Tekniske tjenester

Brukerundersøkelsene i 2017 viser at byens innbyggere stort sett er fornøyd med tekniske tjenester, både sommer og vinter. Det er gledelig at innbyggerne er fornøyd med driften av Midtbyen, ettersom dette har vært et prioritert område.

Gjennomføringsplan for Torvet ble vedtatt i 2017, og byggearbeidet er i rute.

Tekniske tjenester har jobbet mye med digitalisering av innbyggertjenester og systemer for bedre orden og intern flyt. Informasjon er flyttet fra hodene til de ansatte og inn i datasystem. Slik kan vi få bedre oversikt og tilby bedre og raskere service til våre kunder.

Området har forsterket innsatsen på drift av gang- og sykkelveg. Dette gjelder spesielt barvegstrategi på utvalgte gang- og sykkelveger.

Det ble i 2017 omsatt for 631 millioner kroner i investeringer innenfor vann, avløp, veg, grønt, Miljøpakken, Metrobuss og arbeid for andre enheter. Dette omfatter blant annet store prosjekt som Dybdals vei, Høgskoleringen og Johan Tillers veg, som er sammensatte prosjekt med forbedring av både veg og avløpssystemer.

To hovedplaner er ferdigstilt og politisk behandlet. Det gjelder Plan for friluftsliv og grønne områder og Kommunedelplan for vannforsyning 2016-2028. Et omfattende arbeid er lagt ned i utarbeidelsen av disse planene.

Av en totallengde på om lag 2 000 km, ble 19 km av vann- og avløpsnettet fornyet. En undersøkelse fra 2016 viser at Trondheim er blant de beste storkommunene når det gjelder standard på vannforsyningen. Når det gjelder avløpstjenesten er Trondheim på femteplass av de ti største kommunene. Det er gjennomført flere prosjekter for å redusere utslipp til bekker og elver, og for å gjøre oss bedre rustet for klimaendringer og byvekst.

Økonomi

Årsresultatet for tekniske tjenester i 2017 viser et mindreforbruk på 37 millioner kroner. I forbindelse med årsoppgjøret for 2016 ble det bevilget 35 millioner kroner til vedlikehold av kommunens gang-og sykkelvegnett. På grunn av kapasitetsutfordringer og tidlig tele ble bare 12,5 millioner av bevilgningen benyttet på formålet i 2017. I underkant av fire millioner kroner av mindreforbruket skyldes bedre resultat innenfor selvkostområdene enn budsjettert mens fagområdet brann fikk et mindreforbruk på i underkant av fem millioner kroner. Avviket på brannområdet skyldes endrede forutsetninger for renter- og avdrag, samt endrede leieforhold. Drift og vedlikehold av kommunens ordinære vegnett gikk med et merforbruk på et par millioner kroner, noe som i all hovedsak ble dekket inn via mindreforbruk på grøntområdet.

Selvkostområdene

Vann fikk et resultat som var 16,7 millioner kroner bedre enn budsjettert i 2017. Inntektene ble 10,2 millioner kroner høyere enn budsjettert og utgiftene ble 6,5 millioner kroner lavere enn budsjettert på grunn av lavere lønnsutgifter.

Avløp fikk et resultat som var 13,7 millioner kroner bedre enn budsjettert. Avviket skyldes at inntektene ble 7,9 millioner kroner høyere enn budsjettert og utgiftene ble 5,7 millioner kroner lavere enn budsjettert.

Renovasjon fikk et resultat som var 1,5 millioner kroner bedre enn budsjettert.

Feiing fikk et resultat som var 2,2 millioner kroner bedre enn budsjettert. Avviket skyldes at det er feid mindre enn budsjettmessig forutsatt.

Personal

Sykefraværet til tjenesteområdet har gått noe ned sammenlignet med 2016.

Les mer om personal

Mål og resultater

Tjenesteområdet bidrar til å oppnå følgende mål i kommuneplanens samfunnsdel:

  • 2.3: I 2020 skal Trondheim ha en fysisk byutforming som fremmer livskvalitet og helse.
  • 2.4: I 2020 er Trondheim en ren og ryddig kommune der 90 prosent av avfallet gjenvinnes.
  • 3.8: I 2020 har Trondheim et levende bysentrum.
  • 4.5 I 2020 har Trondheim god beredskap i forhold til samfunnssikkerhet.

Les mer om mål og resultater for tjenesteområdet

Nøkkeltall (KOSTRA)

KOSTRA-tall for 2017. Sammenligning mellom Trondheim kommune og ASSS- kommunene, gebyrnivå selvkostområdene innenfor teknisk sektor

Andre nøkkeltall for tekniske tjenester: