Mål og resultater
Eiendomstjenester
Mål: Gode og miljøvennlige løsninger med klimatilpasning i alle ledd
Indikatorer:
- I perioden skal stasjonært energibruk reduseres med sju prosent. Klimagassutslipp og avfallsmengden skal også reduseres.
- Energiforbruket i Trondheim kommunes bygninger skal reduseres med to prosent i 2017 sammenliknet med 2016. Arealbruk skal effektiviseres selv om det gir økt energibruk. Bygningene skal være i bruk i større deler av uka selv om også dette gir økt energibruk.
- Fossilt brensel i kommunal bygningsmasse skal utfases etter hvert som andre energikilder blir tilgjengelig.
- Alle nye investeringsprosjekt over 50 millioner kroner, som påstartes i 2017, skal ha redusert utslipp fra materialer og energi i henhold til revidert Kommunedelsplan for energi og klima.
- Bruk av tre og miljøprodukter skal økes for å redusere klimagassfotavtrykket i investeringsprosjektene. Arbeidet med Trebyen Trondheim videreføres som et byutviklingsprosjekt med vekt på innovativ bruk av materialer og energiløsninger i utvalgte nye og eksisterende bygg.
- Det skal igangsettes minst et pilotprosjekt for nybygg med mål om nullutslipp i løpet av 2017.
Resultat:
Trondheim kommunes bygningsmasse oppnådde en energieffektivisering på 2,5 prosent. Beregningene tar høyde for temperaturkorrigert spesifikt energiforbruk (kWh/m2), altså energiforbruk per arealenhet. I tillegg til redusert energiforbruk, er det et mål at bygningene brukes i større deler av uka og at arealbruken effektiviseres, selv om det gir økt energibruk.
I 2017 ble oljekjelene og/eller oljetankene fjernet ved disse byggene:
● Verksted Strandveien 29 (Svartlamon)
● Bratsberg skole
● Hoeggen skole
● Singsaker skole
● Persaunvegen 50
● Sjetne skole
● Brundalen skole
● Produksjonskjøkkenet
Flere oljekjeler vil fjernes i løpet av 2018, og Trondheim kommune er i rute med å bli oljefri innen et forbud mot fyring med fossil olje inntrer i 2020.
Sorteringsgrad på Vedlikeholds- og rehabiliteringsprosjekt oppnådde en sortering på 97 prosent.
Nye større investeringsprosjekter som Blakli Helse og velferdssenter, Jakobsli skole, Huseby, Saupstad/ Kolstad skoler, samt Okstad skole har mål om reduserte utslipp fra materialer og energi. Nytt tilbygg på Okstad skole skal i tillegg være pilot for fossilfri byggeplass.
De nye større byggeprosjektene prosjekteres med tre som en vesentlig del materialbruken. Den konsekvente bruken av tre bidrar til å reduseres klimagassfotavtrykket for prosjektene. Det stilles konkrete miljøkrav til produktene som kan brukes i byggene.
Trondheim eiendom bidrar til arbeidet med Trebyen Trondheims mål ved å stille konsekvente og innovative krav til bruk av tre i komplekse byggeprosjekter.
Igangsatte nye formålsbygg i 2017 har passivhusstandard og prosjekteres med utstrakt bruk av tre i bærende konstruksjoner.
Mål: Sikre kvaliteten på nye og eksisterende bygninger gjennom planlagt verdibevarende vedlikehold og tidlig innsats.
Indikatorer:
- Trondheim kommune har betydelige verdier i eksisterende bygningsmasse. Et målrettet verdibevarende vedlikehold er nødvendig for å sikre disse verdiene på en økonomisk optimal måte. Nye investeringsprosjekt skal sikre kvalitets- og konstnadseffektive løsninger.
- Alle kommunens bygninger skal tilfredsstille gjeldende lov- og forskriftskrav. Feil og mangler utbedres uten ugrunnet opphold. Tilsyn svares ut fortløpende.
- Minst 85 prosent av vedlikeholdsbudsjettet brukes til planlagt, verdibevarende vedlikehold og utskiftninger.
- Alle feil og mangler skal følges opp og/eller lukkes i løpet av det første garantiåret.
- For å nå målet om effektiv og moderne bygningsdrift og forvaltning, skal det anskaffes et digitalt system for forvaltning, drift og vedlikehold.
Resultat:
Tabellen viser vedlikeholdsutgifter for 2017 (tall i millioner kroner):
Formålsbyggene hadde en liten økning i vedlikeholdsutgifter på 3 kroner per kvadratmeter fra 2016 til 2017. Det kan være store variasjoner fra år til år mellom de ulike byggkategoriene, avhengig av hvilke bygg som står i årets vedlikeholdsplan.
Mål: Nye investeringsprosjekt skal tilpasses kommunens langsiktige eierforhold, både med hensyn til kvalitet, byggekostnader og drifts- og vedlikeholdskostnader.
Indikatorer:
- I 2017 skal minimum et investeringsprosjekt anskaffes etter Best Value Procurement- metoden (BVP). BVP er en metode som fremhever kompetanse og leverandørenes evne til å løse den totale oppgaven på best mulig måte.
- Erfaringsevaluering gjennomføres i etterkant av prosjektet, hvor samlede byggekostnader, kvalitet, gjennomføring og brukertilfredshet skal måles.
Resultat:
Bygging av Ranheimsfjæra barnehage gjennomføres som et BVP-prosjekt. Prosjektet startet i 2017, og konkurransen ble utlyst i september samme år. Det var fire leverandører som ga tilbud. Evaluering ble gjennomført i tråd med metodikken for BVP. Prosjektet er planlagt ferdigstilt i 2020, og det blir da evaluert.
Mål: Sikre tilstrekkelig areal for Trondheim kommunes behov.
Indikatorer:
- Befolkningsøkningen i Trondheim utløser behov for utbygging av barnehager, skoler, velferdssentra og idrettsanlegg med mer. Kommunen har ikke tilstrekkelige arealreserver til å møte behovet for areal til offentlige formål. For å lykkes med bygging av offentlige bygg og anlegg, må kommunen derfor være en aktiv grunnerverver med et langsiktig perspektiv.
- I 2017 skal kommunen ha tilstrekkelig areal til å få gjennomført aktuelle prosjekt.
Resultat:
Plan for areal til offentlige formål ble vedtatt av bystyret november 2017, sak 160/17. Saken vil være en rettesnor for videre arbeid med kommunens erverv av areal.
I 2017 har kommunen inngått avtale med St.Olavs hospital og Sør-Trøndelag Fylkeskommune om tilbakefallsretter på bl.a. Østmarka og Ringve. Arealene er et viktig tilskudd til kommunens arealreserve.
Mål: Bidra aktivt til utvikling av prioriterte utbyggings- og byomformingsområder.
Etter at overordna planer er godkjent, må reguleringsplaner og gjennomføring av byggeprosjekter skje i samarbeid mellom kommunen og utbyggere. Dette skjer gjennom dialog og utbyggingsavtaler
Indikator: I 2017 skal kommunen ha et rammeverk som gir forutsigbar fremdrift i byomformingsprosjekt.
Resultat:
Det arbeides kontinuerlig med å få til fremdrift i store utbyggingsprosjekter ulike steder i byen. Det ble lagt frem to politiske saker til orientering i 2017 for å tydeliggjøre kommunens arbeidsmetodikk i arbeidet med utbyggingsavtaler, samt klargjøre forutsetningene rundt bruken av anleggsbidragsmodellen.
“Sak om gjennomføring, herunder utbyggingsavtaler”, sak 155/17 ble behandlet i formannskapet 1. august 2017. “Orientering rundt kommunens risiko knyttet til bruk av utbyggingsavtaler etter anleggsbidragsmodellen, samt behov for å øke påslag for inndekning av merarbeid”, sak 138/17, ble tatt til orientering av formannskapet 30. mai 2017.
I januar 2018 satte rådmannen i gang arbeid med å avklare innhold og framgangsmåte for programmene kommunedelplanen stiller krav om, og annet overordna planarbeid som er nødvendig for å komme i gang med transformeringen av Nyhavna.