1 november 2021
Kick OFF
Maandag 1 november 2021 Grote Markt stad Halle
Kick off Greta Thunberg Estafette.
Aftrap door 'eerste burger' van Halle Bertrand Demiddeleer, voorzitter gemeenteraad stad Halle.
Gelegenheidstoespraken door Nicole Van Overstraeten en Miguel Angel Estrada Romero.
Zie hier verder voor verslag.
In aanloop op de Greta Thunberg-estafette in Halle die start op 1 november schrijft Nicole Van Overstraeten hier een wekelijkse column.
Zie hieronder de wekelijkse columns: 'aftellen met Nicole'.
1 november is ook de dag dat de klimaatconferentie in Glasgow start met een samenkomst van de wereldleiders.
1 november is ook de dag dat de klimaatconferentie in Glasgow start met een samenkomst van de wereldleiders.
Zondag 30 oktober
14.30u
Aftellen met Nicole
Als de mannen komen zal ik tegen mijn dochter zeggen:
steek jezelf in brand (Warsan Shire)
nog bestijgen ze woest mijn goddelijk lijf
nog sluipt hun hunker sidderend over mij
ik word langzaam een grote holte, een reuze
opening, een eindeloze zwarte trechter
(in mij wonen slangen, hagedissen, schorpioenen)
mijn lichaam deint uit, maakt plaats voor meer
mijn borsten glimmen, mijn buik is als leem
gezeten op mijn stenen voetstuk baal ik
van barbaarse bewegingloosheid. ik wou altijd
licht zijn, maar nooit was ik zo zwaar
(uit het gedicht ‘moeder’, NVO)
*
Al enige dagen is het opnieuw alle hens aan dek! In kranten en tijdschriften wemelt het van hotspots, artikels over de ‘knelpunten’ of ‘problemen’ in onze samenleving. En dat zijn er blijkbaar veel...
Ik noteer hier enige titels, geplukt van mijn app vrtNEWS:
PFOS-vervuiling: 3M in Zwijndrecht moet gedeeltelijk dicht. DM, 29 oktober 2021
Inflatie klimt boven 4 %, het hoogste niveau in 13 jaar: energieprijzen zijn de grote boosdoener. DM, 28 Oktober 2021
Mondmaskerplicht in Brusselse basisscholen heeft duidelijk effect. BRUZZ, 28 oktober 2021
Dit laatste bericht is wel het meest urgente. Niet alleen het welzijn van kinderen wordt bedreigd, ook de scholen, de horeca, de fitnesscentra, de bedrijven en instellingen bevinden zich op dit ogenblik in een precaire situatie. Zullen zij hun activiteiten kunnen voortzetten of moeten nog strengere maatregelen worden getroffen dan deze voorgesteld door het overlegcomité van 26 oktober 2021?
Nota: In de Brusselse scholen is het mondmasker in het vijfde en zesde studiejaar nooit weggeweest. Blijkbaar hebben de coronacijfers in Vlaanderen en Wallonië de Brusselse ingehaald: de drie gewesten zitten nu niet ver meer van elkaar en dus is het normaal dat de maatregelen betreffende het mondmasker op school gelijkaardig zijn in het hele land.
*
Terwijl ik kranten en tijdschriften, verspreid over de vloer van mijn werkkamer, in stapeltjes verdeel (de bedoeling is dat ze in de kartonnen doos in de vestibule terechtkomen - vrijdag worden papier en karton opgehaald), valt mijn oog op een artikel dat een paar dagen geleden een diepe indruk op mij heeft nagelaten:
De Morgen sprak met Nobelprijswinnaar Denis Mukwege:
‘Ook bij jullie steeg femicide tijdens de pandemie’
Het is een stevig artikel, van meer dan 3000 woorden, met een aantal foto’s van Denis Mukwege. Ik heb dit artikel meer dan één keer doorgelezen! Denis Mukwege, wereldberoemde chirurg uit de Kivu-streek in Congo, behandelde in zijn Panzi-hospitaal in Bukavu sinds het jaar 2000 vele tienduizenden vrouwen met verwondingen van seksueel geweld. In zijn adembenemend boek De kracht van vrouwen weet hij de verhalen van ‘overlevers’ van verkrachtingen in Oost-Congo te verbinden met deze van lotgenotes in de hele wereld, van Erbil tot Seoel, New York, Parijs en Brussel.
Denis Mukwege: ‘Helaas moet ik zeggen dat het geweld nog altijd voortduurt in de conflictzones van Congo’, zegt hij. ‘Iedereen denkt dat het ergste voorbij is sinds het vredesakkoord van 2002, maar niets is er minder waar. De brutaliteit neemt alleen maar toe’.
Wie zegt: oorlog en geweld, zegt ook femicide. De daders komen uit alle gewapende groepen, ook het regeringsleger. ‘Daarin werden na het vredesakkoord van 2002 ook ex-rebellengroepen opgenomen, maar zolang men geen doorlichting doet naar wie daar deel van uitmaakt, blijft ook een deel van het leger gevaarlijk. Er moet worden nagegaan of en wie misdaden heeft begaan, waarna sancties moeten volgen. Wie verkrachtte of moordde, moet verantwoording afleggen. Helaas is ons huidige leger een mix van gewezen kindsoldaten en generaals die nooit naar de militaire school gingen. Ons leger is niet in staat haar burgers te beschermen.’
Oorlog is dus in de meeste gevallen de oorzaak van het geweld, vooral bij volkeren waar de wetten en de rechtspraak niet toegepast worden. Dikwijls zijn dit ook landen, die jarenlang onder het juk van kolonisatoren hebben geleefd en volledig gedestabiliseerd zijn. Congo kan nog altijd geen rechtsstaat worden genoemd, ondanks inspanningen van de huidige president Félix Tshisekedi en zijn echtgenote, die onder andere een online conferentie organiseerde met Denis Mukwege en de ‘overlevenden’.
'Zolang er geen gecoördineerd vervolgingsbeleid is, zullen allerlei gewapende groepen ons blijven vertrappelen. Hun seriële verkrachters doen bij ons nu gewoon door, zoals Dutroux bij jullie ook pas gestopt werd door politie en justitie’, besluit Denis Mukwege.
Denis schreef zijn boek ook voor de mannen. ‘Het is mijn wens dat dit boek niet alleen wordt gelezen door vrouwen maar ook door mannen, zodat ze beseffen dat er nog veel inspanningen moeten worden gedaan om de vrouw als gelijke te behandelen’.
Een cultuuromslag is nodig, niet alleen in Afrika, maar over de hele wereld – en dus ook bij Westerse gesprekspartners:
‘De opvoeding moet veranderen. We moeten ons afvragen of we voldoende praten met onze jongens over wat verkrachting betekent. Zeggen we hen genoeg dat een seksuele relatie begint met het vragen van instemming aan je partner? Hoeveel mensen die ons gesprek gaan lezen, kregen dit aangeleerd via hun ouders? De meesten zullen het pas gaandeweg geleerd hebben, terwijl het toch deel uit zou moeten maken van de basiswaarden die je meekrijgt van thuis uit… Hoeveel vaders hebben gesprekken over seksualiteit en mannelijkheid met hun zonen? Te weinig, en dat terwijl veel samenlevingen de mannelijkheid wel nog onevenredig verheerlijken. Veel jongens moeten echt nog leren dat een vrouw volstrekt gelijke rechten heeft voor de wet, maar begin daar maar eens aan als je ziet dat ze zelfs bij jullie nog steeds niet op gelijke voet staan.’
*
Tenslotte: dit is mijn twaalfde en laatste column van Mondiaal Halle 2021. Moet zeggen dat ik aan het schrijven veel plezier heb gehad, alhoewel het ook een hele ‘opgave’ was. In totaal plus of meer 10790 woorden, titels en aantekeningen bijgerekend.
Maar 1 november is het klimaatconferentie in Glasgow. De klimaatcrisis, samen met de pandemie, de oorlogen, de kloof tussen arm en rijk, het racisme, de uitbuiting van de zwakkeren, is ongetwijfeld dé hotspot van deze tijd. De ‘wereldproblemen’ staan niet los van elkaar, maar zijn complementair, vloeien naadloos in elkaar over.
De trein met deelnemers aan de VN-klimaattop COP26 in Schotland is zaterdagochtend vertrokken. Ze reizen met de trein, niet met het vliegtuig. Via Rotterdam, Brussel en Londen gaat de reis naar Glasgow. Aan boord deelnemers uit 28 Europese landen, ook Europarlementariërs en vertegenwoordigers van ngo’s als Oxfam!
Aantekeningen
Warsan Shire, geboren op 1 augustus 1988, is een Britse schrijver, dichter, redacteur en leraar, geboren uit Somalische ouders in Kenia. Haar poëzie was oa de inspiratiebron voor het ’visual album’ Lemonade van Beyoncé (2016). De titel van mijn column is een pamflet uit de bundel Our Blue Bodies (2015).
Dr. Denis Mukwege werd in 1955 geboren. Hij wordt gezien als ’s werelds meest toonaangevende expert in het behandelen van verkrachtingsletsel. In 1999 richtte hij in Bukavu het Panzi-ziekenhuis op, waar dagelijks tientallen slachtoffers van seksueel geweld worden behandeld. Voor zijn werk kreeg Mukwege de Sacharovprijs voor de mensenrechten, en in 2018 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.
De Morgen sprak Nobelprijswinnaar Denis Mukwege: ‘Ook bij jullie steeg femicide tijdens de pandemie’. Maarten Rabaey, interview Denis Mukwege, De Morgen, 27 oktober 2021.
Nicole Van Overstraeten
Zondag november 2021, 14u30u.
Zondag 23 oktober
14.30u
Aftellen met Nicole
Ceci n’est pas arrivé près de chez nous
soms denk ik echt dat ik een vreemdelinge ben.
een morsige illegale immigrante. wat een leven
met een mens doet. per slot van rekening heb ik
alleen maar bewondering voor mensen die vrijwillig
iets voor anderen doen. zich inzetten voor
een goede zaak. dat is pas klasse.
(Uit het gedicht ‘klassenstrijd’, NVO)
Mij ‘voelen als een illegale immigrante’: dat is mij vorige week min of meer overkomen, haha! Althans wat het gevoel van uitzichtloosheid betreft. Ik was al veertien dagen zwaar verkouden, moest al mijn afspraken afzeggen. Voelde mij als een schipbreukelinge met een ‘kopvalling’. Moest proberen er van ‘af’ te raken, anders was het met mij gedaan. Dacht ik. Dus: eucalyptusthee drinken, hoestsiroop slikken op basis van vlier en tijm, ‘s nachts slapen met een doorgesneden ui op mijn nachttafeltje. Argh! Mijn kamer geurde naar uiensoep, maar oh wonder, vandaag voel ik me stukken beter!
Tijdens het uitzieken kon ik lezen naar believen. Diep onder de wol kroop ik in de wereld van Kouplan, de hoofdpersoon uit de roman ‘De lucht is van ons allemaal’ van de Zweedse auteur Sara Lövestam. Als een boek goed geschreven is, heeft dit op mij soms het effect van een metamorfose: ik vereenzelvig mij met de personages en voel me even gelukkig of ellendig als zij.
Kouplan is een illegale vluchteling uit Iran, die in mensonwaardige omstandigheden leeft onder een brug in Stockholm, samen met twee drugsverslaafden, Oma en Will. Hij is eigenlijk een vrouw, die zich wil laten ombouwen tot man, maar door de situatie waarin hij is terechtgekomen moet hij beroep doen op een illegale ‘provider’ van hormonen. Hij moet zijn borsten inbinden om toch te kunnen doorgaan voor een man.
Van beroep is Kouplan journalist. Hij slaagt erin een soort ‘job’ als privédetective te krijgen: een zekere Ulrika vraagt hem haar man Håkan, een advocaat, te schaduwen omdat zij hem verdenkt van ontrouw. Maar uiteindelijk is er iets totaal anders aan de hand: Håkan is na zijn ontslag bij een gerenommeerd advocatenbureau drugskoerier geworden. Hij smokkelt heroïne uit Thailand die dan door dealers in de rijke landen wordt verspreid…
Uit plaatsgebrek kan ik niet de hele intrige vertellen, maar moet zeggen dat ik helemaal opging in dit verhaal. Kouplan is geen loser, maar een sterke, intelligente, creatieve en vindingrijke jongeman. Je moet het maar doen, zeg ik altijd: uit een gevaarlijk land wegvluchten en dan proberen een nieuw bestaan op te bouwen in een land met een totaal andere cultuur. De moeilijkheden die vluchtelingen ondervinden om te overleven zijn soms onoverkomelijk!
Natuurlijk, wat ik hierboven (be)schrijf is (maar) literatuur. Niet te vergelijken met ons ‘leuke’ leventje hier, waarbij wij al ‘kapseizen’ bij een verkoudheid.
Enige jaren geleden echter liep ik, na een reünie op mijn vroegere school, door de hal van het Noordstation in Brussel. Ik had een ‘verkeerde’ ingang gekozen (het had gesneeuwd en de trappen van de grote ingang waren glad) en kwam terecht in ‘de Zwarte Zee’. Ik verontschuldig mij voor deze groteske metafoor, maar toch schrok ik mij een ongeluk. Ik moest over tientallen mensen heenstappen, die op de grond in slaap waren gevallen. Ik kon mij voorstellen, hoe al die donker gekleurde mensen (zij zagen er ellendig, ziek, hongerig, moe en verwaarloosd uit) daar op die plek overnachtten. Ze sliepen op de grond, op stukken karton, op een stapel vuile dekens. Het gehandicaptentoilet was hun badkamer. Sommigen zaten de hele dag verkleumd met drieën op een bankje en wisselden af met drie andere losers. Mensonterende, onwaardige toestanden. En dat was nog vóór het debacle in het Maximiliaanpark, nog vóór de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais.
Wij kunnen zeggen: ‘Ceci n’est pas arrivé près de chez nous’ en onze ogen sluiten, bang als we zijn dat ons comfortabele leven wordt gestoord door akelige verhalen. Brussel is maar 15 kilometer bij ons vandaan. De ellende is er zeer actueel: vandaag nog, 23 oktober 2021, worden tientallen asielzoekers terug de straat opgestuurd. De werknemers van het Klein Kasteeltje hebben al gestaakt op maandag 18 oktober: te weinig plaats, te weinig personeel.
In een recent artikel (De Morgen 23 oktober 2021, 06.30u) van Elias Van Dingenen, coördinator Vluchtelingenwerk Vlaanderen, wordt staatssecretaris Sammy Mahdi op de vingers getikt:
Waar we moeilijker begrip voor kunnen opbrengen, is het feit dat de staatssecretaris de hete aardappel voor een te reactief beleid doorschuift naar bepaalde groepen asielzoekers die volgens hem eigenlijk “niets te zoeken hebben in de opvang”.
…
We begrijpen niet wat de staatssecretaris denkt te bereiken met mensen toegang tot opvang te ontzeggen. Een dak boven je hoofd hebben is tot nader orde een mensenrecht. Wanneer asielzoekers en vluchtelingen verder trekken binnen de Europese Unie, komt het net vaak omdat ze situaties van dakloosheid ontvluchten. Iemand die op straat staat, gaat in overlevingsmodus, leeft van de ene dag tot de volgende, op automatische piloot.
…
Als we belangrijke lessen uit de covidcrisis kunnen trekken, is het ten slotte dat 24-urenopvang niet duurder is dan noodopvang en een veel ingrijpender effect heeft om mensen in staat te stellen hun leven terug in handen te nemen. Als je met iemand een grondig gesprek over terugkeer kan en moet voeren, is het best dat deze persoon nog niet met de rug tegen de muur staat.
Het Belgische asielsysteem heeft geen nood aan nóg meer poortwachters. Het heeft nood aan zuurstof en gemotiveerde sociaal werkers. Geef de werknemers aan het Klein Kasteeltje de ruimte om hun werk als begeleider naar behoren uit te voeren. De resultaten zullen volgen.
Ball’s in your court, Mr Mahdi.
PS: In Halle heb ik nog geen migrant ontmoet die onder een brug slaapt. Misschien zijn er wel. Toch nog geen berichten daaromtrent tegengekomen. Ben even op de site van de stad Halle gaan surfen, om te kijken of asielzoekers hier behoorlijk worden opgevangen. Ik vond deze informatie: vluchtelingen worden opgevangen door LOI, een lokaal opvangsinitiatief, beheerd door het OCMW, in opdracht van FEDASIL. De pastorie van Buizingen werd aangekocht om onderdak te bieden.
Aantekeningen
https://www.halle.be/menu/zorg-en-ondersteuning/opvangcentrum-voor-vluchtelingen
NICOLE VAN OVERSTRAETEN
Zondag 23 oktober, 14.30u.
Sammy Mahdi
Boek
Sara Lövestam
Klein Kasteeltje
Zondag 16 oktober
14.30u
Aftellen met Nicole
OLD SCHOOL - NEW SCHOOL
Onderwijzen is een van de belangrijkste beroepen in de samenleving
(Stefan Hertmans)
*
In de zomer hadden wij een afspraak met ons nichtje uit Londen. Zij was op werkbezoek, samen met haar man, die een bijzondere opleiding psychotherapeut volgde. Tot mijn grote verbazing zonderde hij zich een tijdje af voor een therapiesessie, met ZOOM op de laptop, terwijl wij gezellig bleven keuvelen en koffiedrinken in de patio van een hotel in het centrum van Brussel. Haha, gaat dat tegenwoordig zó, dacht ik bij mezelf. Wat voelde ik me ouderwets, zo Old School!
Maar ik ben me bewust dat de digitalisering van de maatschappelijke interactie een feit is. Voor een geneesmiddelenvoorschrift kun je bijvoorbeeld telefonisch onderhandelen met je huisdokter. Het ‘papiertje’ wordt automatisch naar de computer van je apotheek doorgestuurd. Bankverrichtingen gebeuren bijna allemaal digitaal. Vele filialen worden gesloten omdat loketten niet meer nodig zijn.
Ook het onderwijs wordt meer en meer gedigitaliseerd. Leerkrachten hebben afstandsonderwijs moeten leren toepassen tijdens de corona crisis. Nu de lessen weer fysisch worden georganiseerd, blijft de computer in vele disciplines de kern van het lesgebeuren. Helemaal New School dus! Maar of deze ‘koele’ revolutie de kwaliteit van het onderwijs, of liever: de communicatie tussen leerkrachten en leerlingen, heeft bevorderd, dat is de vraag.
*
De eerste week van september kuierde ik in de namiddag door de Halse binnenstad. Op de marktjes, op houten bankjes, op de rand van bloembakken, op voetpaden (en wellicht ook op de stenen banken in het Elizabethpark), zaten of ‘hingen’ jongeren. Zij leken de kalmte zelf. Er was niet veel lawaai. De jonge mensen leken blij te zijn opnieuw met hun vrienden op stap te kunnen gaan. Zij hadden blijkbaar niets ‘te doen’. En binnenkort zou de mondmasker plicht worden afgeschaft! Hoera, daar kwam een topjaar aangerold.
Maar sinds de opening van het nieuwe schooljaar wordt de onderwijswereld dooreengeschud met beloftes, nieuwe richtlijnen, voorstellen en zelfs ‘revoluties’. Met onrust en strubbelingen tot gevolg.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verklaarde dat zijn Vlaamse regering wil besparen op onderwijs. Ondertussen is bekend dat de totale som van deze besparingen 112 miljoen euro bedraagt. Minder geld voor graduaatopleidingen, minder subsidies voor onderzoek én leerkrachten sneller aan het werk krijgen. De besparing van 112 miljoen euro in het onderwijs maakt veel reacties los. ‘Dit is bitter’, zegt onderwijskoepel OVSG.
Onlangs beloofde de Vlaamse regering nochtans in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) 188 miljoen euro extra middelen. En dan krijg je plots te horen dat bespaard moet worden!. ‘Dan lijkt het er toch sterk op dat ons dingen beloofd zijn zonder dat de cheque gedekt was. Dit kun je toch moeilijk vooruitziend beleid noemen?’
Om meer zicht te krijgen op hoe onze leerlingen presteren wil de Vlaamse regering vanaf 2024 centrale toetsen invoeren voor wiskunde en Nederlands. Ben Weyts stelde deze maatregel voor als een ‘revolutie’. Elke leerling zal tijdens zijn schoolcarrière vier keer zo’n toets afleggen: in het vierde en zesde jaar, zowel in lager als secundair. Met uitzondering van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) is niemand ervoor gewonnen om de resultaten bij de overheid te laten belanden.
Tenslotte zijn er ‘geruchten’ dat de zomervakantie zal worden ingekort.
De kritiek op Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) groeit zienderogen. Niemand in het onderwijsveld begrijpt hoe de regering kan besparen op een sector waar de noden torenhoog zijn. Noden die bovendien door niemand betwist worden, zoals het nijpende lerarentekort, de verouderde gebouwen, de dalende onderwijskwaliteit en de digitalisering.
De laatste jaren – nog vóór de corona crisis- scoort Vlaanderen steeds slechter voor wiskundeonderwijs en wetenschappen en de kennis van de moedertaal is erbarmelijk: het foutenpercentage in de papers van de eerstejaars aan de universiteiten is daar het beste bewijs van. Nog dit jaar in september bleek uit een reportage van VRTNews dat in Vlaanderen de kennis van het Frans achteruitgaat en het omgekeerde is zeker waar: Waalse jongeren leren geen Nederlands! In de Brusselse scholen zijn de lessen Nederlands en Frans verplichte vakken, wat een goede zaak is. Franstalige ouders sturen hun kinderen naar een Nederlandstalige school en het omgekeerde zou ook moeten kunnen: dat Nederlandstalige ouders hun kinderen naar een Franstalige school sturen.
Onze premier Alexander De Croo is daarvan een prachtig voorbeeld: hij schakelt soepel en foutloos van het Nederlands naar het Frans en omgekeerd. Zijn toespraak voor de VN, op 25 september 2021 was in krachtig, vlekkeloos Engels.
*
Tenslotte wil ik even stilstaan bij het lerarentekort in Halle. Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs beaamt: het grote probleem voor de leerachterstand is het lerarentekort. Een voorbeeld in Halle is o.a. Don Bosco, waar sommige leerlingen sinds het begin van het schooljaar nog geen uur wiskunde hebben gehad. In september stonden 200 van de 4000 lesuren nog open. Dat tekort is vandaag teruggedrongen tot 80. Ook leerkrachten Frans, aardrijkskunde, godsdienst en Engels zijn er tekort (VRTNews, 15 oktober 2021).
Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen Halse scholen in de problemen zitten, ook mijn vroegere collega’s uit de Brusselse middenscholen zijn niet te spreken over hun werkomstandigheden en de stress waar zij moeten tegen aankijken.
Dat jonge mensen, na het corona-debacle, doelloos uren moeten doorbrengen in de studie of op de speelplaats, of terug naar huis gestuurd worden, is een triestige zaak. Dat zij onrustig worden en amok maken is niet verwonderlijk. Mijn kapster, die op de Cypriaan Verhavertstraat woont, kan er van meespreken: ‘zoveel lawaai en overlast veroorzaken die gastjes, de politie is er al aan te pas moeten komen aan de rode lichten’.
Mijn kapster overdrijft altijd een beetje, maar één zaak is zeker: het gaat niet goed met het onderwijs. Als overheden meer belang hechten aan hun eigen prestige en wanneer machtsgeile politici alleen maar kunnen regeren door druk uit te oefenen en dreigementen naar de basis toe te ventileren, zal dit, ook naar andere sectoren toe, nefaste gevolgen hebben. Nochtans is België nog altijd een land van melk en honing, in vergelijking met dat wat zich op wereldniveau afspeelt. Laten we wat kostbaar is in ons kleine, door noeste werkers tot stand gebrachte landje, niet nodeloos verprutsen!
Aantekeningen
Alleen Elvis blijft bestaan :
https://m-partners.facebook.com/canvastv/videos/stefan-hertmans-over-onderwijs/272755818045605/De Morgen 30 september 2021, 1 oktober, 14 oktober, 15 oktober enz…
Lees ook de column van Jana Antonissen, De Morgen 14/ 10/ 2021, p. 23, over haar liefde voor het ‘Vlaams’.
NICOLE VAN OVERSTRAETEN, Zondag 16 oktober 2021, 14.30u.
Zondag 10 oktober
14.30u
Aftellen met Nicole
Met de trein of met de boot
iemand noemde mij lief, iemand anders
appte mij you’re my cocaine baby, nog iemand
anders noemde mij zijn dearest soulmate, ik doe
alsof ik het druk heb, zo van druk druk druk
heb het ook druk, neem straks de trein naar brussel
...
maar wil het liefst laurence vielle lezen
zij zit veel op treinen, zij zingt over trains, trains, trains
trein van ravenpartituren waarop draden zingen
oeps! ik zeg alles omgekeerd het moet zijn trein
van dradenpartituren waarop raven zingen, ook mooi
(fragment uit het gedicht ‘cyborg’, NVO)
*
Nog niet zo lang geleden stapte ik van de trein in Halle. Het was op een weekdag, om 13.30u. Ik had een reis van anderhalf uur achter de rug en op het perron voelde ik, dat ik broodnodig ‘moest’. Aan de toiletten in de grote hal hing een mededeling: gesloten wegens vandalisme. Ik kon wel de sleutel afhalen aan de loketten. Een stoere kerel rammelde met een sleutelbos waaraan een opvallend groot goudkleurig hangslot was bevestigd. Ik mocht ‘gaan’, maar moest onmiddellijk de deur achter me op slot doen, een muntje van 50 cent in de deur van het toilet steken en klaar! De kerel wachtte me op, blijkbaar een beetje ongeduldig, toen ik hem de sleutel overhandigde. Een familie Indiërs (de dames droegen kleurrijke sarongs) met kleine kinderen wou ook van de WC gebruik maken, maar ze werden geweigerd, want het was ‘pauze’. De kids keken een beetje beteuterd.
Dit ogenschijnlijk onbeduidend ‘incident’ liet toch een vreemd gevoel bij me achter. Slaagt men er niet meer in van het stationstoilet in Halle een gebruiksvriendelijke, veilige plek te maken voor de reizigers?
Blijkbaar is het antwoord: neen. In grote stations zoals Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord zijn ruime toiletten aanwezig, met nijvere WC - ‘madammen’, die de toiletten schoon houden en het binnenkomen en buitengaan van de klanten regelen. Sinds Covid 19 moet, geloof ik, vooraf een nummertje ingetikt worden, zodat nog beter kan worden gecontroleerd of de klanten correct hun behoefte doen. Maar in kleinere stations is de controle blijkbaar moeilijker te organiseren.
Vanmorgen nog hoorde ik op het ‘Nieuws’ dat een grootscheepse politieactie rond het Noordstation in Brussel werd gehouden zaterdagavond. 32 personen werden opgepakt, 25 bleken geen papieren te hebben, 7 anderen werden opgepakt omdat ze wapens (meestal messen) bij zich hadden. Aanleiding zou de groeiende ‘onveiligheid’ zijn, al langer een item in de Noordwijk. Maar de laatste tijd is het probleem erger geworden..
Ook het aantal bootvluchtelingen op weg naar het Verenigd Koninkrijk is toegenomen, werd in hetzelfde persbericht terloops medegedeeld. Die bootjes zijn dikwijls ‘onveilige’ rubberbootjes en meer dan één pechvogel is al verdronken onderweg. Tussen Engeland en Frankrijk is er ondertussen veel politiek ‘geneuzel’, want de Engelse conservatieve minister Priti Patel wil pushbacks. Frankrijk weet zich geen raad met de teruggestuurde ‘bootvluchtelingen’ en zodus is de ‘vriendschapsdeal’ tussen de twee landen een irritante kwestie geworden. Wat gebeurt er trouwens met die teruggestuurde vluchtelingen? Ofwel worden ze gecriminaliseerd, ofwel zouden ze naar ‘het buitenland’ gestuurd worden. Of aan deze schandalige ‘mensenhandel’, dat heen en weer leuren met mensen in nood een einde kan worden gemaakt, is nog een groot vraagteken.
*
Maar vandaag is het 10 oktober 2021. Dag van de Grote Klimaatmars in Brussel, aan de vooravond van de COP26. Mijn vrienden hier in Halle nemen (jaja), de trein. Ik kan jammer genoeg niet mee, want heb een serieus griepje ‘avant la lettre’ en blijf binnen. De klimaatcrisis wordt steeds voelbaarder, wij eisen onmiddellijke, duurzame maatregelen. Het is vijf voor twaalf. Als we willen voorkomen dat de planeet onleefbaar wordt, moeten we nu krachtige politieke daden stellen. Deze riedel lijkt afgezaagd, maar ik kan u verzekeren: het zijn geen loze woorden! Want wie heeft zich al eens afgevraagd waarom zoveel mensen naar het ‘veilige’ Europa willen emigreren? De hoofdreden is politiek en economisch. Wie wil er leven in landen waar oorlog, armoede, natuurrampen en autoritaire regeringen het toekomstbeeld bepalen? De klimaatcrisis, samen met het gezondheidsrisico die we afgelopen jaren hebben meegemaakt, zijn zeker OOK verantwoordelijk voor het wanhopig heen-en- weer reizen van hele bevolkingsgroepen, samen met het politieke geneuzel van incompetente regeringen en overheden. Corona is voorbij (maar nog niet helemaal) en het lijkt of alles weer ‘gewoon’ is. ‘Business as usual’! Deze stelling kan ik totaal ontkrachten, maar mijn column is al veel te lang - wil eigenlijk al aan de volgende beginnen!
Dus wil ik afsluiten met woorden uit een facebookbericht van Hans Claus:
‘Dat werknemers van organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen worden belaagd, dat leerkrachten en public de wacht worden aangezegd en worden aangemaand om hun kritische opvattingen buiten het klaslokaal te houden,
...
dat mainstream denken onder de druk van kijkcijfers en begrippen als betaalbaarheid veld wint, dat uit angst voor terrorisme het beroepsgeheim bij de hulpverlening wordt uitgehold, dat kruispuntbanken vlotjes gegevens beginnen uitwisselen...Een pandemie is genoeg om alle big brother initiatieven die nog in de experimenteerruimte zaten, zachtjes uit te rollen. Angst is krachtig smeer. De sluipende weg van het fascisme is al een tijd aan de gang en daarom moet ik dit schrijven.'
Aantekeningen
Laurence Veille (Brussel, 1968) is een Franstalige Belgische dichteres en actrice. Dichter des Vaderlands (2016).
Priti Patel: Britse Conservatieve Minister van Binnenlandse Zaken
Gérald Darmanin: Franse Minister van Binnenlandse Zaken
NICOLE VAN OVERSTRAETEN
ZONDAG 10 OKTOBER, 14.30U.
Gestrand
Op slot
Priti Patel
Verenigd Koninkrijk
Minister van Binnenlandse Zaken
Gérald Darmanin
Frankrijk
Minster van Binnenlandse Zaken
Zondag 26 september
14.30u
Aftellen met Nicole
De fundamenten
‘Op 15, 16 en 17 maart 2021 werden in Nederland verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. Momenteel vindt er een kabinetsformatie plaats. Op 15 januari 2021 heeft minister-president Rutte aan de Koning het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen. Het kabinet-Rutte III is sindsdien demissionair. Dat betekent dat het kabinet bevoegd is om te regeren, maar in de praktijk alleen de lopende zaken behandelt.
Maar een aantal dingen is zo urgent, dat er stappen moeten worden gezet. Het kabinet kiest ervoor om stevig te investeren in het klimaat, de woningmarkt en de rechtsstaat. Grote dossiers, die niet in één kabinetsperiode op te lossen zijn. Investeringen zijn mogelijk omdat de economie er ondanks de corona crisis goed voor staat. Verdere invulling van deze en andere dossiers is aan een nieuw kabinet’.
Dit bericht lees ik op de website van de Rijksoverheid Nederland. Er is dus nog altijd geen nieuwe regering in Nederland. Maar het gaat mij in deze column niet om een vergelijking te maken met onze eigen regeringsvorming (de regeringsformaties in België van 2019-2020 begonnen op maandag 27 mei 2019, daags na de regionale, federale en Europese verkiezingen op zondag 26 mei 2019. Pas op 1 oktober 2020, na 494 dagen, kon de Vivaldi-regering van start gaan), maar om een boekje voor te stellen, geschreven door Ramsey Nasr, een Nederlands dichter met Palestijnse roots en een veelzijdig kunstenaar.
De titel van dit boekje (3 politiek geëngageerde essays, plus een epiloog) luidt: ‘De fundamenten’ en telt 144 pagina’s, met de ‘Verantwoording’ erbij. Op de cover lezen wij: ‘De pandemie legt bloot wat we al lange tijd niet ‘wilden’ zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast’.
Ramsey Nasr is duidelijk verontwaardigd over de huidige koers die de regering vaart. Hij maakt brandhout van het demissionaire kabinet, dat er ‘zogezegd’ voor kiest om stevig te investeren in het klimaat, de woningmarkt en de rechtsstaat. 'Grote dossiers, die niet in één kabinetsperiode op te lossen zijn. Investeringen zijn mogelijk omdat de economie er ondanks de coronacrisis goed voor staat', zo legt men het uit op de pagina van de Rijksoverheid.
Ramsey Nasr gelooft deze woorden niet. Onderstaande voorbeelden vertellen hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat bij onze noorderburen:
● Officieel is de regering voorstander van meer groene energie. In de Wieringermeer werd zwaar geïnvesteerd in het grootste windmolenpark van Nederland. 350.000 gezinnen zouden van groene energie kunnen genieten, ware het niet dat Microsoft in datzelfde gebied een datacenter vestigde, dat het grootste deel van de opgewekte energie voor zichzelf ging gebruiken. Een lokaal gemeentebestuur zorgde voor het contract en de overheid betoogt dat zij hieraan niets kan doen, want zij gaat niet over lokale besturen. Een multinational krijgt dus voorrang op de Nederlandse burger.
● Al enige decennia tracht de Nederlandse regering industriële bedrijven tot energiebesparing aan te zetten. Dit leidde tot het MJA3/ MEE convenant, maar wat blijkt: ‘alle aangesloten kleine bedrijven hebben inspanningen geleverd, maar de grote bedrijven hebben er schijt aan’ zegt Nasr. De winstprikkel krijgt voorrang, want wie inlevert op rendement verliest daarmee van de concurrent.
En het gaat zo maar door:
● Door de ‘Toeslagenaffaire’ heeft de belastingdienst tienduizenden onschuldige gezinnen bedolven onder rechtszaken en schulden. werkende ouders die in de armoede zijn geprocedeerd, met medeweten van de overheid.
● Een aflevering van het programma Keuringsdienst van Waarde op NPO3, begin 2021, legde volgend ‘schandaal’ bloot in de ‘varkensindustrie’. Een zeug brengt haar leven door in een betonnen hok of kooi. Vroeger kreeg zij zo’n 30 biggen per jaar, nu zijn het er 45. Na drie weken worden haar biggen weggehaald en zij wordt onmiddellijk weer geïnsemineerd. De zeug komt nooit buiten, geen gras, geen zuivere lucht. Haar leven bestaat uit voortdurend zwanger worden en baren en zogen en weer zwanger worden, waarna ze weer kan zogen. Zelfs tepels worden bijgefokt. Tien jaar geleden had de zeug 12 tot 13 tepels, nu 16 tot 18. Het doel is te gaan naar 20.
Dat alles voor het rendement, voor de vooruitgang!
Bovenstaande voorbeelden vinden zeker hun gelijke bij ons en ook in andere ‘westerse’ landen. Hoe ver kunnen we nog gaan? Iedereen weet wat er aan de hand is. Wij weten dat er een klimaatprobleem is, dat wij nog meer te maken zullen hebben met overstromingen, aardbevingen, bosbranden, mislukte oogsten. Wij weten dat winst en maximalisatie de hoofddoelen zijn in de bedrijfswereld. Wij weten dat overheden nog altijd de reflex hebben multinationals met massa’s overheidsgeld overeind te houden en de economie laat voorgaan op het welbevinden van de burgers. Wat doen de overheden om een beleid uit te stippelen waarbij de belangen van de burgers zwaarder wegen dan de banden met het bedrijfsleven? Weinig of niets. En jawel, er zijn initiatieven van kleinere bedrijven die hoopvol zijn. Ook burgers stampen lokaal prachtige initiatieven uit de grond. Maar de overheid steunt deze initiatieven niet genoeg, biedt ze geen panorama, geen kader, omdat ze ‘daarboven’ nog altijd de mantra van het vele geld volgen. Een oude levensvorm die ons rechtstreeks naar de afgrond leidt. ‘Dit land ligt op zijn gat’, besluit Ramsey Nasr. En hij heeft wellicht nog gelijk ook.
AANTEKENINGEN
1. Het windmolenpark in Wieringermeer: zie p. 52.
2. Het MJA3/ MEE convenant: zie p. 61.
3. De Toeslagenaffaire: zie p. 67
(De toeslagenaffaire - ook wel kinderopvangtoeslagaffaire of toeslagenschandaal - is een Nederlandse politieke affaire als gevolg van onterechte fraudeverdenkingen met kinderopvangtoeslagen en de strenge terugvorderingen bij fouten. Vanaf 2017 kreeg de affaire in toenemende mate aandacht. Volgens onderzoekscommissies was de werkwijze van de Belastingdienst onrechtmatig, discriminerend en onbehoorlijk, en was er sprake van institutionele vooringenomenheid en schending van de grondbeginselen van de rechtsstaat.)
4. Keuringsdienst van Waarde: zie p. 91
NICOLE VAN OVERSTRAETEN. Zondag 26 augustus 2021, 14.30u
Zondag 19 september
14.30u
Aftellen met Nicole
Wij eten ons gelukkig
peer
smeuïg -wat een verrukkelijk woord,
op je lippen, op je tong.
traagzame mond vol plakkerige snoep.
hoe smeuïg, de fruitvulling van chocola.
framboos, appelen, peer. hoe smeuïg,
de peerdagen van mijn jeugd. het hoofd
van grootmoe, peervormig, dampig, rozenrood.
pruttelperen in de pan, poire belle hélène, poire williams
‘Je bent wat je eet’ zegt een bekend spreekwoord. Dit moet natuurlijk niet al te letterlijk opgevat worden. Haha, het is niet omdat je gestoofde peertjes eet dat je op een peer gaat lijken, of een peervormig hoofd krijgt, zoals de oma in mijn gedicht. Wellicht deed zij haar haren in een wrong, haar kapsel zakte uit tijdens het koken en zo leek haar hoofd in mijn kinderlijke fantasie een beetje op een peer! Ik herinner me dat ik dol was op de dessertjes van mijn grootmoeder en chocolade met fruitvulling was de max. Maar nu besef ik dat die ‘zoete dessertjes’ niet altijd zo gezond zijn.
*
De laatste decennia worden wij in de media als het ware ‘overrompeld’ door berichten en artikels over voeding. Gezondheid is een top-issue! Eind augustus las ik deze krantenkop: ‘Wie voor slecht product kiest, ziet dood koraalrif’. Bij een experiment met virtual reality-brillen van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Tilburg Universiteit zie je meteen door je bril, dat bij de keuze van een ‘slecht’ voedingsproduct een kaalgekapt Amazonewoud of een dood koraalrif verschijnt. Zo wil men bestuderen of mensen, door het zien van deze beelden, geneigd zijn milieubewuster te shoppen. ‘Mijn voorstel: maak vlees zo duur mogelijk’, een andere krantenkop van veganist en activist Tobias Leenaert, pleit voor een radicale overschakeling op kweekvlees, om zo het fenomeen ‘plofkip’ (vleeskuikens die in amper twee weken worden vetgemest, met alle gevolgen voor de gezondheid van dier en mens), te bestrijden.
*
We weten allang dat het belangrijk is goed te eten om gezond te blijven. Voedsel moet puur zijn, vrij van antibiotica en chemicaliën. Liefst eten we biologisch geteelde en seizoensgebonden groenten (kool in de winter bijvoorbeeld, radijsjes in de lente, sla en tomaatjes in de zomer,
paddenstoelen in de herfst) en volle graanproducten. Niet te veel vlees en zeker geen ‘junkfood’. Ook wordt ons aangeraden ‘lokaal’ voedsel te kopen. Streekgebonden dus. Deze producten zijn op Belgische bodem geproduceerd en gegarandeerd duurzamer. Onze ecologische voetafdruk wordt kleiner door de kortere afstand tussen producent en klant en zo steunen wij de Belgische economie.
En ja, als liefhebber van bio-voeding vind ik beslist mijn gading in Halle. Bioplanet van de Colruyt Group bevindt zich op 20 minuten loopafstand van mijn huis. Het Streekproductencentrum is ook ongeveer 20 minuten stappen en een winkel op een paar minuten van huis, die gewoon ‘Lokaal’ noemt en gespecialiseerd is in op natuurlijke basis geteelde en bereide voeding van bij ons. Idem dito de Wereldwinkel, waar wij onze geliefde Palestijnse olijfolie aanschaffen. Maar ook supermarkten en buurtwinkels doen hun best om bio-voedsel aan te bieden!
*
En ja, er bestaat een link tussen eten en gelukkig zijn. Volgens Test-aankoop blijkt uIt onderzoek dat micro-organismen in de darm (het darmmicrobioom) hierbij een belangrijke rol spelen. Stoffen geproduceerd door het microbioom kunnen een impact hebben op het goed functioneren van meerdere organen in het lichaam en zelfs op de hersenen. De belangrijkste boodschappers hierbij zijn neurotransmitters en ontstekingsremmende korteketenvetzuren.
De term ‘moodfoods’ betekent: voedsel waar je goedgezind van wordt. Sommigen zweren bij ‘superfoods’, dat zijn groenten, fruit, vette vis, de cacao in chocolade, kikkererwten en noten. Goed eten doe je echter niet met superfoods alleen, maar met een gevarieerd en gezond dieet. De kwaliteit van het voedingspatroon is zelfs belangrijker dan de kwaliteit van de voedingsmiddelen, beweren voedingswetenschappers uit de Europese Unie. Zij werkten vijf jaar lang aan het ‘Moodfoodsproject’ die het verband tussen ‘stemming’ en voedsel onderzochten. Het ‘gelukmakersdieet’, zeggen de specialisten, is het Mediterraan dieet, rijk aan vezels, groenten, fruit, volkorengranen, peulvruchten en gezonde onverzadigde vetten (olijfolie, vette vis, noten). En het
‘slimmedarmendieet’ is een voedingspatroon waar gefermenteerde producten als yoghurt, kefir, kombucha, tempeh, zuurdesembrood en zuurkool is aan toegevoegd. Maar je ‘gelukkig’ voelen door het eten van goede voeding alleen is niet genoeg. Ook regelmatig bewegen, je leeftijd, ziektes en genetische aanleg hebben een invloed op je fysische en mentale gezondheid.
Tenslotte: hieronder het ‘Happy Menu’, zoals op p.11 van een recent nummer van Test Gezond werd vrijgegeven:
ONTBIJT
1 glas halfvolle melk, 2 sneetjes bruin brood (4gr) met sneetje kaas (35+), margarine met omega 3 vetzuur, 8 aardbeien, water.
LUNCH
200 gr groenten (6 eetlepels, verschillende soorten), 100gr vis bereid met olijfolie, 3 eetlepels volkoren rijst, 1 potje skyr natuur als dessert, water.
DINER
2 boterhammen, 4 eetlepels hummus, salade met koolzaadolie, komkommer, gele paprika en tomaat, appel, water
Oeps! Dit is een sober, streng en blijkbaar supergezond menu. Geen kopje koffie bij het ontbijt, geen glaasje wijn bij het diner, geen vlees, geen zoet dessert – en de aardbeitjes worden geteld! Heb dit menu nog niet uitgeprobeerd, maar misschien is het echt de moeite van het proberen waard… wellicht raak ik dan eindelijk die overtollige kilootjes kwijt!
Aantekeningen
1. ‘peer’ is een fragment uit een gelijknamig gedicht, uit de bundel SAPKRACHT, p. 13, Nicole Van Overstraeten, Upsilon, Halle, Casita de la soledad-stichting, Ruisbroek.
2. Hedwig Fossen, ‘Wie voor slecht product kiest, ziet dood koraalrif’, De Morgen, 24/08/21, p. 11.
3. Lieven Desmet, ‘Mijn voorstel: maak vlees zo duur mogelijk’, De Morgen, 24/08/21, p. 4.
4. Frank Demets en Anna Van den Dooren, VROLIJKE VOEDING, Hoe eten je gelukkig kan maken, TEST AANKOOP (Test Gezond) nr 164, augustus/ september 2021, p. 8.
Nicole Van Overstraeten, Zondag 19 september 2021, 14.30u.
Zondag 12 september
14.30u
Aftellen met Nicole
Plastic voorwerpen zijn fossielen van de zon
(Choi Jeong Hwa) HAPPY TOGETHER
1. Microplastics
Een paar dagen geleden deed ik inkopen in de Carrefour op de August Demaeghtlaan. Meestal doen mijn huisgenoten de boodschappen in de supermarkt, daarom was ik niet zo op de hoogte van ‘veranderingen’ in het aanbod. Ik wou een potje bio peterselie en een potje kerstomaatjes kopen en zocht, lichtjes in de war, naar de doorzichtige plastic tasjes die men indertijd van ‘de rol’ in de afdeling groenten en fruit kon afscheuren, om de koopwaar in op te bergen. Geen plastic tasjes te vinden! Hoezo? Hoe raakte ik met mijn peterselie en tomaatjes aan de kassa, of beter nog: hoe raakte ik thuis? Maar na enige wonderlijke vraagjes aan de kassierster, kwam ik tot het besef dat die ‘lichtgewicht’ tasjes waren vervangen door bruine papieren zakken. Oeps, flitste het door mijn hoofdje, we gaan stap voor stap vooruit, ‘onze’ acties voor een beter en gezonder leefmilieu hebben dan toch resultaat!
Desondanks ben ik niet naïef: het gaat echt niet vlug genoeg! Het krantenartikel met de kop: ‘Besef dat we allen vergiftigd zijn’ (over de door 3M veroorzaakte FPOS vervuiling) zegt genoeg. We zijn er nog absoluut niet! Volgens burgeractivist Thomas Goorden heeft bijna niemand in Vlaanderen bloedwaarden die veilig zijn. We leven niet alleen op vervuilde grond, ook het oppervlaktewater, het water in riolen, rivieren en kanalen zit vol plastic! Gemiddeld bevat 1 liter water 0,36 plastic deeltjes. Jaarlijks belanden 623 kg microplastics via huishoudelijk afval (cosmetica, verzorgingsproducten, het wassen van kledij zoals fleeces) in het afvoerputje. Bij de huidige concentraties vervuild water kunnen beperkt schadelijke gevolgen niet worden uitgesloten. In wetenschappelijke en politieke kringen is men is nog volop bezig met onderzoek naar de invloed van microplastics op het menselijk lichaam, maar veel is nog onduidelijk.
2. HAPPY TOGETHER
Toch wil ik van deze column geen al te negatief statement maken. Groot was mijn verwondering, toen ik op de Triënnale voor actuele kunst in Kortrijk, pal op de Grote Markt, een installatie opmerkte die bestond uit hoog opeengestapelde, kattenbakken van plastic, in kolommen naast elkaar. Zij vormden een soort labyrint, waar kinderen joelend konden in rondhuppelen. Haha, op een van de kattenbakken stond zelfs geschreven: DO NOT CLIMB!
Het kunstwerk noemde HAPPY TOGETHER en was gerealiseerd door Choi Jeong Hwa, een Koreaanse kunstenaar, die enorme buitensculpturen van consumentengoederen maakt. De verhouding tussen artificiële, door de mens gemaakte voorwerpen en de organische, levende natuur ziet hij als ‘een universele relatie tussen mens en natuur’. Volgens Choi Jeong Hwa zijn plastic voorwerpen ‘fossielen van de zon’. Wablief? Dat vermaledijde plastic? Zonnige fossielen? En wij maar denigrerend debatteren over plastic. Weg met plastic rietjes, plastic tandenborstels, plastic tasjes, en weg met de petflessen! Moeten wij nu geloven dat plastic genietbaar is, mooi of nog beter: aaibaar? Moeten wij ons geen zorgen maken over het ‘opeten’ van microplastics? Wie weet evolueren wij (ik bedoel hier mens & dier & plant) in de toekomst naar nieuwere levensvormen, ‘aangepast’ aan plastic? Maar neen, zo ver moet mijn denkpiste niet gaan.
Choi Jeong Hwa is sinds de jaren negentig gefascineerd door plastic voorwerpen die doorgaans als ‘wegwerpobjecten’ worden beschouwd. Zijn kleurrijke, elegante kattenbakken realiseerde hij in samenwerking met het Belgische familiebedrijf Moderna Products uit Izegem. Zo probeert Choi de harmonie tussen mens en natuur duidelijk te maken en een intelligente methode te suggereren om ‘wegwerpplastic’ te ordenen en te hergebruiken. Overdachte recyclage van microplastics, afkomstig van bijvoorbeeld nonchalant weggegooide petflessen in zee, die dan onze oceanen vervuilen en de gezondheid van mens en dier bedreigen.
3. O’ Neall
Het is natuurlijk fantastisch wanneer bedrijven zich inspannen om te herbronnen, gerecycleerde producten in hun assortiment op te nemen en een ‘ecologische attitude’ te ontwikkelen met respect voor de natuur. Maar er schuilt een addertje in het gras. De industrie heeft ontdekt dat met de nieuwe ecotrend ook veel geld te verdienen valt. De markt wordt overspoeld met producten die beantwoorden aan bepaalde ‘uitgangspunten’ van de milieuproblematiek.
Het (dure) Amerikaanse bedrijf O'Neill, gesticht in 1952, is ondertussen een internationaal bekend merk voor sportkleding. Dit bedrijf gaat er prat op begaan te zijn met het welvaren van oceanen. Onlangs brachten ze sneakers op de markt uit apenleer en gerecycleerde petflessen, met groene zool en ‘natuurlijk‘ rubber. Elk paar sneakers bevat het equivalent van acht plastic flessen! Primark daarentegen is een internationale detaillist die de laatste mode, beautyproducten en woonartikelen aanbiedt tegen de laagste prijzen. Primark opende zijn eerste winkel in 1969 in Dublin. Nieuw bij Primark is de EarthColors collectie met basics uit duurzaam en biologisch katoen, gekleurd met textielkleurstoffen op basis van afval uit de voedsel- en plantenindustrie.
Goed zo! Bravo! Maar worden wij definitief gelukkiger als wij ons een O’Neill kledingstuk kunnen veroorloven? Worden wij betere mensen, moreel hoogstaander en gezonder, bij het aankopen van Primark kledij? Wordt de wereld plots ‘gered‘ door deze sporadische initiatieven van bedrijven, waarbij sommige individuen het misschien goed bedoelen, maar die onlosmakelijk nog altijd in de wurggreep van de maximalisatie van groei en winst vertoeven?
Bovengenoemde ‘ecologische stappen vooruit’ zijn maar een kleine druppel op een hete plaat. Hoog tijd om het roer om te gooien. Hoog tijd om onze definitie van welvaart te herzien. Hoog tijd ook voor een echte revolutie, niet in de betekenis van opstand of rebellie, maar van een omwenteling waarbij het hoofddoel het welbevinden van mens en natuur is en niet de winstmarge van bedrijven en multinationals!
Aantekeningen
1. Activist Thomas Goorden, die het PFOS-schandaal op de agenda zette, bepleit ‘veel steviger Vlaamse milieu-inspectie’. Barbara Debusschere, De Morgen 06/09/2021,p.4.
2. PARADISE, Triënnale voor actuele kunst in Kortrijk (van 26/6/2021 tot 24/10/2021).
NICOLE VAN OVERSTRAETEN, Zondag 12 september 2021, 14.30 u.
Zondag 29 augustus 2021
14.30u
Aftellen met Nicole
Forêt asiatique - Forêt océanique
Heb me vorige week afgevraagd waarom in de media meer en meer bevreemdende berichten verschijnen over planten en dieren, Ook zij hebben te maken met onze oververhitte wereld. Ook zij dragen de gevolgen van oorlogen, van geopolitieke strubbelingen, veroorzaakt door klimaatopwarming, overconsumptie, de vernietiging van de natuur ten koste van de industrie en de ontmenselijking van de samenleving door een bedrijfscultuur die alleen winst en machtsconcentratie voor ogen heeft. Ik citeer enige krantenkoppen:
‘Slimme dieren: kolibrievrouwtjes verkleden zich als mannetje om niet te worden lastig gevallen’. Haha, die lieve kolibrietjes hebben blijkbaar ook een creatieve oplossing gevonden voor het #MeToo probleem!
‘Bossen zijn als mensen, ze hebben elkaar nodig’. De auteur van dit artikel, de Canadese topwetenschapster Suzanne Simard, bewijst in haar recente publicatie ‘Op zoek naar de moederboom. Ontdek de wijsheid van bossen’ dat een woud geen verzameling bomen is, maar een gemeenschap, een familie. Bomen hebben behoefte aan buren en zij zorgen voor hun kinderen. Bomen hebben geen brein, maar zijn intelligent. Een bos is een ‘netwerk’, waarbij verschillende soorten elkaar voeden, steunen en beschermen. Mycorrhiza, de symbiose tussen schimmels en plantenwortels spelen daarbij een essentiële rol, omdat zij voor het transport van voedingsstoffen zorgen. Een bos is een volledig ecosysteem! En argh! Vergelijk aub dit ‘netwerk’ eens met onze individualistische, eigengereide en egoïstische ‘moderne ‘beschaving!
Misschien groeit eindelijk het besef dat we van een bos, van de plantenwereld, iets kunnen leren. Planten (en bomen in het bijzonder), zijn onmisbaar. Zij liggen aan de basis van het leven, zij produceren de zuurstof die ons in leven houdt.
'Hersenen van octopussen lijken verrassend sterk op die van mensen’. Slimme octopussen bestaan echt! Gedaan met de suprematie van de mens over andere levensvormen!
Sinds ik in de zonnigste week van augustus, PARADISE heb bezocht, de Triënnale voor actuele kunst in Kortrijk (van 26/6/2021 tot 24/10/2021), was en ben ik nog altijd van slag, Geconfronteerd met de installatie Forêt asiatique - Forêt océanique van de Belgische Sarah Westphal in de Stadsschouwburg, las ik in een luxueus te noemen brochure (met teksten van Lut Pil) deze overrompelende inleiding:
‘Het brein ontstond in de zee. Het werd mogelijk gemaakt door water. Alle eerste stadia vonden plaats in het water; de oorsprong van het leven, het ontstaan van dieren, de evolutie van het zenuwstelsel en de hersenen en het ontstaan van complexe lichamen die het de moeite waard maken een brein te hebben.’ (Peter Godfrey-Smith)
Forêt asiatique - Forêt océanique is gerealiseerd vanuit het historisch theaterdecor Forêt asiatique (1921) van de Belgische decorateur Albert Dubosq, een decor dat hij schilderde voor de opera Lakmé (1883). Bezoekers krijgen in de grote zaal een bijna feeëriek ‘landschap’ te zien: een tropische jungle, een verstrengeling van allerlei soorten planten, waaronder bomen, lianen, varens en bloemen, zoals witte jasmijnen, rozen, blauwe lotussen, (giftige) doornappels, roze acacia’s en gele tulpen. In de achtergrond een grotachtige bewegende installatie (Forêt océanique) waarin onverwacht octopussen zwemmen met gigantische tentakels. Zij bewegen zich meanderend en schijnen contact te zoeken en zich te willen ‘verstrengelen’ met de levensvormen in het ‘Aziatisch’ oerwoud. Octopussen zijn intelligente wezens wiens hersenen verrassend veel op die van het menselijk brein lijken. Octopussen zijn in staat om te spelen, te dromen, voorwerpen te gebruiken en zelfs vooruit te plannen.
‘Daarbij hebben zij een ongelooflijk aanpassingsvermogen’, vertelde de gids me in de Stadsschouwburg. Jaja, misschien moet de mens een stapje terug zetten en opnieuw leren ‘spelen‘ en ‘dromen’, om in een wereld, waar alles voortdurend in beweging is en voortdurend verandert, te kunnen overleven. Besluit: de mens is niet langer het centrum van de wereld, maar slechts een klein onderdeel in een complexe biotoop. In de toekomst zullen wij misschien voor ons voortbestaan beroep moeten doen op ‘buitengewone intelligenties’.
Wij kunnen niet in ons eentje de grote ecologische problemen oplossen, Wij moeten opnieuw verbinding zoeken met de natuur en ons bij wijze van spreken, ‘verstrengelen’ met andere levensvormen.
NICOLE VAN OVERSTRAETEN.
Zondag 29 augustus 2021, 14.30u
Aantekeningen
Voor het schrijven van deze column inspireerde ik mij op recente artikelen in De Morgen (18, 24 en 27 augustus 2021).
De Belg Albert Dubosq (1863-1940) was een van de belangrijkste decorateurs van West-Europa. Hij schilderde decors voor oa De Munt in Brussel en de Opéra Garnier in Parijs. Kortrijk herbergt als één van de weinige steden nog zo een unieke decorcollectie. Vijf ensembles van de Kortrijkse Dubosq-collectie werden in 2018 op de Vlaamse topstukkenlijst geplaatst.
Sarah Westphal heeft de Duitse nationaliteit. Zij studeerde o.a. 3D/Multimedia en fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, KASK, in Gent.
Lut Pil werd geboren in Genk in 1961. Studeerde kunstwetenschappen aan de K.U. Leuven en is hoofddocent kunstwetenschap aan de Luca School of Arts.
Peter Godfrey-Smith, Buitengewoon bewustzijn, De octopus en de evolutie van de intelligentie. Vertaald door Vera Sykova, 2020:231. Peter Godfrey-Smith, geboren in 1965, is een Australische wetenshapsfilosoof en schrijver.
Zondag 22 augustus 2021
14.30u
Aftellen met Nicole
Hope Is The Thing With Feathers (Emily Dickinson)
Afgelopen week stond de wereld in rep en roer. Op 15 augustus veroverden de Taliban Kabul. Joe Biden gaf het bevel aan elke Amerikaan, gelegerd en werkzaam in Afghanistan, zich onmiddellijk terug te trekken. Een grootse evacuatie volgde. De luchthaven Hamid Karzai stroomde vol mensen die het land wilden verlaten, met een enorme chaos en ontreddering als gevolg. Het westen schreeuwde moord en brand!
Alhoewel Zabihullah Mujahid, woordvoerder van de Taliban, tijdens een eerste persconferentie beweerde dat de bedoelingen van de Taliban vreedzaam waren, begon een enorme geruchtenmolen. Gevreesd werd voor schending van mensenrechten, onderdrukking van vrouwen en meisjes en strenge shariawetten... Om nog niet te spreken over de gigantische bedragen die de laatste 20 jaar ‘nutteloos’ werden uitbesteed in Afghanistan. Westerse media uitten hun vrees en verontwaardiging, naties uit Centraal-Azië en het Midden-Oosten keken de kat uit de boom.
Alhoewel ik geen Afghanistan-kenner of Afghanistan-fan ben, verzamelde ik een aantal artikelen over dit onherbergzame, moeilijke land.
Dat Afghanistan geen paradijs voor vrouwen was en is, wisten wij al lang. Desondanks gingen sinds 2001 miljoenen meisjes naar school. Mijn verdere research leerde me dat Ayesha Durrani, een 18e-eeuwse Afghaanse dichteres, de eerste meisjesschool in Afghanistan stichtte. Hoezo, Afghanistan en poëzie geschreven door vrouwen? Ach, mijn enthousiasme werd heel vlug getemperd!
Nadia Anjoman Heravi, geboren in 1980 in Herat, begon op 15-jarige leeftijd gedichten te schrijven, ten tijde van de Taliban. Omdat meisjes toentertijd niet naar school mochten, studeerde zij thuis. Tegelijkertijd nam ze deel aan door de Taliban verboden culturele privé-bijeenkomsten. In het jaar 2005 werd zij zodanig door haar man mishandeld dat zij stierf aan haar verwondingen, Zij was pas 25.
Van een collega-dichteres (Ingrid Vander Veken) kreeg ik een gedicht op facebook toegestuurd van Meena Keshwar Kamal, wiens lot al even tragisch was. Meena was een Afghaans revolutionair en politiek activist, feminist en oprichtster van de ‘Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (RAWA)’. Meena lanceerde een tweetalig magazine genaamd Payam-e-Zan (Women’s Message) en startte een campagne tegen het Russische marionettenregime. Zij stichtte ook de ‘Watan Schools’ voor vluchtelingenkinderen, een ziekenhuis en een handwerkcentrum voor vrouwen in Pakistan. Jammer genoeg werd zij vermoord op 31-jarige leeftijd door agenten van de KHAD (Afghaanse tak van de KGB).
Hierbij een fragment van haar gedicht Ik keer nooit meer terug:
Oh landgenoot, ik ben niet meer wie ik was
Ik ben de vrouw die wakker is geworden
Ik heb de weg gevonden en kom nooit meer terug
Ik heb kinderen zonder huis gezien, zwervend op blote voeten
Ik heb beloftevolle henna tatoeages gezien, op handen in rouwkleding
Ik heb de hoge muren van de gevangenissen de vrijheid zien slikken in de magen van boemannen
Ik ben herrezen uit epische gebaren van verzet en moed
Ik leerde het zingen van vrijheid in de laatste zuchten,
in de golven van bloed en in de overwinning
Oh landgenoot, Oh broer, beschouw me niet langer als zwak en tot niets meer in staat
Ik ben heel sterk met jou op weg naar de bevrijding van mijn land
Mijn stem vermengde zich met die van duizenden andere vrouwen die opgestaan zijn
Mijn vuisten knijpen samen met de vuisten van duizenden landgenoten
Met jou ben ik op weg naar mijn land
Om al dat lijden en al die ijzers te doorbreken
Oh landgenoot, Oh broer, ik ben niet meer wie ik was
Ik ben de vrouw die wakker is geworden
Ik heb de weg gevonden en kom nooit meer terug
Meena Keshwar Kamal, Afghaanse dichteres, °Kaboel, 1965, vermoord in Pakistan, 1987
Zie https://middleeastrevised.com/2014/11/07/remembering-meena-kamal-hope-is-the-thing-with-feathers/
Ik wil deze column opdragen aan de nagedachtenis van deze Afghaanse dichteressen, in de hoop dat vrouwen overal ter wereld hun gedachten en gevoelens vrij en onbekommerd kunnen uiten!
Aantekeningen
Sinds 2008 gingen 3,4 miljard dollar van 29 NAVO-lidstaten en partnerlanden naar het Afghan National Army Trust Fund, 72 miljoen dollar bedroeg de bijdrage van België aan de uitbouw van het lokale leger.
Ook de Taliban schreven en schrijven gedichten. Een anthologie 'Poetry of the Taliban' werd samengesteld door de Britse Afghanistan-kenners Alex Strick van Linschote en Felix Kuehn, uit het Pasjtoe vertaald en uitgegeven op 17 mei 2021 bij de Britse uitgever Hurst.
Sommige gedichten stammen nog uit de jaren ‘80 en ’90. De recentere lyriek is geplukt uit de websites van de Taliban en dateren van na de aanslagen van 9/11. Heel wat gedichten zijn nogal puberaal en kitscherig. Ze gaan over wangen die rood als bloemen zijn of over wimpers die nooit hun effect missen. Andere verzen zijn prozaïscher en nuchterder. Daarin vragen de dichters zich af waarom vertegenwoordigers van NGO's beter betaald worden dan Afghaanse ministers. Sommige poëten werpen een kritische blik op zichzelf: 'Het is een schande dat we als landlopers rondzwerven. We hebben dat allemaal aan onszelf te wijten.'
NICOLE VAN OVERSTRAETEN
Zondag 22 augustus 2021, 14.30u.
Afghaanse dichteres
Meena Keshwar Kamal
De cover van een 19de-eeuwse uitgave van een gedichtenbundel van Ayesha Durrani.
De cover van de uitgave van de bundel Talibangedichten samengesteld door Limschoten-Kuehn.
Zondag 15 augustus 2021
14.30u
Aftellen met Nicole
Klimaatverdriet
‘The Future Must Be Dangerous’ Dora Garcia
Toeval of niet: overal waar ik kom, waar ik ga of sta - ik word geconfronteerd met rampscenario’s. Vreselijke toestanden slaan als zomerhagel in mijn gezicht, alsof kleine ijsklompjes mijn vrolijk gemoed treiterig willen afkoelen. Tegelijk met de vreugde om enige zonovergoten dagen, knaagt de actualiteit aan mijn lichaam, aan mijn ‘ziel’.
14 augustus 2021, 14.29 u.
Een aardbeving met een kracht van 7,2 treft de Bahama’s de Dominicaanse Republiek, Jamaica, Haïti, Puerto Rico... De Cariben dooreengeschud. Meer dan 1000 doden.
In vergelijking met dit laatste cijfer is het aantal slachtoffers bij de recente overstromingen in de Belgische Ardennen peanuts. Maar het menselijk leed bij de getroffenen is er niet minder om. Vele gezinnen hebben nog altijd geen dak boven hun hoofd en het ‘normale’ leven lijkt een onbereikbare droom. Ondanks de enorme solidariteitsacties (zonet vernomen dat op 14 augustus een voedselkonvooi uit Herne (Helpende Handjes voor Jou) aangekomen is in Pepinster), verloopt de algemene ondersteuning (catering, gezondheidszorg, psychologische hulp, schoonmaakoperaties, logistieke hulp enzovoorts) niet altijd even soepel.
Belangrijk: op de website van het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) kan iedereen zich informeren over de stand van zaken.
Zie
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/15/haiti-dodentol-loopt-op-na-aardbeving/
https://editiepajot.com/regios/13/articles
Toeval of niet: al wat ik lees gaat over hetzelfde onderwerp, de klimaatcrisis. Is het zo dat ik mij tot een soort literatuur aangetrokken voel en daadwerkelijk kies voor een bepaald genre? Of genereert de klimaatcrisis een mysterieus bovengronds ‘mycelium’? Wolkjes emoties, gedachten en gevoelens dwalen rond en gaan vervolgens op zoek naar een receptieve zuster- of broederziel om ‘wortel’ te schieten. Het lijkt wel magie, maar ik hoef maar ergens te zijn en het ‘klimaatverdriet’ komt als een tsunami op me af.
Mijn dochter bracht een paar weken geleden een roman voor mij mee (zij kent mijn gevoeligheden) van de Halse Bibliotheek: KLIMAATVEDRIET. Een soort intelligente klimaatdetective van de jonge Tsjechische auteur Marek Ṥindelka. Pagina na pagina lees ik tot mijn ontsteltenis verhalen over hittegolven en overstromingen. Krystof Warjak, een obsessieve plantenliefhebber, zoekt zeldzame of bedreigde plantensoorten (orchideeën en tulpen, die ondertussen al meer waard zijn dan goud of olie) en verhandelt ze in opdracht van, jawel, de Russische Maffia.
Is KLIMAATVERDRIET een futuristische roman? De scenes beschreven in dit boek zijn ondertussen al bijna dagelijkse kost! En of de toekomst gevaarlijk zal (of moet) zijn, zoals de in Brussel wonende Spaanse artieste Dora Garcia beweert... daar wil ik toch nog even over nadenken!
PS. Toeval of niet: toen ik onderstaand fragment las, ‘overstroomden’ de sociale media op mijn smartphone met beelden uit de getroffen gebieden in de Ardennen...
‘Hij was nu op de kade. Uit de mist doemde een op zijn kop liggend tramstel vol modder op met in de deur een boomstam gekneld. In de cabine van de bestuurder het kadaver van een kat, de vacht aangekoekt door de modder, de ogen naar de hemel gericht als een of andere dierheilige. Een eindje verder een verzakt huizenblok, op de eerste verdieping een blootgelegde woonkamer, aan de wanden hingen nog schilderijen, de bank balanceerde met een poot boven de afgrond.
NICOLE VAN OVERSTRAETEN
Zondag 15 augustus 2021, 14.30u
Links
Zie https://dasmag.nl/shop/marek-sindelka-klimaatverdriet
Zie ook: https://www.paradisekortrijk.be/nl/bezoeken/kunstenaars/artiest/dora-garcia
Zondag 8 augustus 2021
14.30u
Aftellen met Nicole
Voilà
De gouden medailles zijn binnen! Nina Derwael, Nafi Thiam en de Red Lions pakten goud tijdens de Olympische Spelen 2021. Op zondag 1 augustus was Nina onoverwinnelijk op de brug met ongelijke leggers. Op 5 augustus veroverde het Team Belgium zelf 2 gouden medailles. Nafi Thiam tijdens de zevenkamp atletiek vrouwen. Australië verloor tegen de Belgische Hockeyploeg The Red Lions met een score van 3 /4. De Somalische sprinter Bashir Abdi zette de kers op de taart; in de olympische marathon snelde hij naar de derde plaats. In totaal veroverde België zeven medailles, drie keer goud, een keer zilver en drie keer brons! Mooi resultaat, Maar er is ook een keerzijde aan die blinkende medaille!
Het IOC noemt de Olympische Spelen 2021 nog altijd de Olympische spelen 2020, want dit mega-evenement begon met een vertraging van 12 maanden. Toen de spelen werden uitgesteld telde heel Japan nog geen 900 actieve coronagevallen. Deze week nog groeide het aantal gevallen alleen al in Tokio met bijna tweeduizend per dag, dixit kwetsbare burgers en verpleegkundigen.
Ik wil niet vooruitblikken wat de consequenties op wereldschaal zullen zijn voor de verspreiding van het virus door die tienduizenden deelnemers, coaches en begeleiders die uit alle hoeken van de wereld naar Tokio zijn afgereisd, en over een paar weken weer huiswaarts keren..
Deze spelen waren niet de vrolijkste. Ze gingen door, omdat ze op de agenda stonden, niet omdat het verstandig was, maar omdat er enorme financiële belangen op het spel stonden. En ook, moeten we toegeven, omdat meer dan tienduizend sporters jarenlang hadden getraind voor hun moment van glorie. Maar wat niemand wil, is een nieuwe variant van het coronavirus als de atleten huiswaarts keren!
NICOLE VAN OVERSTRAETEN
en
https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Zomerspelen
Aantekening
Olympische Spelen
De Olympische Zomerspelen of de Spelen van de Olympiade zijn een internationaal multisportevenement dat elke vier jaar wordt georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Een olympische overwinning wordt wereldwijd gezien als de meest prestigieuze overwinning in een sport. Medailles worden uitgereikt in elk onderdeel, met een gouden medaille voor de eerste plaats, zilver voor de tweede en brons voor de derde, een traditie die gestart werd in 1904. De Spelen zijn gegroeid van 43 onderdelen met minder dan 250 mannen uit veertien landen in 1896 tot meer dan 300 onderdelen voor zo'n 11.000 sporters van beide geslachten uit meer dan 200 landen in 2012.
Nina
Derwael
Red
Lions
Nafissatou Thiam
Bashir
Abdi
Zondag 1 augustus 2021
14.30u
Aftellen met Nicole
Zondvloed
We kunnen er niet naast kijken: als gevolg van de klimaatopwarming overstroomt, beeft en zindert Europa. Is dit de 21-eeuwse editie van de ‘ZONDVLOED’?
Bij uitbreiding ondervindt heel de wereld de gevolgen van de klimaatverandering. In Canada telde men 600 overlijdens in de maand juli, na een periode van extreme droogte. Nederzettingen in Tadzjikistan en Oezbekistan werden van de kaart geveegd door modderstromen. Moessons overrompelden de Indiase Maharashta-regio, met 213 slachtoffers als gevolg. In Turkije worden vanwege bosbranden toeristische regio’s geëvacueerd. Griekenland brandt, Italië brandt.
Terwijl ik naar het nieuws luister (in Meise heeft burgemeester Gerda Van den Brande een project voor de bouw van 300 sociale woningen die in overstromingsgebied zouden worden gebouwd geschrapt), kletteren onophoudelijk dikke regendruppels tegen het raam. Naar het schijnt versterkt een mengsel van water en lucht (wat een regenbui in feite is) het geluid van de regen. Ik hoor het kenmerkende ‘splash-splash ’ op de Auguste Demaeghtlaan, het geluid van de rubberen banden van rijdende wagens en trucks op de natte baan ‘in concert’. En het gaat nog veel meer regenen vandaag, klinkt het aan het einde van het nieuwsbericht. Ach ach, regennieuws, waternieuws: dagelijkse kost tegenwoordig.
De beelden en filmpjes van de watersnood in de Ardennen staan voor altijd in mijn geheugen gegrift, maar onmiddellijk ook verschijnt een beeld van een plek in Halle, niet ver hier vandaan: dubbele rijen zandzakjes tegen de gevels in de Basiliekstraat en aan de handelszaken in het begin van de Bergense Steenweg. Hoe zou Halle het dezer dagen doen? Zou het centrum de volgende uren weer te maken hebben met wateroverlast?
Maar ach, ik open mijn smartphone en lees op de sociale media: Nina Derwael behaalt Olympisch Goud op de brug met ongelijke leggers, de Red Lions verslaan Spanje en plaatsen zich in de halve finale... en een schitterende tweede reuzenaronskelk (2 meter 40 centimeter) is in bloei gekomen in de Plantentuin in Meise.
Deze tweede reuzenaronskelk stinkt niet, in tegenstelling tot de eerste.
Dus toch niet allemaal regen- en moddernieuws!
NICOLE VAN OVERSTRAETEN
Aantekening
Zondvloed
De zondvloed (Oud Hoogduits: sinvluot of sintvluot, "altijd vloed" of "overal vloed", later het Middelnederlandse sintvloed, "aanhoudende vloed") is in verschillende culturen en religies een belangrijk mythologisch thema, waarin een grote overstroming, meestal gezonden door een god of goden, een beschaving of de hele wereldbevolking - met uitzondering van een enkeling en zijn gezin - vernietigde, vaak als straf.
Zomer
Halle
2021
Op 1 november start de Klimaatconferentie van Glasgow 2021 (COP26), een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering.
De kick-off op 1 november in Halle slaat een brug naar het begin op deze dag van deze cruciale klimaatconferentie.
De kick-off op 1 november in Halle slaat een brug naar het begin op deze dag van deze cruciale klimaatconferentie.