TREFDAG 9.11 HALLE

PERFORMANCES

Line-up Werelddoelen Dichters : Horen, Zien en Spreken

1. Ann Van Dessel is dichter en schrijfcoach. Haar poëziebundels worden uitgegeven door Uitgeverij P in Leuven. Ann is voortdurend op zoek naar vormen om poëzie van haar voetstuk te halen en terug aan de mensen te geven. Poëzie is van iedereen en iedereen is poëzie. Ann is een geboren verteller en geeft graag poëzievoordrachten. Meer info op annvandessel.com
2. Etienne Devisch. Ik ben altijd Etienne Devisch geweest, en dat zal zo blijven. Ik heb één bundel ‘Pagina’s’ in eigen beheer gratis uitgedeeld, want ik wil mensen niet doen betalen om van kunst te genieten: kunst is er voor iedereen. Sommige literaire (bekende en minder bekende) tijdschriften hebben al kortverhalen en gedichten van mij gepubliceerd, waarvoor dank. Momenteel schrijf ik een roman aangaande een levensechte gebeurtenis.
3. Herlinda Vekemans (Duffel, 1961). Debuteerde met poëzie in verschillende literaire tijdschriften. Bij PoëzieCentrum publiceerde ze vanaf 2005 vier dichtbundels. Twee daarvan zijn geïnspireerd door muziek: Buiging, over leven en werk van Dmitri Sjostakovitsj en Kwartet voor het einde van de tijd, over leven en werk van Olivier Messiaen. Ze geeft medisch, juridisch en academisch Engels aan studenten en biomedische onderzoekers van de KU Leuven.  
4. Alain Delmotte (1957). Debuteerde in 1983 met de bundel Sociaal realisme. In de jaren negentig publiceerde hij twee bundels afgeknotte, blanke poëzie: Grondbezit en Standplaats waar hij tegen de limieten van de taal aanbotst. Vanaf dan wordt het reflexieve in zijn teksten ingebed, zoals valt op te merken in Onderschrift 1, Lieve Wislawa en Verstekelingen waarin beschouwing en gedicht in elkaar vloeien. Hij koos resoluut voor het prozagedicht in de bundels Warhoofd, Voorstander zijn en Uit de lucht gegrepen (2013). Recente bundels: Warhoofds gekkenwerk, Warhoofds leerdichten 1. Hij recenseert poëzie, schreef essays over poëzie en weet zich op een podium met  gepaste articulatie en het nodige volume te verdedigen. Samen met zijn partner Herlinda Vekemans vormt hij een dichterspaar voor wie de poëzie een levensvoorwaarde is.  
5. Piet Deryckere. Geboren te Wevelgem 1948. Van 1963 tot 1969, studeerde aan het Sint-Lukas instituut te Schaarbeek, meubelontwerp en binnenhuiskunst. Was leraar tekenen en esthetica in het secundair onderwijs te Anderlecht. Poëzie en beeldende kunst heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in zijn leven.
6. Willy Dessers (geboren te Tongeren in 1950) speelde skiffle, folk en country bij The Green Briar Skiffle Group en met John Joris in zijn jonge jaren. Later werd dat geëngageerde muziek bij Les Ateliers Populaires en het Brecht Eisler Koor. Ondertussen speelt hij al meer dan dertig jaar bij de Brusselse folkgroep Emballage Kado. Hij kent dan ook enorm veel liedjes die hij ook solo kan brengen. Voor den brode werkte hij bij het GO!, Verder is hij een overtuigd syndicalist.
7. Hans Claus (Kortrijk, 1962). is directeur van de gevangenis van Oudenaarde en de bezieler van het project De Huizen vzw, dat ijvert voor kleinschalige detentiehuizen. Hans Claus schreef drie verhalenbundels en twee romans en werd genomineerd voor de Poëzieprijs Halle 2005. Hij publiceerde in het NWT, De Brakke Hond en Gierik. Bij Uitgeverij P publiceerde hij reeds 8 dichtbundels. In Dit is mijn lichaam, zijn meest recente bundel, kruipt hij in de huid van de terrorist, het monster waar wij niet meer mee kunnen praten. Voor Hans Claus is kunst geen therapie, maar noodzakelijk en onvermijdelijk. 
8. Roger Nupie publiceerde de dichtbundels Ivoren Weemoed, Zo verander je van lichaam, Abrikozen voor Ali en Lichthaus/Lighthouse (drietalig). Voor het programma De mooie man met de mooie ogen van theatergezelschap Meneer Zowenzo vertaalde van hij poëzie van Charles Bukowski. Vertaalde ook dichters uit Ghana voor het project Wereldpoëzie van Eigen-Zinnig.  Hij leest voor de Mondiale Trefdag vertalingen van gedichten van de Brits-Somalische dichteres Warsan Shire.
9. Els Moors, Dichter des Vaderlands. Haar poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons, genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Zij schreef ook een roman, Het verlangen naar een eiland (2008) en de verhalenbundel Vliegtijd. De dichtbundel Liederen van een kapseizend paard werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs 2015 en met de Prijs Letterkunde van de provincie West Vlaanderen. Els Moors is docent Creative Writing in Brussel, Antwerpen en Arnhem ArtEZ en redacteur van het literaire tijdschrift nY . Sinds 2016 is zij een van de Nederlandstalige dichters in de poule van het ambitieuze, Europese poëzieproject Versopolis. 
10. Lisa De Vos studeert aan het Heilig-Hart & College in Halle en  is de jongste klimaatactiviste en -spijbelaarster van het gezelschap. Zij nam reeds deel aan een 7-tal klimaatbetogingen. Zij voert samen met Natasja Van Overstraeten, studente verteltheater aan de Servaisacademie in Halle, een act op geïnspireerd op de klimaatsong van Els Moors.
11. Katia Van Cauwenberghe uit Oostende is een levenslustige duizendpoot met een brede interesse. Ze geeft halftijds integratiecursus aan buitenlandse mensen.  Daarnaast is ze actief als natuurgids, basgitariste bij rockcoverbands én schrijfster van 4 boeken en een aantal gedichten.. Vorig jaar signeerde ze voor de 1ste keer op de Antwerpse Boekenbeurs bij uitgeverij Het Punt. www.katiavancauwenberghe.be
12. Miguel Angel Estrada Romero. Geboren in La Paz, Bolivia. Studeerde aan Unidad Educativa San Jorge, La Paz en de  Universidad de Negocios Isecin in Mexico-stad.  Is ondervoorzitter bij het Integratiepact 30 oktober 2017 tot op heden. Het integratiepact heeft als doel het bestrijden van directe en indirecte discriminatie.. Woont in Lembeek. Samen met Karl Kryf bespeelt hij de Charango, een vijfkorig snaarinstrument uit Zuid-Amerika, dat lijkt op de Spaanse vihuela, Oorspronkelijk gemaakt van de rug van een gordeldier, maar na (1980) hebben de meeste charango's een houten klankkast. 
13. Jacques Otterspeer. Geboren in Rotterdam in 1952. Maakte zijn middelbare school af in Brussel tussen 1960-1971. Studeerde filosofie in Leiden (1971-1976). Daarna werkte hij als lector bij een uitgeverij. Verhuisde in 1981 naar Duitsland. Publiceerde in Raster, Zeeuws Tijdschrift, Brutaal en Portulaan (met NvO). Werkte mee aan een publicatie van het CBK Zeeland (Dubbelganger). Werkte 30 jaar lang in sociaal-psychiatrische instellingen. Schreef toneelstukken in het Duits (Haftschaden, Die Tage in Remswill, Miller-Piepen Down Under, Interludium) en organiseerde theateropvoeringen met levenslange gevangenen. Volgde een cursus cultureel management en verleent sindsdien zijn medewerking aan projecten rond kunst.
14. Andreas Geiss. Verwekt in New York, USA, in de schaduw van het Vrijheidsbeeld en met op de achtergrond  ‘Kind of Blue’ van Miles Davis. Geboren aan de Muur in Berlijn. Opgegroeid in Zwabenland, verdere avonturen in Engeland, Zwitserland en Uribistan. Niet getrouwd, heeft 1 dochter. Leraar, acteur, musicus op diverse instrumenten. Specialiteit: alleen aan  vrienden laat hij zien hoe hij over het water kan lopen. Zoekt momenteel een nieuwe job.
Nicole Van Overstraeten
'Als medewerker van de Mondiale Trefdag en gedichtencurator heeft men mij gevraagd het creatieve gedeelte, de ‘performances en in het bijzonder de optredens van de dichters’ vorm te geven.'
Nicole Van Overstraeten uit Halle is opgenomen in de bloemlezing  'De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten' (SAMENSTELLING : ILJA LEONARD PFEIJFFER) :
‘ach, in een gesprek worden bloemennamen niet meer/ genoemd, de namen van bomen, mist of regenwolken’
Tijdens de mondiale Trefdag zijn er elk uur performances te beleven.  
Aangrijpend. 
Aanstekelijk.
To the point.
Horen, Zien en Spreken.
Werelddoelen Dichters !
 #17DoelenPoëzie 

Nicole Van Overstraeten : 'POËZIE is verzet'

Op 9 november 2019, tijdens de Wereldmaand, organiseert het burgerplatform Mondiaal Halle een ontmoetingsdag met als titel ‘Mondiale Trefdag’ in het teken van de urgente werelddoelen van de Verenigde Naties, de SDG’s of Sustainable Development Goals. De hele dag (vanaf ± 10u. tot ± 18u.) worden debatten en gesprekstafels ingericht, afgewisseld met creatieve momenten, ingevuld door dichters, musici en performers. Als medewerker van de Mondiale Trefdag en gedichtencurator heeft men mij gevraagd het creatieve gedeelte, de ‘performances en in het bijzonder de optredens van de dichters’ vorm te geven.Om een antwoord te vinden op de kernvraag of kunstenaars en dichters zich ook betrokken kunnen voelen bij grote maatschappelijke uitdagingen, wil ik verwijzen naar een artikel geschreven door Ramsey Nasr (stadsdichter van Antwerpen in 2005) en gepubliceerd in MO, een Nederlands tijdschrift voor onafhankelijke journalistiek over wereldnieuws, ontwikkelingssamenwerking, globalisering en de klimaatcrisis. Ik citeer:‘Vroeger was het woord engagement een vies woord voor wie met poëzie te maken had. Het betekende partij trekken. Dat is vaak fout gelopen, want de ideologie waarvoor schrijvers dan partij trokken, bleek achteraf verantwoordelijk voor strafkampen, verbanningen of onvrijheid. Vandaag betekent engagement in de poëzie dat je in de wereld staat en rondkijkt, dat je betrokkenheid opbrengt voor wat er met de wereld en de mensen gebeurt, dat je de stemmen van de verschillende betrokkenen laat weerklinken in de taal van het gedicht’. En: ‘Poëzie kan zich gelukkig meer permitteren dan de politiek. Gedichten kunnen over politieke of maatschappelijke breuklijnen heen mensen beroeren. Poëzie is immers altijd meerduidig en het verzet zich tegen de eendimensionale lezing van eender welke ideologie. In die zin kan poëzie aanzetten tot twijfel en nuance, op voorwaarde dat de lezer daarvoor open staat.’Voor De Mondiale Trefdag 2019 in Halle nodigden wij dichters en performers uit, afkomstig uit Halle en omgeving. Maar ook performers uit alle delen van Vlaanderen en zelfs uit het buitenland zijn bereid gevonden om naar onze geliefde stad te reizen om met hun aanstekelijke acts, die niemand onberoerd zullen laten, ons duidelijk te maken dat zij pal achter de urgente maatschappelijke ontwikkelingsdoelen (SDG’s) staan. Zij tonen hiermee hun betrokkenheid en hun streven om impact te hebben op de economische, ecologsche, sociale en politieke ontwikkelingen van ons huidig maatschappelijk bestel.

9.11 VOORMIDDAG

Ann Van Dessel  / Etienne Devisch

Herlinda Vekeman / Alain Delmotte

Piet Deryckere / Willy Dessers

9.11 NAMIDDAG

Hans Claus / Roger Nupie

Els Moors, Dichter des Vaderlands

Katia Van Cauwenberghe / Miguel Estrada / Karl Kruyf

Jaak Otterspeer / Andreas Geiss