Mål og resultater

Tekniske tjenester

Mål: Flere bydeler har bedre utendørs rekreasjonstilbud og brukertilfredsheten med utendørs rekreasjonsarealer skal bedres.

Indikatorer:

  • Politisk vedtatte tiltak i Plan for friluftsliv og grønne områder er iverksatt
  • Lekeplassene på Marinen og Buran skal være oppgradert i 2017
  • Parkene skal i 2017 oppnå en grad av tilfredshet på minimum 70 poeng i Trondheim bydrift sin brukerundersøkelse
  • Torvet skal bidra til et levende bysentrum som fremmer livskvalitet og helse

Resultat:

Plan for friluftsliv og grønne områder ble vedtatt i bystyret i oktober 2017. Planen gir mål, strategier og tiltak for å imøtekomme befolkningens behov for rekreasjonsarealer. Arbeidet med oppgradering av lekeplassen på Marinen ble forberedt høsten 2017. Ny lekeplass på Hammersborg ble ferdigstilt og lekeplassene ved Pirbadet og på Rognheim ble oppgradert i 2017. Kommunen har også gjennomført etablering av Møteplassen på Kolstad. Disse tiltakene har bidratt til at flere bydeler har fått et bedre utendørs rekreasjonstilbud.

Resultatene fra de to brukerundersøkelsene i 2017 viser at innbyggernes tilfredshet med helhetsinntrykk av parker og stier viser 73 poeng i vinterens undersøkelse og 74 poeng i sommerundersøkelsen.

Gjennomføringsplan for Torvet ble vedtatt i bystyret i august 2017. Arbeidet med opprustingen av byrommet er i rute. I september 2017 var det oppstart i Kongens gate vest (første byggetrinn). Før jul ble anbud for andre og siste byggetrinn sendt ut og konkurranse om innkjøp av skifer ble avgjort.

Mål: Alle tilknyttet kommunalt nett skal ha godt, nok og sikkert vann

Trondheim skal ha en god og sikker vannforsyning og være blant de aller beste storkommunene på standard på tjenesten.

Indikatorer:

  • Gode resultater i Norsk Vanns benchmarking, BedreVA
  • Ny hovedplan for vannforsyning skal foreligge, med strategier og tiltak.
  • Sikkerheten i vannforsyningen skal bedres ytterligere utover i økonomiplanperioden ved bygging av ny Vikåsen vanntunnel.
  • Arbeidet med rehabilitering av gammelt og dårlig ledningsnett skal fortsette.

Resultat:

Hvert år gjennomfører Norsk Vann en benchmarking av vann- og avløpstjenestene. Resultatene for 2017 er ikke klare ennå. I 2016 oppnådde Trondheim en kvalitetsindeks på 3,6 på en skala fra 0-4. Trondheim er blant de beste av de ti største kommunene når det gjelder standard på vannforsyningen. Kun 6 av 85 kommuner hadde bedre standard på tjenesten.

Mål: Forurensningsutslipp til bekker og elver skal reduseres.

Tiltak skal gradvis føre til at byens elver og bekker blir renere og bedre egnet for lek og rekreasjon, og det skal tilrettelegges for framtidig byvekst og klimaendringer. Trondheim skal være blant de aller beste storkommunene mht standard og kostnad for tjenesten.

Indikatorer:

  • Gode resultater i Norsk Vanns benchmarking, BedreVA
  • Det årlige vannovervåkingsprogrammet skal vise forbedret vannkvalitet i resipientene der utslipp av avløpsvann forringer vannkvaliteten.
  • Større separeringstiltak som Fossumdalen, Fredlybekken, Heimdal, Flatåsen, skal pågå iht. plan.
  • Opprydding i avløpsforholdene i spredt bebyggelse skal følge planlagt fremdrift.

Resultat:

Overvåkingsprogrammet viser at det er målbare forbedringer av vannkvaliteten i bekker hvor det har vært gjennomført omfattende tiltak. Dette gjelder Ilabekken, Heimdalsbekken, Uglabekken, Søra, Kystadbekken og dels Sjøskogbekken. Det skjedde en forbedring av vannkvaliteten i Nidelva rundt årtusenskiftet, men det er ingen entydig forbedring siden da. Fossumdalen og Fredlybekken har store overløpsutslipp til Nidelva. Det pågår tiltak for å redusere disse.

Mål: Brukertilfredsheten med kommunale veger og gang- og sykkelveger øker, og det skal tilrettelegges for at flere sykler og går.

Det skal jobbes med å videreutvikle strategier, rutiner og metoder for brøyting og drifting av GSV, som underbygger målene i Miljøpakken.

Indikator:

  • I 2017 skal brukerundersøkelsen til Trondheim bydrift gi en totalscore for sommer på 65 prosentpoeng og for vinterundersøkelsen 62 prosentpoeng

Resultat:

Brukerundersøkelsen viser at tilfredsheten med drift av gang- og sykkelvei har økt de siste årene. Når det gjelder brøyting av gang- og sykkelveg ligger tilfredsheten i 2017 på 52 av 100 poeng. Dette er den høyeste tilfredsheten på dette punktet som er målt. Tallet for strøing ligger på 52 poeng, noe som utgjøre en økning på fem poeng fra 2016. Sommerundersøkelsen viser også at tilfredsheten har økt siste årene. Tilbakemeldingene på feiing av gang- og sykkelveg viser 65 poeng i 2017, mot 64 poeng i 2016.

Mål: 60 prosent materialgjenvinning for husholdningsavfall innen 2025

Økt materialgjenvinning skal oppnås gjennom et regionalt samarbeid med satsing på sentral ettersortering av avfall i tillegg til kildesortering. I 2014 ble det inngått en forpliktende avtale om å utarbeide et forprosjekt for sentral ettersortering mellom 8 avfallsselskap/-kommuner i Trøndelagsregionen. Forprosjektet skal i løpet av 2016 gi grunnlag for å beslutte bygging av sentralt ettersorteringsanlegg.

Indikator:

I 2017 skal beslutning om sentralsorteringsanlegg tas, og budsjetterte tiltak for å øke gjenvinningsprosenten gjennomføres

Resultat:

Andel materialgjenvinning og ombruk av husholdningsavfall er i 2017 omtrent 30 prosent. Tendensen har vært nedadgående de siste årene. Dette skyldes hovedsakelig nedgang i innsamlede mengder papp, papir og hageavfall til mottak.

Ved forventet oppstart av nytt ettersorteringsanlegg for restavfall i løpet av 2021 vil det være mulig å oppnå rundt 45 prosent materialgjenvinning. I EUs nye rammedirektiv som ennå ikke er implementert i medlemsland stilles det krav til 55 prosent materialgjenvinning av kommunalt avfall innen 2025. Det må derfor jobbes videre med muligheter som ligger i restavfallet inn til sorteringsanlegget og restavfall som leveres til gjenvinningsstasjon.

I 2018 skal det legges frem en ny avfallsplan for Trondheim kommune. Gjennom dette planarbeidet vil det bli fokusert på sirkulær økonomi, herunder økt materialgjenvinning i tillegg til reduserte klimautslipp i hele avfallets verdikjede.