Lekker lokaal winkelhieren

Lekker lokaal winkelhieren

Lene & co

16 november 2020

“Koop lokaal!” Tijdens deze bevreemdende Corona-crisis wordt massaal opgeroepen om lokale handelaars te steunen en bij hen - al dan niet essentieel - te “winkelhieren”

Geen probleem voor ons! Al langer proberen wij te letten op ons consumptiegedrag, door stil te staan bij waar en hoe we winkelen, wat de oorsprong en kwaliteit is van de producten en wat pakweg het traject is dat zo’n product heeft afgelegd.

Zo deden we tot een aantal jaren geleden uit gewoonte onze aankopen meestal in de supermarkt. Handig toch? Je hoeft maar één winkel te bezoeken en je haalt in één beweging alle het nodige in huis? Maar, we begonnen ons gaandeweg toch enorm te storen aan de verpakkingen en de grote hoeveelheden plastic die er zo dagelijks in onze vuilniszak terecht kwamen. Bovendien, smaken asperges uit Zuid-Amerika, bieslook uit Israël, boontjes uit Kenia of appels uit Nieuw-Zeeland even lekker eens je je ervan bewust bent welke reis deze producten hebben afgelegd - hallo ecologische voetafdruk?-, terwijl we hier, in het juiste seizoen, volop van minstens even smaakvolle varianten kunnen genieten?

We hebben - het moet gezegd - hierbij het geluk en de luxe dat onze (groot)ouders elk een mooie moestuin hebben en dat de opbrengst daar zodanig overvloedig is dat wij er zelf niet aan hoeven te beginnen. We offeren ons dan ook graag op om hun periodieke - maar systematische - overproductie aan variëteiten sla, tomaten, courgettes, boontjes, kolen & pompoenen mee weg te werken. Ik geef toe, het kost wel enige inspanning om al die ladingen verse biogroenten, die telkens in vlagen gezamenlijk oogstklaar zijn, vlot verwerkt te krijgen in een doorsnee ‘druk-druk-drukke’ werkweek. Maar, deze authentieke terroir-producten zijn echt heel smaakvol, én ze hebben vaak een leuke, wat creatievere vorm of afmetingen dan de saaie standaard bakjes-groenten die je doorgaans in de supermarkt vindt. 

Ons vlees kopen we in de hoeveslagerij, of minstens bij een plaatselijke slager, onder het motto: minder maar kwalitatiever. En op aansturen van Hannelore lassen we wekelijks zeker één vegetarische dag in, een win-win situatie die ons helpt om de familiale terroir-productie vlot onder controle te houden. 

Sinds kort hebben we via onze tieners “TooGoodToGo” ontdekt. Dat is een hip online platform dat huishoudens en bedrijven wil helpen in de strijd tegen voedselverspilling. Via een handige app kan je heerlijke producten redden die de lokale handelaar aan het einde van de dag overhoudt. Je koopt altijd een door de handelaar samengesteld pakketje tegen de beste prijs én je doet zo meteen iets goeds voor de planeet. Dus, af en toe laten we ons dus door zo’n ‘blind date’-bestelling verrassen voor een meestal niet alledaags avondmaal.

Hoe zit dat met onze andere (non-food) aankopen? Ook hier gaan we in principe eerst “traditioneel” op zoek in de plaatselijke handel. Maar, het is tegenwoordig wel héééél gemakkelijk, vaak goedkoop en dus zeer verleidelijk om zaken via het internet aan te kopen. In een paar klikken wordt je pakje binnen de kortste keren uit China of de VS netjes aan huis geleverd. Handig toch? Toch zullen wij, zelfs nu vele winkels tijdelijk gesloten zijn, onze uiterste best doen om toffe eindejaarscadeautjes van de plaatselijke handelaars - of hun webshop - duurzaam te winkelhieren en onder onze kerstboom te leggen. 

Jij doet toch ook mee met ons?

Lene & co

'Genieten van de seizoenen, met de groenten van oma en opa hun moestuin.'

'Lekker van eigen kweek,
met meer dan één gezondheidsvoordeel.'

'Winkelen in de buurt of winkelhieren, ook door te klikken op een handige app.'

'Verantwoorde consumptie en productie' #SDG 12