bevoegdheid
Rechtvaardige Transitie

Klaar voor 2024 ? 
Klaar voor  2030  ?

Oproep in Halle :
"Naar een schepen voor rechtvaardige transitie"

Het aankaarten van dit thema in een vroeg stadium opent perspectief en kansen op dialoog.
Door het nieuwe idee om in Halle een schepen van rechtvaardige transitie in te voeren nu te lanceren, kan dit inspirerend werken bij de opmaak van lokale partijprogramma’s en voor de beleidsplanning in 2025.  

Kans

Op 13 oktober 2024 duidt de kiezer een nieuw stadsbestuur aan. 

De winnaars van stembusgang en coalitievorming kunnen daarna aan de slag om hun programmapunten te realiseren. 

Dat begint in 2025 met het uitschrijven van een meerjarenplan voor zes jaar lokaal beleid.

Wanneer burgers en organisaties willen wegen op dat beleid, dan staan ze best op tijd klaar met hun voorstellen. Met een ‘memorandum’, ‘prioriteitenlijst’ of ‘ambitienota’ dus.

Daarom komt de vraag om in de lijst van bevoegdheden van het nieuwe College van Burgemeester en Schepenen ook de bevoegdheid van ‘rechtvaardige transitie’ op te nemen niet te vroeg. 

Waarom ?


De periode tot aan de verkiezingen in 2024 is een kans om een constructieve bijdrage te leveren aan de lokale partijprogramma’s.  Bedoeling is niet om op te gaan in het lokale partijpolitieke spel op korte termijn, maar om te pleiten voor een cruciale extra hefboom voor het stadsbeleid op lange termijn.

Een grote groep van mensen, verenigingen, organisaties en belangengroepen staan achter de cruciale sleutelkwestie van een ‘rechtvaardige transitie’ en alle geledingen, sectoren en terreinen van de samenleving zijn betrokken.  Het voorstel van deze bevoegdheid overstijgt alle sectoren en beleidsdomeinen, vergelijkbaar met de bevoegdheid van ‘financiën’. Het is geen vage aanbeveling, maar een concrete maatregel en realistische doelstelling met een duidelijke en noodzakelijke focus.
Het gaat om de attendering voor een absolute topprioriteit in het lokaal beleid.