7. L'impacte per als colonitzats

El domini europeu comportarà la destrucció de les estructures socioeconòmiques, polítiques i ideològiques dels colonitzats. La penetració de les relacions capitalistes de producció destruirà les seves economies i el teixit social que sustentaven, imposant-ne de noves, caracteritzades per la dependència respecte a la metròpoli. Igualment, la imposició lingüística i religiosa ajudarà a destruir les arrels tradicionals i en canvi implantarà els valors i les formes de pensar dels colonitzadors.

Activitats

L’IMPERIALISME BRITÀNIC

El colonialisme britànic va optar per una política d’administració indirecta allà on va trobar alguna mena d’organització o personal precolonial fàcilment identificable amb els seus interessos; la utilització de persones intermèdies per exercir el control directe tenia l’avantatge que les colònies, fins i tot després d’obtenir la independència, es trobaven dotades d’una mínima administració i d’un personal polític, en molts casos sorgit de les elits locals i educat a les universitats britàniques, favorable als interessos de l’antiga metròpoli, disminuint el risc de possibles ruptures. [...] La política colonial desenvolupada per França en el seu imperi va ser molt diferent. El principi seguit va consistir en l’assimilació, basada en la unió cada cop més estreta entre lescolònies i la metròpoli, que es traduïa en un intent d’absorció dels nadius de les colònies per la llengua, la cultura i la civilització franceses. Contra l’administració indirecta britànica, França va optar per l’administració directa de les seves colònies a tots els nivells. [...]

SANAHUJA, J. M., «Los regímenes políticos del Tercer Mundo»

Geografía de la sociedad humana. Barcelona, 1982

Llegiu el text següent i contesteu les qüestions.

  1. Resumiu les idees principals del text i indiqueu a quin context històric fa referència.

  1. Expliqueu les diferents modalitats d’ocupació, d’administració i d’explotació utilitzades per les potències europees durant l’època imperialista i citeu-ne algun exemple. El text parla dels avantatges del model colonial britànic. Quines conseqüències podia tenir el model francès?

  1. Enuncieu els factors que van impulsar les potències europees a ocupar els territoris colonials i indiqueu les etapes més significatives del repartiment d’Àfrica. Quins eren els principals objectius de francesos i britànics en aquest continent?

Activitats

1. Enumera una causa econòmica i una d’ideològica del fet colonial.

2. Enumera en l’ordre que et sembli més important, les causes del colonialisme i, argumenta per què dones més importància a unes o altres.

3. Digues si són veritat o fals les afirmacions següents respecte al colonialisme:

a) El colonialisme és un fenomen del segle XIX.

b) Va ser conseqüència immediata del creixement econòmic que havien

experimentat els països industrialitzats.

c) Europa va patir una crisi econòmica l’últim quart del segle XIX a causa de la poca producció.

d) Una de les solucions pensades pels governs va consistir a dictar mesures proteccionistes (gravar amb impostos les mercaderies que arribaven de fora).

e) Però es van adonar que era millor establir mercats a altres continents,

concretament a l’Àfrica.

f) D’aquests mercats podien aconseguir també primeres matèries, encara que fossin a preus elevats.

g) Finalment van adonar-se que allà podia instal·lar-se tota la gent que sobrava a Europa.