Mål og resultater

Næring og samfunn

Periodemål

Mål: Trondheim har Nordens mest attraktive og levende bycampus og er Nordens beste studieby.

Indikatorer

  • Omforente mål og prinsipper for utbygging av samlet NTNU og studentvelferd i bycampus
  • Felles strategier for realisering av arenaer for studentfrivillighet, idrett, kultur og innovasjon i bycampus
  • Helhetlig omdømmebygging for Trondheim som studieby
  • Øke og forbedre tilbudet av relevante studentoppgaver, praksisplasser og sommerjobber under studieløpet

Resultat

Arbeidet med samling av NTNU campus i Trondheim har vært intensivt gjennom hele 2017. NTNU gjennomførte en plan- og idekonkurranse som dannet grunnlaget for et videre arbeid med en fysisk plan. Målet om å legge frem et felles forslag til planprogram høsten 2017 ble ikke nådd. Planprogrammet fremmes for politisk behandling våren 2018. Trondheim kommune og NTNU har samarbeidet tett med utviklingen av omforente mål for utbyggingen i bycampus.

Studentfrivillighet, idrett, kultur og innovasjon i bycampus har vært viktige tema både i arbeidet med samling av NTNU og på nettverksarenaene knyttet til helhetlig campus- og byutvikling som Trondheim kommune organiserer. Prosjektet Elgeseter gate 10 er ferdig, men fikk ikke finansiering på statsbudsjettet. Det er igjen satt fart på prosjektet med nybygg for Studentersamfundet, og Trondheim kommune har tatt en aktiv rolle.

Bystyret vedtok 26.oktober “Helhetlig studentpolitikk 2017-2020” ( PS 0149/17), der Trondheim kommunes rolle og bidrag i å skape Nordens beste studieby ble klargjort.

Det har vært stor aktivitet i nettverkssamarbeidet StudyTrondheim også i 2017, hvor Trondheim kommune har pådriverrollen, og deltar på flere innsatsområder.

Det er utviklet ny nettside, StudyTrondheim, for å sikre god informasjon til potensielle og nye studenter, og for å styrke den helhetlige omdømmebyggingen av Trondheim som studieby.

Studiebykonferansen hadde i 2017 internasjonale studenter som tema. Studentfrivilligheten har fått en større plass i kommunens nye temaplan for frivillighet, vedtatt i bystyret høsten 2017. Trondheim kommune deltok sammen med Sør-Trøndelag fylkeskommune på Trøndelagsdagen og andre karrieredager, for å synliggjøre for studentene muligheter for oppgaveskriving, praksis og jobb i byens og regionens arbeids- og næringsliv.

Mål: Trondheim er motor for regionen

Indikatorer

  • Trondheim kommune gjennomfører en god og inkluderende prosess internt og eksternt i sammenslåingen med andre kommuner
  • Trondheim kommune vil drøfte og avklare samarbeidsformer og ansvar mellom en ny fylkeskommune som regional aktør og Trondheim kommune

Resultat

Arbeidet med sammenslåingen av Klæbu og Trondheim kommuner er formalisert og prosessen iverksatt i 2017, først gjennom felles formannskapsmøter og interimsfellesnemnd, så med fellesnemnd iht inndelingslova fra juni 2017, etter Stortingets vedtak om sammenslåing. En administrativ arbeidsgruppe har hatt ukentlige møter for å drive prosessen. Omstillingsavtale er framforhandlet og vedtatt, og ligger til grunn for dialogen med kommunenes ansatte.

Trondheim kommune har i flere omganger gitt høringsuttalelser til arbeidet med ny Trøndelagsplan, hvor samvirket mellom det nye fylket og Trondheim som landsdelshovedstad har stått sentralt. Kommunen er ikke gitt noen formell rolle i fylkets arbeid med Trøndelagsplanen.

Trondheim kommune har takket ja til invitasjon fra fylket om å bli medlem av det nye Samarbeidsråd Trøndelag sammen med Steinkjer. Det nye samarbeidsrådet erstatter det nedlagte Trøndelagsrådet, men har ikke hatt møter i 2017.

Mål: Trondheim er Norges teknologihovedstad

Indikator

  • Øke antall bedrifter og ansatte i eksisterende og nye teknologiselskap

Resultat

Impello-analysen gjennomføres hvert år, og måler utviklingen i teknologiselskapene i Trondheimsregionen. I 2017 var det 675 teknologiselskaper med 11 800 ansatte i regionen. Antallet selskaper fortsetter å vokse. Antall ansatte økte også fra 2016 til 2017, men har ikke tatt igjen toppen i 2015, noe som skyldes ettervirkningene etter oljekrisen. Etableringstakten på nye selskap er fortsatt på det høyeste nivået siden målingene startet. Slik det nå ser ut er det fullt mulig å nå målet om 1000 teknologiselskap i 2015, mens målet om 25 000 ansatte virker vanskeligere å nå.

Den klart største bransjen innen teknologi er IKT, etterfulgt av olje og gass, energi- og miljøteknologi og helse. Trondheim kommune og Trondheimsregionen støtter næringsutviklingen på mange måter; gjennom utviklingsavtaler med oppstartsbedrifter, gjennom bistand til utviklingsprosesser med mål om vekst, internasjonalisering, etablererveiledning til innbyggere som vil starte egen bedrift, og ikke minst gjennom stimulering og støtte til de forskjellige klyngemiljøene. I 2017 fikk Tequityklyngen (med basis i investor og teknologimiljøet) Arena-status i det nasjonale klyngeprogrammet, blant annet etter støtte fra Trondheim kommune og Trondheimsregionen. Fornybarklyngen var svært nær å få samme status i 2017, og prøver igjen i 2018.

Technoport 2017 var med på å skape stor oppmerksomhet rundt teknologi og gründermiljøet i Trondheim. Trondheim kommune er sammen med NTNU, SpareBank1 Midt-Norge og Adresseavisen de viktigste bidragsyterne (“platinum medlemmer”) til Technoport. Trondheim kommune bidro til å videreføre internasjonal oppmerksomhet gjennom deltakelse i flere internasjonale arrangement, som Nordic Edge, Northern Offshore Seas, AquaNor, Smart City Expo Barcelona, South By Southwest i Austin og Singapore Slush. Mye av dette skjedde i tett samarbeid med NTNU.

Mål: Trondheim som internasjonal by skal videreutvikles i samarbeid med næringsliv, idretts-, kultur- og kunnskapsmiljøer

Indikatorer

  • Trondheim kommune deltar i flere Horisont 2020 prosjekter
  • Beholde et kvalitativt godt internasjonalt skoletilbud (og spre innovasjon/ kunnskap)
  • Styrke Trondheims omdømme nasjonalt og internasjonalt

Resultat

Trondheim kommune har så langt ikke lyktes med søknad om forskningsmidler fra Horisont 2020, men har fortsatt søknad under arbeid.

Den ene av Trondheims to engelskspråklige skoler var truet av nedleggelse, men ble ikke nedlagt.

Trondheims samarbeid med NTNU om universitetskommune er vist stor interesse både nasjonalt og internasjonalt.

Mål: Trondheim er den mest attraktive og innovative storbyen i Norge

Indikatorer

  • Flere samarbeidsprosjekter med NTNU om byen som Living Lab
  • Flere OFU-kontrakter
  • Trondheim/Trondheimsregionen skal score høyest av storbyregionene på attraktivitet
  • Øke antall flyruter og frekvenser i henhold til Luftfartsforums prioriteringer
  • Som et resultat av flere arrangementer vil byens gjestedøgn øke

Resultat

Samarbeidet med NTNU ble tettere gjennom 2017, både gjennom Smarte byer-arbeidet, og ikke minst gjennom underskrivingen av avtalen om Universitetskommune. Det har blitt samarbeidet om flere søknader både til Climate Kic, FORKOMMUNE-ordningen til Norges forskningsråd, diverse statlige støtteordninger, der mange av søknadene har et eksplisitt næringsutviklingsfokus. Trondheim kommune undertegnet en intensjonsavtale om innovasjonskontrakt (tidligere OFU) med Mode Sensors høsten 2017, som blir endelig avklart i 2018.

Det gjennomføres målinger av storbyenes attraktivitet hvert andre år, neste gang i 2018. Men det er ingen grunn til å tro at Trondheim og Trondheimsregionens sterke stilling har blitt svekket gjennom 2017. Folketallet fortsetter å stige på det samme høye nivået, til tross for at veksten har stagnert i flere av de andre storbyene.

Trondheim kommune har deltatt i et OFU-prosjekt (Smarthjelp ved 110-sentralen), et OFU forprosjekt (Mode Sensors AS) og to innovasjonsfellesskap (Mathallen og Starmus).

Luftfartsforums AU får tilbakemelding på at flyselskapene setter pris på måten regionen jobber på innen luftfart og dialogen som er etablert mellom forumet og flyselskapene.

2017 var et krevende år innen luftfart. Luftfartsforum oppnådde gjennom langsiktig arbeid å få på plass en 50 prosent økning på ruten mellom Trondheim og København. Antall reisende i 2017 var på 4 409 929, hvorav 941 860 var utenlandsreisende. Dette representerer 0-vekst sammenlignet med 2016. Dette er et meget godt resultat tatt i betraktning tap av Norwegians basefly med 200 000 tilbudte seter inneværende år.

Gjennom 2017 er nøkkeltallene innen reiseliv løftet betydelig. Veksten i etterspørselen etter overnatting er på 1,5 prosent, som tilsvarer om lag 11 000 romdøgn. Sammenlignet med 2016 (år mot år) utgjør dette vekst som tilsvarer rom tapt under streiken 2016.

Mål: Den beste gründerkompetansen og gründerkulturen finnes i Trondheim.

Indikatorer

  • Støtte til inkubatorer/akseleratorer
  • Styrke førstelinjetjenesten

Resultat

Trondheim kommune har i 2017 videreført arbeidet med å stimulere det voksende gründermiljøet i byen. Flere tusen innbyggere og studenter har deltatt i orientering om etablering gjennom økosystemet for gründerskap. Om lag 1000 personer har henvendt seg og omlag 450 personer har fått individuell rådgivning rundt etablering gjennom Trondheim kommunes etablererveiledning. I 2017 ble det digitale veiledningssystemet MinVeileder innført, noe som vil effektivisere førstelinjetjenesten.

Bystyret satte av to millioner kroner til stimulering av det som gjerne kalles økosystemet for nyskaping. DIGS, Work-Work og NTNU Accel har i fellesskap brukt de midlene de ble tildelt til å styrke koblingene til investornettverk, mentoraktiviteter, møteplasser, kompetansebygging og koplingsarena. Dette har økt innovasjonstakten i hele regionen.

Avsnitt