Mål og resultater

Kultur

Periodemål

Mål: Trondheim - en internasjonalt anerkjent kunst- og kulturby

Trondheim kommune har som mål å legge til rette for at man skal kunne bo og arbeide som profesjonell kunstner i byen. Solide kulturinstitusjoner legger grunnlaget for en by med gode vilkår for både utøvere og brukere av kultur, og byen skal tiltrekke seg internasjonale kunst- og kulturutøvere innenfor alle uttrykk.

Indikatorer

  • Flere profesjonelle kunstnere og kulturprodusenter er bosatt i Trondheim
  • Samhandlingen mellom trønderske og internasjonale kunst- og kulturmiljø er styrket
  • Trondheim er attraktiv for internasjonale kunst- og kulturaktører og arrangører
  • Kulturprodukter fra Trondheim eksporteres internasjonalt

Kontakt mellom det trønderske og internasjonale kunst- og kulturmiljøet er styrket gjennom ulike tiltak og arrangementer. Kunsthall Trondheim ble etablert i 2016 og har allerede rukket å produsere utstillinger med internasjonalt etablerte kunstnere, i tillegg til debatter, workshops og arrangementer i tilknytning til utstillingsaktivitet.

Kunstbiennalen Metamorf arrangeres hvert annet år og viser produksjoner hvor kunst krysses med teknologi. I tillegg til utstillinger og visninger arrangeres workshops, konferanser og seminarer med lokale, nasjonale og internasjonale deltakere.

NTNU er som utdanningsinstitusjon med på å styrke Trondheim som kunstnerisk relevant destinasjon, gjennom sine utdanningstilbud innen kunst, arkitektur og musikk. Utdanningene rekrutterer også utenfor Norge.

Trønderske filmskapere deltar i stadig større grad på internasjonale markeder og visningsarenaer, og flere produksjonsselskap samarbeider med utenlandske selskap om co-produksjoner. I 2017 ble den første internasjonale spillefilmen innspilt i Trøndelag. De regionale filmselskapene, Midtnorsk filmsenter og Filminvest, samarbeider med Filmpool Jämtland og Film i Västernorrland om filmkommisjonsvirksomhet og prosjekter knyttet til kompetanseutvikling av filmbransjen i regionene.

Forfattere fra Trondheim deltar på internasjonale bokmesser og litteraturfestivaler, og internasjonale forfattere deltar på litteraturfestivalene i Trondheim. Bøker av Trondheimsforfattere oversettes til andre språk og selges på et internasjonalt marked.

Teater Avant Garden og DansiT programmerer forestillinger av og med internasjonale scenekunstkompanier.

Trondheim folkebibliotek styrket den internasjonale scenen ved blant annet å inngå et samarbeid med Goethe Institut. Biblioteket hadde besøk av flere tyske forfattere, i tillegg til forfattere fra Storbritannia og Sverige.

Flere internasjonale artister hadde Trondheim på sin turnérute i 2017, blant annet Deep Purple, Robbie Williams og John Fogerty.

Internasjonalt anerkjente kunstnere inviteres til Trondheim gjennom Kunsthall Trondheim, Lademoen kunstnerverksteder og TEKS/METAMORF, og vises for det trondheimske publikum.

Syv artister fikk internasjonal signering under og etter Trondheim Calling i 2017 (2016: seks artister). TrondheimSolistene framførte bestillingsverket I, Pilgrim på Orknøyene og i Italia. Jazzensembler og -musikere fra Trondheim har et høyt aktivitetsnivå på den internasjonale scenen.

Mål: Trondheim – en rik, mangfoldig og inkluderende kulturby

Trondheim skal være en by med lav terskel for deltagelse i kultur- og fritidstilbud, og skal ha et mangfold av muligheter for opplevelse, mestring og læring i alle faser av livet. Fritidskulturlivet og frivilligheten skal ha gode vilkår.

Indikatorer

  • Trondheim kommune stimulerer til utvikling av kultur- og fritidstilbud som bidrar til opplevelse, mestring og læring for hele befolkningen
  • Tilrettelagte lokaler for et mangfold av kulturuttrykk er tilgjengelig i bydelene
  • Trondheim kommune videreutvikler aktør- og bookingbasen som verktøy for frivilligheten og fritidskulturlivet

Resultat

Trondheim folkebibliotek:

  • etablert læringssenter på hovedbiblioteket og på Saupstad
  • etablert VitenLunsj i samarbeid med Kunnskapsbyen
  • språkkurs for nye landsmenn
  • prosjektet "Bokfellene" - formidling i det meråpne biblioteket er godt i gang
  • etablert filmverksted og ulike kurs på Saupstad bibliotek

Kulturenheten:

  • 400 voksne med nedsatt funksjonsevne har deltatt på gruppeaktiviteter, 430 personer har vedtak om støttekontakt i aktivitet. Frivilligsentralene og Norges Idrettsforbund er viktige samarbeidspartnere
  • kommunens kulturtilbud til seniorer er unikt på landsbasis. Tilbudene rettes mot ulike målgrupper. Seniorer som deltar i kulturlivet, uavhengig av helseutfordringer eller livssituasjon, opplever sosialt fellesskap og høy livskvalitet
  • stimulerer og veileder flerkulturelle aktører gjennom tilskudd, rådgivning og tilgang til lokaler
  • bistått ved etablering av fem nye flerkulturelle organisasjoner i 2017

Flere festivaler, ensembler og andre kulturaktører har tilbud rettet mot barn og unge og andre grupper, for på den måten å nå ut til et bredere publikum. Kommunale lokaler er tilgjengelig for gratis utlån til frivilligheten gjennom Bookingbasen.

På hovedbiblioteket er sonen for barn og unge ominnredet og møblert i tråd med forventningene i ny formålsparagraf; bibliotekene skal være en møteplass for alle. Bibliotekene på Byåsen og på Saupstad er gjort meråpne i 2017.

Aktørbasen er videreutviklet i 2017, med flere nye funksjonaliteter. Basen er et nyttig verktøy for kommunens oversikt over og dialog med frivilligheten, idretten og fritidskulturlivet. Bookingbasen blir videreutviklet i 2018.

Mål: Trondheim – en kulturby for barn og unge

Barn og unge skal ha lett tilgang til kunst- og kulturopplevelser, både som utøvere og publikum. I tråd med kommunens strategi om tidlig innsats skal kulturtilbudet til barn og ungdom bidra til at de blir trygge på egen identitet og egne interesser og preferanser gjennom deltagelse, opplevelse og mestring.

Indikatorer

  • Trondheim kommune stimulerer til økt samarbeid om profesjonelle kunst- og kulturopplevelser for barn og unge
  • Barn og unge har god tilgang til kunst- og kulturopplevelser
  • Fritidstilbudet for barn og unge er mangfoldig, inkluderende og lett tilgjengelig

Resultat

Trondheim folkebibliotek:

  • SøndagsBarn, et gratis kulturtilbud for barn med profesjonelle aktører
  • fritidsklubb for ungdom, med fokus på bevegelse, dans og friluftsliv, er etablert på Kulturtribunen på Ranheim

Ved å etablere bydelsbibliotekene som meråpne bibliotek har bibliotekene blitt populære turmål for barnefamilier. Flere tusen bøker er dermed gjort tilgjengelig for barn og unge.

Alle tilbud og arrangement i regi av Kulturenheten har minst 30 prosent fribilletter.

Tilbud om ulike aktiviteter for barn i alle bydeler, enkeltarrangement for barn og familier og ferieaktiviteter. Tilbudene har lav eller ingen deltakeravgift. Samarbeid på tvers for å nå spesielt utsatte brukergrupper. Kulturenheten utvikler nye modeller for inkludering av barn som ikke benytter seg av fritidsaktiviteter gjennom prosjektet Deltakelse i faste fritidsaktiviteter. Kommunale fritidsklubber finnes på ni steder og det er 24 grupper med ukentlige tilrettelagt fritidsaktivitet for barn.

Kommunale ungdomstilbud bidrar til bedre helse gjennom fysisk aktivitet og en rekke matprosjekter, der sunn mat laget fra bunnen av er kombinert med ungdoms egenaktivitet.

Store deler av aktiviteten innen kunst/galleri og teater ved Kultursenteret ISAK er egeninitiert og egenorganisert.

Mål: Trondheim – en kunnskapsbasert kulturby

Kunnskap er kulturbyen Trondheims fundament og fortrinn. Samhandling mellom forsknings- og utdanningsmiljøene og kunst- og kulturmiljøene utvikler Trondheim, både som kunnskaps- og kulturby. Planlegging av kunst- og kulturinstitusjoner skal sees i sammenheng med campusutbyggingen, utvikling av Nyhavna og øvrig byutvikling. Byens kunstnere og kulturprodusenter besitter en kompetanse som er av stor verdi for hele regionen og andre samfunnsområder. En bedre utnyttelse av kunstnerisk kompetanse kan bidra til utvikling av nyskapende og innovative produkter og tjenester.

Indikatorer

  • Trondheim kommune stimulerer til mer samhandling mellom forsknings- og utdanningsmiljøene og kunst- og kulturmiljøene
  • Trondheim kommune stimulerer til mer forskning innenfor kunst- og kulturområdet
  • Trondheim kommune stimulerer til økt bruk av kunst- og kulturinstitusjoner som kompetanse- og kunnskapsinstitusjoner
  • Trondheim kommune bruker kunst og kultur i arbeidet med byutvikling og bydelsutvikling
  • Trondheim kommune stimulerer til at kunst- og kulturkompetanse inngår i utviklingen av nyskapende og innovative produkter og tjenester
  • Trondheim kommune og kunst- og kulturmiljøene i kommunen bidrar i den regionale utviklingen

Resultat

Det er etablert et samarbeid med NTNU v/fakultet for arkitektur og design om planlegging av en utdanning for kunstfaglige prosjektledere.

Adressaparken er videreutviklet i samarbeid mellom kommunens kunstordning, NTNUs Artec og Adresseavisen. Flere internasjonale kunstnere har brukt parken som arena i 2017.

Innenfor kommunens kunstordning er det etablert et samarbeid mellom KORO, NTNU og kommunen om etablering av et kunst- og byutviklingsprosjekt på Nyhavna.

Samarbeid med NTNU ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap om søknad til Kulturdepartementet om tilskudd til etablering og drift av et ressurssenter for egenorganisert idrett.

Utvikling av pilotprosjekt for å nå seniorer(55+) med innvandrerbakgrunn (og etnisk norske seniorer). Flere FoU-miljøer er i dialog med kommunen om et samarbeid.

Trondheim kommune har vedtatt at det skal legges til rette for kunst- og kulturproduksjon i utviklingen av Nyhavna (f-sak 326/16).

Arrangørforum er etablert som møtested og nettverk for alle arrangører, som et samarbeid mellom Midtbyen Management og Trondheim kommune. Arrangørkontoret ved Kulturenheten (tidligere FARK) gir systematisk veiledning, opplæring og bistand til arrangører. Alle arrangører som benytter Torvscenen får veiledning og oppfølging.

Kulturenheten har bidratt i arbeidet fram mot sammenslåing av de to trøndelagsfylkene gjennom foredrag og deltakelse på konferanser i regi av Norsk kulturforum (NOKU) og fylkeskommunene.

Kulturenheten har etablert og drifter interkommunalt nettverk for den kulturelle spaserstokken.