10. Neocolonialisme i dependència econòmica

Els mecanismes pels quals el neocolonialisme actua al Tercer Món , tot impedint que les seves economies puguin reeixir són:

a) la dependència comercial, els preus els fixen les grans borses internacionals;

b) la dependència financera, els préstecs es demanen per pagar les importacions o les guerres o conflictes que ha provocat la caòtica situació política; i

c) la dependència tecnològica.

Activitats

1. La independència de l’Índia. Llegiu el text següent i responeu les qüestions:

“Era natural i inevitable que el nacionalisme indi estigués ressentit pel domini estranger. Així i tot va ser curiós que fins a finals del segle XIX nombrosos membres de la nostra intelligentsia van acceptar conscientment o inconscientment, la ideologia imperialista britànica. Van elaborar els seus propis arguments sobre ella, i només s’aventuraven a criticar-ne algunes manifestacions exteriors. La Història, l’economia i d’altres temes que s’ensenyaven a les escoles i universitats, s’escrivien enterament des del punt de vista imperialista britànic... Al principi ens era impossible alliberar-nos intel·lectualment d’aquesta versió, ja que no coneixíem d’altres fets o arguments, de manera que buscàvem l’alleujament de la religió en la idea que i més no, en l’esfera de la religió i de la filosofia estàvem al mateix nivell que qualsevol altre poble”.

Sri Jawahari Al Nehru. Autobiografia. (1936)

  • Resumiu el text amb paraules vostres i situeu-lo en el seu context històric.

  • Expliqueu els orígens de la descolonització, destacant-ne principalment les causes polítiques i les causes econòmiques.

  • Relacioneu la figura de Nerhu amb la Conferència de Bandung i el naixement del Tercer Món.

2. Llegeix atentament el text i respon les qüestions que es plantegen a continuació.

EXTRACTE DEL COMUNICAT FINAL DE LA CONFERÈNCIA DE BANDUNG (Abril del 1955)

“(,,,) La Conferència deplora la política i l’ús de la segregació racial i la discriminació que encara constitueixen la base de les relacions entre govern i ciutadans en àmplies zones d’Àfrica i d’altres parts del món.

(...) Algunes potències han refusat a les seves colònies els drets fonamentals en matèria de cultura i educació, fet que no permet el lliure desenvolupament de llur personalitat, i els ha negat els intercanvis culturals amb altres pobles asiàtics i africans. (...) La Conferència és de l’opinió que aquesta política representa la negació dels drets fonamentals de l’home com una forta opressió cultural. La Conferència ha discutit els problemes referents als pobles que encara són dependents del colonialisme i dels mals derivats de la submissió a la dominació i l’explotació estrangeres i ha arribat als següents acords:

- Declarar que el colonialisme, en qualsevol de les seves formes, és un mal que ha d’acabar ràpidament.

- Declarar que la situació dels pobles sotmesos al domini estranger i a la seva explotació, constitueix una negació dels drets fonamentals de l’home (...) i és un obstacle per consolidar la pau i la cooperació mundials.”

DD.AA- Introducció a la Història Contemporània. Columna, 1995.

§ Resumeix les idees principals del text i situa’l en el context històric.

§ Explica quines conseqüències va tenir la Conferència de Bandung per als països del Tercer Món.

§ Comenta les característiques del procés de descolonització i l’evolució posterior dels països del Tercer Món. ¿Quina és la situació econòmica d’aquests països a l’actualitat?