Naar de warmste december ooit  ?

Column Miguel Estrada
Vrijdag 20 november 2020

Naar de warmste december ooit ?

Miguel Estrada

20 november 2020

December staat voor de deur. Corona zal Sinterklaas niet tegenhouden en we praten al over de eindejaarsfeesten. Door de bijzondere omstandigheden gaat december er weliswaar uitzien als nooit tevoren.

Voor nogal wat mensen is het dit jaar een december zoals andere jaren : een moeilijke tijd. De periode van de sint en eindejaar zou een tijd moeten zijn van blijdschap en gezelligheid, jovialiteit en warmte. U zet misschien dit jaar een kerstboom met extra veel versiering ?  Rond uw tafel gaan waarschijnlijk minder gasten zitten, maar in de bubbels van uw vrienden en familie komt ongetwijfeld zeer veel lekkers op tafel.   Nieuw speelgoed en het originele cadeautje voor de kinderen gaan niet ontbreken. 

Dit zit er echter allemaal niet in voor iedereen. Ook dit jaar niet.  Zouden we met z’n allen niet gelukkiger zijn moesten we er samen voor kunnen zorgen dat alle mensen een fijne december hebben? Ook dit jaar staan allerhande hartverwarmende initiatieven en goede doelen klaar met hulp en giften. Niks mis mee. Een goede zaak. Fantastisch. We beseffen echter daarbij : dit is niet genoeg. Acties voor het goede doel mogen geen schaamlapje zijn voor falend politiek beleid. Laat staan dat goedbedoelde liefdadigheidsacties met een groot hart bezuinigingen camoufleren.  Een goed onderbouwd beleid moet de maatschappelijke problemen structureel aanpakken met een substantieel budget. De goodwill van de mensen moet de politiek stimuleren tot het ondernemen van verantwoordelijke actie en nemen van effectieve maatregelen.

De recente armoedecijfers zijn niet bemoedigend en de score van Halle is niet om fier op te zijn (een score van min 9 op de lokale armoedebarometer); meten is weten. De rijen bij hulporganisaties worden langer.  De coronacrisis snijdt diep en de ongelijkheid wordt alleen maar groter. Hoe kunnen we voorkomen dat nog meer mensen uit de boot gaan vallen en in armoede terecht komen ?   Het antwoord is niet ‘geld’, maar solidaire en duurzame oplossingen.

De toekomst vraagt om solidariteit. Dat betekent ook dat de sterkste schouders de zwaarste lasten gaan dragen.   Niemand kan mij nu nog wijsmaken dat dit geen redelijke eis is. Niemand heeft het recht om het maatschappelijk gesprek hierover monddood te maken.  Bij mijn weten werd de mondiaal afgesproken agenda - die ook hier in Halle werd onderschreven - toch niet gecancelled ? En staat op nummer één van de 17 werelddoelen (SDG's) niet armoedebestrijding?  Steken we liever onze kop in het zand? Gaan we de olifant in de kamer benoemen ?

…Geen spoor zonder dwarsliggers.   Dus geen taboe-onderwerpen zoals : armoede aan de basis aanpakken betekent ook extreme rijkdom-accumulatie aan de top aanpakken ?

Niemand weet hoe de toekomst er exact gaat uitzien.  Het ergste wat ons kan overkomen ? Veranderingen verwachten zonder in beweging te komen, verbeteringen verwachten door ter plaatse te blijven trappelen, duurzame oplossingen verwachten door te blijven doen wat we altijd al gedaan hebben. ‘We kunnen hier beter uit komen. Maar dan moeten wij deze coronacrisis durven aangrijpen om andere keuzes te gaan maken.’

Miguel Estrada

'Armoede bestrijden is geen daad van liefdadigheid.
Het is een daad van rechtvaardigheid.
Het is de verdediging van een fundamenteel mensenrecht, het recht op waardigheid en een fatsoenlijk leven.
Zolang armoede blijft bestaan, is er geen echte vrijheid.' 
#NelsonMandela