1. El crac de 1929 i la Gran Depressió

a prosperity, una curta expansió econòmica

Poc després d’acabada la guerra, els països industrialitzats, i en especial els EUA, van experimentar una gran expansió econòmica (prosperity). Noves tècniques de treball –la producció en cadena- i els nous productes derivats de la segona fase de la Revolució Industrial –electrodomèstics, cotxes, ràdios, fonògrafs...- van anar omplint el mercat i van estimular la plena ocupació. No tots els sectors socials, però, van viure l’expansió. Els pagesos i els treballadors de les indústries antigues (tèxtil i carbó sobretot) se’n van veure exclosos.

En aquesta època, però, als EUA l’eufòria econòmica va fer que molta gent de les classes mitjanes i altes demanés crèdits per al consum particular i per comprar accions a la Borsa, molt per damunt de llurs possibilitats.

L

’esclat de la crisi (1929)

El 24 d’octubre de 1929, les accions de la Borsa de Nova York van començar a baixar de valor, inesperadament, en picat. En els anys anteriors moltes empreses, bancs i persones particulars havien estat comprant accions a base de crèdits. Aquesta compra massiva feia pujar els preus de la Borsa molt per damunt del que realment les empreses valien, de tal manera que, en pocs dies, especulant -és a dir, comprant les accions a un preu i venent després a un de superior- es podien fer molts beneficis.

Tan bon punt el curs de les accions va començar a baixar de preu es va crear un pànic col·lectiu i tothom van voler vendre les seves accions abans no baixessin més de valor. Això va fer que aquestes encara caiguessin més, fins gairebé no valer res.

L

Aquells que havien demanat crèdits per comprar accions no els van poder retornar i els bancs es van trobar sense diners. Bastants en van fer fallida.

No tot va ser culpa de la Borsa. A tot plegat, cal afegir-hi el fenomen de la sobreproducció. Els anys anteriors al 1929 els productes de les fàbriques i dels camps sobrepassaven la capacitat de compra dels mercats i els preus es van començar a estancar o a baixar provocant, doncs, pel seu cantó, una tendència a la crisi. És aquest un dels punts encara no resolts del capitalisme: que en un món amb necessitats bàsiques i amb gran capacitat de produir no es trobi el sistema de fer accedir a la majoria els béns que es poden elaborar.

es conseqüències: la Gran Depressió

La prosperitat americana i, de retruc, també l’europea, es basava en bona part en el crèdit atorgat pels bancs. A partir del crac de 1929 els bancs que van resistir no van poder continuar prestant diners. En conseqüència la indústria, el comerç i l’agri­cultura se’n van veure afectats. A falta de crèdits les compres van disminuir, la pro­ducció va baixar, com també els preus i, na­turalment, els sous.

La banca nord-americana va demanar els crèdits que tenia prestats a les banques eu­ropees, cosa que, juntament amb altres fac­tors, va provocar un efecte de rebot a Europa tot estenent la crisi al seu àmbit. També es va trencar la solidaritat econòmica internacional i cada país va engegar me­sures proteccionistes, és a dir, de posar tra­ves a la importació de productes estrangers.

La conseqüència més greu, però, de la crisi va consistir en l’augment espectacular de l’atur, en una època en què la Seguretat Social era pràcticament inexistent. La pobresa, la fam i l’ansietat van començar a planar sobre molts milions de persones. La crisi, a més de la classe obrera i de la page­sia, va tocar molt a fons les classes mitjanes (petits comerciants, artesans, industrials, com també petits rendistes i estalviadors), que es van veure arruïnades. Per això es diu que una conseqüència important de la crisi va ser la proletarització de les clas­ses mitjanes.

No té res d’estrany, doncs, que a partir del 1929 es produís un profund malestar so­cial amb nombroses vagues, violències i manifestacions.

Malgrat que als Estats Units el president Roosevelt va impulsar reformes per lluitar contra la crisi (New Deal) i que a Anglaterra l’economista John Maynard Keynes proposés sistemes de modificació del capitalisme per evitar aquests desas­tres, no ha d’estranyar que la crisi econòmica i social de la dècada de 1930 facilités l’establiment de dictadures i afeblís les democràcies tot constituint, així, una de les causes de fons de la IIª guerra mundial.

L

  1. Descriu l’evolució de les dues variables representades en el gràfic i situa-les en llur context històric.

  2. El gràfic mostra alguns del mecanismes de la crisi de 1929. Explica els trets més rellevants.

  3. Quines repercussions socials i polítiques va tenir l’alt nombre d’aturats i la consegüent situació de pobresa que afectà àmplies capes de la societat durant la dècada dels anys 30?