Økonomiske nøkkeltall

I dette kapitlet presenteres økonomiske nøkkeltall for Trondheim og ASSS-kommunene. Tallene er basert på foreløpige tall for 2017 fra konsernregnsskapstatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB). Det betyr at tallene inkluderer tall fra kommunale foretak og interkommunale selskap. Endelige og reviderte tall for 2017 publiseres 15. juni 2018.

Netto driftsresultat er en av de viktigste indikatorene for økonomisk balanse. Netto driftsresultat viser overskuddet på årets drift fratrukket avdrag og netto renteutgifter. Teknisk beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) anbefaler at kommunene samlet bør ha et netto driftsresultat på 1,75 prosent. Tabellen viser at storbyene hadde et driftsresultat som var godt over dette i 2017. Trondheim kommune som konsern hadde et netto driftsresultat på 4,9 prosent i 2017.

Trondheim kommune har styrket disposisjonsfondet i 2017. Disposisjonsfondet for kommunen som konsern økte fra 5,2 prosent av driftsinntektene i 2016 til 6,2 prosent av driftsinntektene i 2017. Trondheim har fortsatt et lavere disposisjonsfond enn ASSS-snittet.

I 2017 hadde Trondheim om lag samme nivå på netto finans- og avdragsutgifter i prosent av driftsinntektene som ASSS-snittet. Kommunen hadde en reduksjon i netto finansutgifter i prosent av driftsinntektene fra 2016 til 2017. Reduksjonen skyldes at renteutgiftene på lån gikk ned, og at avkastningen i Trondheim kommunes kraftfond (TKK) var høy.

Investeringsutgiftene i Trondheim har vært høyere enn i de øvrige ASSS-kommunene i flere år. I 2017 hadde Trondheim om lag samme nivå som ASSS-snittet. Trondheims netto lånegjeld i prosent av driftsinntektene gikk ned fra 2016 til 2017, men lånegjelden, målt i prosent av driftsinntektene, var høyere enn ASSS-snittet. Det er flere måter å måle gjeldsbelastningen på. Ved å se på netto finansielle fordringer vil Trondheim i en tilsvarende sammenligning komme bedre ut, fordi vi da tar hensyn til at kommunen eier kraftfondet på 6,7 milliarder kroner.