3. Desenvolupament de la guerra

G

G

uerra de moviments, 1914

La invasió de Bèlgica per part d’Alemanya intentava sorprendre l’exèrcit francès amb un atac per la frontera nord del país en direcció sud-est, que hauria situat aquest entre dos focs; per part seva, l’exèrcit francès, dirigit per Joffre, llançà una ofensiva cap a la Lorena, que fracassà (Mulhouse, 9-10 d’agost, i Lorena, 20-22 d’agost), com també fracassà l’ofensiva alemanya, aturada pels francesos (batalla del Marne, 6-9 de setembre).

La denominada cursa cap a la mar d’ambdós exèrcits finí amb un nou equilibri davant de Ieper, a Flandes (setembre). A partir d’aquest moment el front occidental s’estabilitzà i la guerra de moviments fou substituïda per una guerra de posicions.

Al front oriental, per l’agost del 1914 l’exèrcit rus obtingué un èxit inicial que obligà a l’evacuació de la Prússia oriental, però una contraofensiva alemanya l’obligà a abandonar les posicions prussianes conquerides (batalla dels llacs Masurians).

Els russos prengueren la revenja sobre l’exèrcit austríac, que fou derrotat a Galítsia (agost-setembre del 1914), i les tropes alemanyes, amb un front extraordinàriament ample, no pogueren llançar cap cop definitiu sobre Rússia.

uerra de posicions (1915-1917)

A l’estiu del 1915 les potències centrals conqueriren Varsòvia (5 d’agost) i Vilnius (18 de setembre), però l’ofensiva fou aturada a Ternopol’ per una nova victòria russa. El fracàs dels respectius plans de ràpida victòria donà pas a una guerra de desgast (batalla de Verdun, febrer-juliol del 1916), en la qual els alemanys esperaren infructuosament la desmoralització dels aliats, i els anglofrancesos intentaren de trencar, sense èxit, el front alemany (ofensiva del Somme, juny-novembre del 1916).

ntervenció dels EUA

A la primeria del 1917 l’estat major alemany, decidí trencar les línies d’aprovisionament dels estats occidentals mitjançant una ofensiva dels seus submarins contra tot vaixell que es dirigís cap a Europa, decisió que originà l’entrada en guerra dels EUA a favor dels aliats.

D’altra banda, les diverses ofensives de distracció fetes pels aliats a la Mediterrània oriental i al Pròxim Orient immobilitzaren els escassos aliats de les potències centrals (1916-17).

Bé que els esdeveniments interns de Rússia (revolucions de febrer i d’octubre del 1917) donaren avantatge als alemanys al front oriental, el canvi de correlació de forces en el front occidental per la presència de les tropes nord-americanes els portà a cercar un armistici per evitar una nova ofensiva aliada i per reorganitzar les seves forces amb vista a una represa de la guerra més tard i en posicions més sòlides (setembre del 1918).

L’armistici fou ofert als EUA (octubre), però Wilson el rebutjà. El fracàs absolut de l’emperador Guillem II i la camarilla militar en l’intent diplomàtic desencadenà la revolució a Alemanya (novembre del 1918). El nou règim republicà acceptà les condicions aliades per a una pau de compromís, i l’11 de novembre de 1918 fou signat l’armistici amb la base dels catorze punts presentats per Wilson i de les exigències franceses de reparacions que el 28 de juny de 1919 donaren lloc al tractat de Versalles.

I